Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ar iztēli var kļūt par jebko, nokļūt jebkur

Linda Liepiņa

Katram laikam ir savi elki un varoņi. Režisorei Paulai Pļavniecei bērnībā viens no mīļākajiem pasaku tēliem bija bruņurupucis Diegabiksis. Tā bijusi viņas tēta mīļākā grāmata un bieži tikusi lasīta kopā. Taču tagad P. Pļavniece ar prieku pirmizrādes laikā decembrī vēroja skatītāju zāli Mūzikas namā Daile, kur viņas režijā tapusi muzikāla izrāde bērniem Čigānmeitēns Ringla, kas būs skatāma arī šosvētdien, 11. janvārī. Iepriekš režisore jau iestudējusi izrādes bērniem Dirty Deal Teatro, bet muzikāla projekta komandā viņa ir pirmo reizi. «Man ir svarīgi redzēt zāles reakciju - kas patīk, kad kļūst garlaicīgi.»

Iestudējuma libreta pamatā ir Erika Ādamsona panti un Jāņa Lūsēna un Ineses Zanderes jaunradītas dziesmas. Taču ļoti daudziem acu priekšā ir arī Margaritas Stārastes lieliskās ilustrācijas jau pasen (1968. gadā) iznākušajai grāmatiņai. Tā arī bija ierosme komponistam J. Lūsēnam. «Šī grāmata pie manis nonāca pavisam nejauši. Laiku īsinādams, sāku to lasīt, līdz tā aizrāvos, ka nemanīju - stāsts jau galā. Pirmoreiz lasot šo darbu, iztēlojos to kā izrādi bērniem. Laikā, kad katrs bērns iebāzis degunu mobilajā tālrunī vai datorā, ir svarīgi atgādināt, ka ir arī rotaļas, stāsti, kuros ar fantāziju un iztēli mēs varam būt jebkas un nokļūt jebkur,» saka komponists un cer, ka šis skatuves darbs atgādinās bērniem, cik jautra un pasauli izzinoša var būt rotaļāšanās un stāstu stāstīšana.

Iestudējuma scenogrāfe ir Marija Rozīte, kostīmu māksliniece - Ieva Veita, horeogrāfe - Katrīna Albuže, izrādē darbojas pieci aktieri, kuri atveido 12 lomas: Baiba Neja (viņa ir Ringla), Liena Šmukste, Artūrs Putniņš, Kaspars Pūce, Mārtiņš Upenieks. B. Neja pēc pirmizrādes ieklausījās arī savu divu bērnu vērtējumā, kuri pasaku nu jau zina no galvas. «Man liekas, ka izrāde ir ļoti vajadzīga, lai rosinātu bērnu iztēli,» viņa saka. Ringla ir ziņkārīga, attapīga, droša, jāspēj tik turēties līdzi. Izrādē jebkurš priekšmets var atdzīvoties, un par zaķi sekundes laikā var pārtapt, uzvelkot galvā zeķbikses!

B. Neja pēc pieredzes gan iesaka - īpaši mazo bērnu vecākiem - pirms izrādes bērnus sagatavot. Vismaz tā viņa dara savā ģimenē, kādu nedēļu pirms jebkura pasākuma pārrunājot - ko skatīsies, kā uzvesties. Šoreiz var arī izlasīt grāmatu par Ringlu. «Zinu, ka trīsgadniekiem patīk,» B. Neja smejas. Par šīgada radošajām iecerēm runājot, B. Neja atjoko, ka esot atgriezusies savā pamatprofesijā - medicīnā - un aktrises darbs nu viņai ir kā hobijs. «Arī Ringla neprot uzreiz atrast savu īsto soli, lai ceļojums pa meža takām raiti ritētu uz priekšu,» teic dzejniece Inese Zandere. «Skudras solītis viņai ir par sīku, lāča - par platu. No mežacūku tiesas vieglāk ir aizbēgt ar skriešus mukšus rotaļu, bet ar lācēniem sadraudzēties, dancojot lāču polku un dziedot lāciski.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?