Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ar kūlas dedzinātājiem neiespējami cīnīties

To, cik izdevusies kūlas dedzinātājiem būs šī sezona, ir atkarīgs no laikapstākļiem - tā kā šogad ilgstoša sniega sega nav bijusi, tad pirmais ugunsgrēks bija jau janvāra pirmajās dienās. Līdz šim brīdim kopš gada sākuma kūlas ugunsgrēku skaits sasniedzis ap pusotru tūkstoti, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) statistika, bet pēc Sodu reģistra datiem sastādīto administratīvo protokolu skaits ir minimāls - 23.

VUGD sarēķinājis, ka pērn no 18 205 izsaukumiem 2316 bijuši pērnās zāles ugunsgrēki, un šim iemeslam pagājušajā gadā iztērēts ap 31 tūkstoti eiro degvielā vien, bet, pēc Iekšlietu ministrijas rīcībā esošajiem datiem, patlaban no sodos piespriestajiem iekasēti tikai četri tūkstoši eiro.

Kāds pielaiž uguni

Lai gan VUGD Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes priekšnieks Dzintars Lagzdiņš paredz, ka pērnās zāles dedzināšanas sezona beigsies «līdz ar zaļās zāles parādīšanos», tomēr, kā mazināt ugunsgrēku skaitu, atbildes nav arī viņam, jo «sodi par kūlas dedzināšanu tāpat ir lieli». Tiesa, par zāles nepļaušanu, lai novērstu kūlas veidošanos, iespējamais naudas sods fiziskajām personām ir no 140 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām - no 700 līdz 2900 eiro. Sodus piemēro pašvaldību administratīvās komisijas. Vienīgā nelaime ir tā, ka ir gandrīz neiespējami pateikt, kurš dedzinājis konkrēto lauku. «Bieži vien aizbraucam uz notikumu vietu, kur kāds kūlas ugunsgrēku jau dzēš, sakot, ka viņa īpašumā «kāds pielaidis uguni». Ja nav pieķerts pie rokas vai nav liecinieku, kas norādītu, ka tieši šis cilvēks ir dedzinājis, faktiski neiespējami piespriest sodu,» situāciju skaidro Dz. Lagzdiņš.

Dienas aptaujātie eksperti vienisprātis - lai saprastu, kā mazināt kūlas dedzināšanas epizožu skaitu, vispirms ir jāizprot, kāpēc pērnā zāle tiek dedzināta. «Pēc kolhozu sabrukuma lielākā daļa lauku tika atdoti privātīpašniekiem, kuri nav spējuši apsaimniekot savu zemi. Ja zāle aug septiņus gadus, tad vēlāk nav iespējams to sakopt ar pļaušanu, un pietiek, ja vienam zemniekam ienāk prātā, ka zāli var nodedzināt, pārējie turpina,» kūlas dedzināšanas «tradīcijas» skaidro VUGD pārstāvis. Līdzīgās domās ir arī Latvijas valsts mežu Meža aizsardzības un apsardzības vadītājs Indulis Brauners, sakot, ka daudziem pērnās zāles dedzināšana ir zemes sakopšanas veids: «Aizliedzot kūlas dedzināšanu un «neievirzot» zemi ražošanā, tā ir tukša vāvuļošana par to, ka pērnās zāles dedzināšana ir slikta. Ja ir zeme, kuru cilvēks nespēj apstrādāt, tad tā ir jāiznomā, jāapmežo vai jānodod citiem saimniekošanā.»

Lielāku nodokli!

«Tā patiesi ir cīņa ar vējdzirnavām,» jautāts, kā ar kūlas dedzinātājiem cīnās Tukuma novadā, kur ik gadu ir liels pērnās zāles ugunsgrēku skaits, atbild novada priekšsēdētājs Juris Šulcs. «Pašvaldības policija šajā laikā īpaši uzmana apkārtni, bet, zinot, ka no kūlas dedzināšanas ir neiespējami izvairīties, ir vietas, kur esam izrakuši pat aizsargvaļņus, lai uguns neiet uz dzīvojamajām mājām,» viņš stāsta. Arī J. Šulcs norāda, ka vislielākā pašvaldību problēma ir tajā, ka sausās zāles dedzinātāju nav iespējams noķert, bet labā ziņa esot tāda, ka 90% no uzliktajiem sodiem tiekot arī iekasēti. «Tiem, kuriem ir nesakopta teritorija, piemērojam lielāku īpašuma nodokli - līdz 3%. Tāpat īpašniekiem esam uzlikuši par pienākumu zāli pļaut divas reizes gadā - pēdējo reizi rudenī.»

«Ar runāšanu un iedzīvotāju izglītošanu par to, ka par dedzināšanu draud sods, vien nepietiek,» nosaka arī Daugavpils novada priekšsēdētāja Janīna Jalinska, jo «dedzinot tāpat». Tomēr esot viens līdzeklis, kas sekmē kūlas dedzināšanas skaita samazinājumu, viņa saka. Tie ir Lauku atbalsta dienesta (LAD) uzliktie sodi, kas paredz, ka par lauku nesakopšanu un kūlas degšanu tiek samazināti Eiropas Savienības mazāk labvēlīgo apvidu maksājumi. LAD pārstāve Kristīne Ilgaža stāsta, ka pērn šādas sankcijas tika piemērotas 53 gadījumos par kopējo platību 310 hektāru un kopsummā ieturētā summa sodos bija 11 000 eiro. «Kaut arī lielākajā daļā gadījumu praktiski ir neiespējami pierādīt, kas bijis dedzinātājs - saimnieks vai kāds cilvēks no malas, jāteic, ka domstarpību ar lauksaimniekiem šajā jautājumā nav bijis. Ja kūla ir degusi patiešām aizaugušā vairākus gadus nekoptā platībā, tad sankcijas piemērojam. Un, kā rāda esošā situācija, gadījumu skaits un platība, par kuru LAD piemēro sankcijas, katru gadu samazinās.» Tomēr LAD uzskata, ka, tā kā kūlas dedzināšanas cēlonis ir nekopta zeme, tāpēc iedarbīgāks un plašāk izmantojams mehānisms jau ceturto gadu ir tieši pašvaldību rīcībā: par nekoptu lauksaimniecības zemi tām ir tiesības pieprasīt divkārt lielu nekustamā īpašuma nodokli. J. Šulcs norāda, ka šis nodoklis varētu būt vēl lielāks un tāpēc soda metode vēl iedarbīgāka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Administratīvo protokolu skaits

2012. gadā sastādīts 41 protokols, naudas sods piemērots 20 gadījumos, administratīvais arests -
5, izteikti 2 brīdinājumi, kopsummā piemērots 5705,63 eiro liels naudas sods, samaksāts - 2276,56 eiro.

2013. gadā sastādīti 66 protokoli, naudas sods piemērots 34 gadījumos, administratīvais arests -
5, izteikts 1 brīdinājums, kopsummā piemērots 8907,04 eiro liels naudas sods, samaksāts - 3784,78 eiro.

Avots: Iekšlietu ministrija

Diena.lv lasītāji par kūlas dedzināšanu

Vārds. Lielākās problēmas rodas tāpēc, ka ir aizliegums. Tā rezultātā svilināts tiek ātri un nepiemērotos laika apstākļos. Atļaujot kontrolētu kūlas dedzināšanu, būtu daudz mazāks ugunsgrēka risks. Kontrolēta dedzināšana Latvijas ekonomikai ir izdevīgāka no visiem punktiem. Ir runāts ar pazīstamu ugunsdzēsēju. Viņš saka, ka pavasarī tas jau ir kļuvis par marasmu. Deg mazs pleķītis un tālāk ugunij nav kur iet, bet iedzīvotājs zvana, un viņiem jābrauc, nodegt nedrīkst pieļaut. Bet ugunsdzēsēji brauc un tērē resursus.
Laucinieks. Neredzu problēmu, kāpēc to nedarīt, jo mans vectēvs tā darīja, tēvs tā darīja, un es arī tā daru. Ja es pļautu zāli ar traktoru, tad bez biksēm paliktu.
Fricis. Pats nededzinu, un man nepatika, kad kaimiņš dedzināja. Tāpēc bez maksas nopļauju viņa gabalu, bet, kamēr veco zāli dedzināja, tajā gabalā ziedēja dzegužkurpītes.
Pilsētniece. Man ir gados veca radiniece, kurai laukos ir pāris hektāru zemes. Pati savu zemīti appļaut nespēj, samaksāt nevar, un izpalīdzīgu kaimiņu nav. Viņa kūlu ir dedzinājusi vairākas reizes - vienreiz nodega arī pirtiņa, citreiz mazliet apdedzinājās pati. Zvanu šogad un prasu, ko viņa darīs. Kā atbildi saņemu izmisīgu jautājumu - bet ko man citu darīt!? Viņai nav variantu. Nekādu! Tad nu, mīļie pagastveči un sievas, padomājiet par saviem vecīšiem! Varbūt jums nāk prātā kāds padoms, lai nenotiktu lielas nelaimes un nebūtu jātrenkā ne ugunsdzēsēji, ne ātrās palīdzības.
Juris. Kā var atbalstīt tik postošu diversiju pret dabu? Ugunī aiziet bojā dzīvnieki, rāpuļi, abinieki, putni un visu minēto barība - kukaiņi. Ja kādu desmitu dedzinātāju notvertu, varētu izdarīt pētījumu, kas notiek viņu smadzenēs. Esmu redzējis sadegušus ežus - tas ir briesmīgi.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?