Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ar marihuānas legalizāciju cīnās pret vardarbību

Marihuānas cienītāji Urugvajā var skaļi uzgavilēt, jo nelielā Latīņamerikas valsts kļūs par pirmo pasaulē, kas ļaus audzēt, tirgot un patērēt šo narkotiku. Urugvajas Senāta apstiprinātais likumprojekts par valsts kontrolētu marihuānas tirdzniecības tīklu vēl jāapstiprina prezidentam Hosē Muhikam, kurš, domājams, ar to nekavēsies, jo ir viens no aktīvākajiem ieceres atbalstītājiem.

Apkaro narkokarteļus

Senāts likumprojektu apstiprināja ar 16 balsīm «par» un 13 «pret», un pēc balsojuma telpu pārņēma skaļas gaviles. Augšpalātu kontrolē legalizēšanu atbalstošā prezidenta partija, kas apgalvo, ka valsts kontrolēta marihuānas tirdzniecība palīdzēs cīnīties pret narkokarteļiem.

«Mēs šo tirgu kā dāvanu bijām atvēlējuši narkotiku kontrabandistiem, un tas sociālajā sfērā ir daudz postošāk nekā pašas narkotikas, jo posta visu sabiedrību,» intervijā Argentīnas ziņu aģentūrai Telam sacīja prezidents.

Jaunais likums stāsies spēkā ne ātrāk kā aprīlī. Marihuānu varēs iegādāties valdības kontrolētās aptiekās, turklāt to nopirkt varēs tikai tie pilngadību sasniegušie cilvēki, kas reģistrēsies īpašā datubāzē. Katrs pircējs mēnesī drīkstēs iegādāties ne vairāk kā 40 gramu. Zālīte aizliegta būs nepilngadīgajiem, kā arī tūristiem.

Pēc likuma virzītāju domām, karš pret narkotikām nav spējis iegrožot nelegālo tirgu, taču vairojis asiņainu vardarbību. «Pagājušajā gadā Urugvajā 82 cilvēki noslepkavoti ar narkotikām saistītā vardarbībā,» raidsabiedrība BBC citēja Urugvajas Valsts zāļu aģentūras vadītāju Hūlio Kalcadu.

Kritiķi bažījas, ka valsts kontrolēts tīkls nespēs izskaust nelegālo tirdzniecību Urugvajas ielās, mudinās arvien vairāk jauniešu pievērsties marihuānas smēķēšanai, turklāt neatturēs arī no smagāku narkotiku lietošanas, kā sludinājuši likuma atbalstītāji.

«Marihuāna būs vieglāk pieejama, un tajā pašā laikā tā vairs netiks uzskatīta par tik bīstamu narkotiku. Tādēļ pieaugs patēriņš, radot daudz problēmu, it sevišķi sociālajā un medicīnas sfērā,» uzsvēra opozīcijā esošā deputāte Veronika Alonso.

ANO izveidotā Starptautiskā Narkotiku kontroles pārvalde (INCB) aizrādījusi Urugvajai, ka tā pārkāpj 1961. gada Narkotiku apkarošanas konvenciju. Arī vairums urugvajiešu ir pret legalizāciju. Kā vēsta Equipos Consultores sabiedriskās domas aptaujas rezultāti, pret to iestājas 58%cilvēku.

Gaida rezultātus

Urugvajas «sociālajam eksperimentam», kā to nodēvējuši gan kritiķi, gan atbalstītāji, uzmanīgi sekos līdzi citas pasaules valstis. Eksperti domā, ka Urugvajas piemērs var iezīmēt jaunu precedentu cīņā par marihuānas legalizāciju citviet pasaulē.

Pēdējā laikā arvien vairāk Latīņamerikas valstu esošie vai bijušie līderi izteikušies par labu kontrolētai marihuānas tirdzniecībai, lai cīnītos pret narkokarteļu varu. Par labu tam izteikušies tādu valstu kā Brazīlija, Meksika, Gvatemala un Kolumbija līderi.

Vinsente Fokss, kurš no 2000. līdz 2006. gadam bija Meksikas prezidents, apgalvo, ka marihuānas legalizēšana būtu efektīvākais veids, kā cīnīties pret narkokarteļiem, informēja Reuters. Kopš Meksika 2007. gadā pieteica karu pret narkotikām, vardarbība tikai gājusi plašumā un prasījusi vairāk nekā 70 tūkstošu cilvēku dzīvību.

Vairumā valstu marihuāna ir aizliegta. Viens no izņēmumiem ir Nīderlande, kur tā nopērkama īpašās kafejnīcās. Marihuāna legalizēta ASV Vašingtonas un Kolorādo štatā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?