Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ar somu un kedām pēc piedzīvojumiem

Pārgājieni pēdējā laikā ir kļuvuši par aktualitāti, kuru piekopj arī tie, kas ikdienā ar sportu un dabas mīlestību ir uz «jūs». Atšķiras vien attālumi, maršruta sarežģītība un ilgums, ko cilvēki ir gatavi mērot. Daudzos mežos un dabas parkos, pat purvos, ir labiekārtotas takas, pa kurām pārvietoties un baudīt skaistus skatus, bet piedzīvojumu meklētāji var saplānot paši savus maršrutus, cenšoties pāri upītēm un cauri brikšņiem noķert jaunatklājēja garu un adrenalīnu, pārvarot grūtības.

Pirms doties pārgājienā, it sevišķi, ja ejat pirmo reizi vai vienatnē, jāņem vērā daži priekšnosacījumi. Kā pareizi sagatavoties, lai gājiens būtu ērts, drošs un priecīgs, Dabas Diena noskaidro, uzrunājot pieredzējušus dabā gājējus.

Jābauda skaistie dabas skati

Uģis Jaunskungs stāsta, ka aktīvi atpūšas jau no mazotnes, kad vasarā pēc 8. klases kopā ar draugiem vairākas dienas dzīvojušies Embūtes ezerā uz salas. «Profesionāli pievienojos pārgājienu kultam augstskolā, kad sāku studēt tūrismu. Tad sapratu - nav svarīgi, cik tālu aizej un cik daudz izstaigājies, galvenais ieguvums ir nevis noietā ceļa garums, bet emocijas, bauda par skaisto dabu, piedzīvojumiem, varbūt sevis pārvarēšanu, bet izšķirošais nebūs tas, ka esi mērojis desmit vai simts kilometru,» uzskata Uģis. Vēlme pārliecināties par saviem spēkiem nāk vēlāk, kad ziņkāre iepazīt Latvijas āres pamatā apmierināta. Organizācija Baltais kalns, kas apvieno domubiedrus, kuriem patīk ķert adrenalīnu brīvdabas aktivitātēs, organizē 136 km izturības pārgājienu, kas ir cīņa ar sevi, izaicinājums, jo veicamais kontrollaiks ir 55 stundas, kuru laikā jānoiet dotais maršruts. Un tu meklē savas iekšējās rezerves, sakopo gribasspēku, lai attālumu pieveiktu. Tas, protams, neved pa gludu ceļu, ir jāpārvar dažādi šķēršļi, iespējams, jāiet pa ūdeni, cauri mežam un tā tālāk. «Protams, pārvarēt grūtības ir interesanti, bet, manuprāt, pārgājienu būtība ir gūt pozitīvas emocijas. Latvijā ir daudz skaistu vietu, burvīga piekraste, it sevišķi senais lībiešu krasts, vecie šaursliežu dzelzceļi, ļoti liela mūsu dabas vērtība ir purvi, pa kuriem ļoti interesanti staigāt. Var ieraudzīt dažādus dzīvniekus, ja klusiņām pārvietojas un netaisa balagānu. Vai ieraugi smilšakmens atsegumus un sapriecājies - tiešām, tas ir šeit, Latvijā?!» prāto Uģis. Plānojot pārgājiena maršrutu, viņš iesaka meklēt neizstaigātas vietas, kādu konkrētu vēsturisku vai dabas punktu, kas ir svarīgs - purvs, melnā stārķa ligzda un tamlīdzīgi, pēcāk to apaudzējot ar ceļa plānu. Jāņem vērā - var gadīties, ka būs jāiebrien ūdenī, jārāpjas pāri grāvim bez tiltiņa, tāpēc cilvēkam jāizprot savs komforta līmenis - cits var diennakti pavadīt ar slapjām kājām, citam jau pēc pāris stundām garastāvoklis sabojāts...

Ledus lietus pārdzīvots, plānā - krokodilu purvs

«Kopā ar kolēģiem no piedzīvojumu kompānijas Lūzumpunkts biju Horvātijā starptautiskās apmācībās Winter Outdoor activities for Growth, mums bija divu dienu pārgājiens februārī, kad Eiropā - Slovēnijā, Horvātijā, Austrijā - lija ledus lietus. Pavadījām piecas dienas bez elektrības, siltā ūdens, četras dienas bijām iesprostoti kalnu ciematiņā. Līdz 1000 metru augstumam viss bija sasalis, visi koki lūza, nebija iespējams uzturēties mežā. Virs 1000 metriem savukārt bija plusos un mitrs, gandrīz neiespējami iegūt malku un iekurt uguni, naktī piesala, bet mēs devāmies divu dienu pārgājienā, izturējām un laimīgi atgriežoties bija visi! Šis pārgājiens man vēl ilgi paliks atmiņā kā kaut kas ārkārtīgi skaists, jo neticu, ka gadīsies redzēt vēl tādus skatus - ar nolūzušajiem kokiem un milzu lāstekām!» priecājas Uģis. Iespaidīgās ainas iespējams apskatīt Mārtiņa Plūmes fotogrāfijās www.pluume.lv. Oktobrī Uģis dosies uz Ameriku un cer izstaigāt Evergleidas nacionālā parka purvu, kurā mīt arī krokodili. Viena no skaistākajām vietām pārgājienu mīļotājiem, viņaprāt, esot Gruzija - burvīga daba jebkurā gadalaikā, viesmīlīgi cilvēki, var baudīt viņu ikdienu un kalnus - Uģis iesaka. Viss jādara prātīgi - arī tad, ja gribi pastaigāt tepat pa Latviju, pasaki, kurp tu ej un kad būsi atpakaļ, kaut vai dodies dzērvenes uz purvu lasīt. Ja ej gar jūru, dari to apavos, bet rēķinies, ka smiltis iekļūst visur un var uzberzt tulznas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aptieciņā jāliek:

pretsāpju un temperatūras mazināšanas zāles;
zāles pret alerģiju;
gremošanas problēmu mazināšanas līdzeklis;
brūču dezinfekcijas līdzeklis;
marles saites;
plāksteri - vēlams, dažāda izmēra.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?