Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ar kazas garšu?

Pagājušās nedēļas Sestdienā sleja Globālā ikona tika veltīta saldējumam, cita starpā autore Kristīne Alberte rakstīja par saldējuma kafejnīcu Dienvidamerikā, kurā piedāvā 709 saldējumus.

Lasītāju aicinu paņemt rokā papīra lapu un pierakstīt visas saldējuma garšas, kādas vien var iedomāties. Šokolādes. Zemeņu. Vaniļas. Un tālāk? Kā būtu ar makaronu un siera saldējumu? Spageti bolonjezes saldējumu? Varbūt ceptas cūkas ādas saldējumu? Iepriekš minētajā saldējuma kafejnīcā Heladeria Coromoto dabūjami visi trīs varianti. Kafejnīcu atvēra portugāļu migrants Manuels da Silva Oliveira, un pašā sākumā, pirms 26 gadiem, viņš piedāvāja četras saldējuma garšas - vaniļas, zemeņu, šokolādes un kokosriekstu. Tad viņam iešāvās prātā doma, ka saldējumu varētu gatavot no avokado. Arī tas klientiem garšoja tīri labi.

Un tad tikai sākās. 2006. gadā reportiere no laikraksta Christian Science Monitor apmeklēja kafejnīcu un pagaršoja ķirbja saldējumu. Viņa rakstīja: «Es pati atzīstu, ka tas nebija pārāk drosmīgi.» Toties viņa pagaršoja kūpinātas foreles saldējumu, kā arī pupiņu un rīsu saldējumu. Avokado saldējums viņai garšoja. No ceptas cūkas ādas saldējuma viņa atteicās.

Reportieres klātbūtnē viens klients pasūtīja vīnā mērcētu garneļu saldējumu. Viņa draudzene - diētiskās kolas saldējumu. (Reportiere: «Acīmredzot Venecuēlā sievietes nemaz nav atšķirīgas no mums pārējām.») Nedēļā, kad žurnāliste viesojās kafejnīcā, piedāvājumā bija tunča saldējums ar tunča gabaliņiem, aso piparu saldējums, sparģeļu saldējums, kukurūzas saldējums, biešu un krējuma saldējums, kā arī šķiņķa un siera saldējums (pēdējais, tā ziņoja reportiere, īpaši populārs, šķiet, nebija). Saldējums Manai mīļākajai ir ar amareto un karameli. Savukārt saldējums Es tevi mīlu ir ar košļeni un medu. Ginesa rekorda grāmatā M. Oliveira iekļuva, izveidojot 593. saldējuma veidu. Tajā bija mazs garnelei līdzīgs radījums chipi chipi. Eksperimentēšana notiek joprojām, receptes lielākoties ir kafejnīcas dibinātāja meitas Melinas darbs. Viņa sevišķi lepojas ar sardīņu garšas saldējuma recepti.

Saldējuma būtība ir pavisam vienkārša - piens vai krējums, saldinātājs un garšvielas. Tālākais ir izdomas un fantāziju jautājums. Japānā ļaudis ēd zuša, baklažāna, jēlas zirga gaļas, vistas spārniņu, kazas un vaļa garšas saldējumu. Mazā ciematiņā kāds ražo ķiploku garšas saldējumu Drakulas saldējums (ķiploku saldējumu esmu ēdis arī pats kādā Somijas vēstniecības rīkotā pasākumā). Citur Japānā saldējumu ražo no indīgas čūskas gaļas. Taivānā var pagaršot saldējumu ar tunci un jūras zāli. Lielbritānijā - ar zilo sieru.

Man pašam labi garšo un mājās protu gatavot saldējumu ar cukurotu bekonu. Lai to pagatavotu, pirmkārt, vajadzīgs saldējuma aparāts. Šis nebūs tas gadījums, kad šķidrumu var vienkārši ielikt saldētavā un pa brīdim apmaisīt. Otrām kārtām nemaz tik ļoti dīvains šis saldējuma veids nav. Gandrīz visiem saldējuma veidiem tiek pievienota maza šķipsniņa sāls. Bekona pievienošana sāli pievieno vēl mazliet vairāk, bet ne pārāk daudz. Daži lasītāji varbūt zina, kas ir sviesta pekanu saldējums (butter pecan). Tas ir izteikti sāļš. Bet tāpēc ne mazāk ņammīgs. Nebūt neesmu pārliecināts, ka es, sastopoties ar haizivs vai cūkas cepeša garšas saldējumu, būtu daudz drosmīgāks par minēto Christian Science Monitor reportieri. Bet varbūt mazu karotīti pagaršotu. Dzīvē taču nav slikti paeksperimentēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?