Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ar samērīgumu un optimismu Polijā

Atis Klimovičs

Nesenajā aptaujā, kas tika veikta četrās valstīs - Francijā, Vācijā, Spānijā un Polijā -, iegūti pārsteidzoši rezultāti, kas parādījuši, ka paši optimistiskākie no visiem ir poļi. Viņi daudz pozitīvāk novērtējuši savu pašreizējo dzīvi un, neraugoties uz zināmām ekonomiskajām grūtībām, izteikušies, ka viņu bērnus sagaida daudz vairāk perspektīvu. Krīzei poļi, visticamāk, bijuši gatavi, un tā viņus vienīgi norūdījusi. Polija mierīgi raugās Briseles virzienā, un deviņos gados, kas pavadīti Eiropas Savienībā, šajā valstī tikusi slīpēta prasme veidot attiecības savienības ietvaros, arī cenšoties saprast, kādai tieši jābūt Polijas lomai un vietai ES. Šis darbs bijis mērķtiecīgs, un tādēļ nav pārsteigums, ka lielākā daļa poļu izsakās pozitīvi par atrašanos ES. Tā domā cilvēki dažādos līmeņos, sākot ar nelielā Zakročemes rajona burgmistru Henriku Ruščaku un ziņu aģentūras PAP redaktoru Mihalu Kotu līdz pat pirmajam neatkarīgās Polijas prezidentam Leham Valensam.

Tomēr attiecību kārtošana ES ietvaros nav spējusi grozīt pašu galveno - izpratni, ka par lietu kārtību savā valstī ir atbildīgi tikai poļi. Par samērīgu un rūpīgu attieksmi pret valsts reģionālo attīstību liecina poļu pārliecība, ka vispirms ir atbalstāmi tieši mazie un vidējie uzņēmumi, bet laukos tieši tāpat nelielie saimniekotāji, ka provincē dzīvojošie pelnījuši lielāku atbalstu. Tas redzamas arī ar neapbruņotu aci - nevar nepamanīt simtiem kilometru garos labos autoceļus un rūpīgi apkoptos laukus, saimnieciski orientētam vērotajam no Latvijas noteikti būtu jākļūst greizsirdīgam. Turklāt tas ir apliecinājums tam, ka darbs atmaksājas. Arī apstiprinājums tam, ka nepieciešams samērīgums - nevis kā Latvijā, kur lauksaimniecības ministrijas solītais atbalsts mazajiem un vidējiem ražotājiem atkal grasās nepiepildīties. Samērīgums un pieklājīga pieticība uzskatāmi redzama arī uz Polijas ceļiem - pārsvarā tie ir vidējas cenas automobiļi, ne tā kā Latvijā, kur lielais dārgo automašīnu skaits apliecina lielo sociālo noslāņošanos. Diemžēl redzētais atkal liecina par sliktu Latvijai, un tādēļ kaut kā vairs nenāk ne prātā pieminēt par tautas folkloru kļuvušos pagātnes stāstus par poļu zemniekiem Latvijā.

Pārliecību par ikdienu vairo apziņa, ka šis patiesi ir viens no ilgākajiem stabilitātes posmiem Polijā. Tāds varbūt bijis vienīgi XVI un XVII gadsimtā. Taču tas nenozīmē, ka nākotnē varētu raudzīties vieglprātīgi, un tādēļ Varšava tuvākajos gados nolēmusi izdarīt daudz pārmaiņu arī savos bruņotajos spēkos. Polijas valdība ir pārliecināta, ka nepieciešams modernizēt visus bruņotos spēkus, un tam paredzēti lieli līdzekļi. Tas šķiet tikai loģiski, jo jaunajos apstākļos, kad ASV rocība vairs nepieļauj iepriekšējo klātbūtni Eiropā, kontinenta valstīm pašām vairāk jārūpējas par savu aizsardzību. Poļus neapmierina vienvirziena «mīla» attiecībās ar amerikāņiem. Irākā, Afganistānā viņi plecu pie pleca karojuši ar amerikāņiem, taču bezvīzu režīmu ar ASV Polijai vēl tā arī nav izdevis ieraudzīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?