Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +7 °C
Smidzinošs lietus
Svētdiena, 17. novembris
Uga, Hugo, Uģis

Ar suši kā ar bitēm

Nesen kādā mājas ballītē mani pārsteidza sievietes biklums virtuvē. Tas nebija klasiskais meiteni pārņēmušais slinkums, ieraugot vīrieti ar priekšautu. Tā nebija arī gēnos ierakstītā nespēja pagatavot kaut ko vairāk par ceptu olu. Rīsi jau bija novārīti, pusstundu viņa vēroja, kā es to daru. Lai gan uz nori lapu iepakojuma viss latviešu valodā bija uzrakstīts, kad pienāca viņas kārta, teica - nē! Tas ir tik garšīgi, ka es to nemācēšu pagatavot!

Protams, japāņiem suši gatavošana ir gandrīz vai māksla, lai to apgūtu, pavāriem vajadzīgi vairāki mēneši un tāpat kā samurajiem - liela pašdisciplīna. Tas gan būtu izskaidrojams ar nesaskaitāmiem suši veidiem, nevis sarežģītību, kā arī ar to, ka japāņi ir perfekcionisti. Viņiem ļoti svarīga ir ne tikai garša, bet arī izskats. Ēdot dažādos suši, pa vidu tiek ēsts gari - marinēta ingvera sakne. Tās garša atsvaidzina muti nākamā suši gabaliņa garšai un ļauj jēlās zivs nianses izbaudīt pilnībā. Restorānā suši porcija ir kā neliels mākslas darbs. Viss izkārtots harmonijā, katrs gabaliņš ir pilnīgi simetrisks, un pildījums perfekti vidū. Japānā būt par suši pavāru ir liels gods, lai arī par suši rašanās vietu tiek uzskatīta Ķīna ceturtajā gadsimtā pirms mūsu ēras.

Mājās lielāku uzsvaru var likt uz suši kulināro vērtību un pievērt acis uz vizuālo. Tas nekas, ka vajadzīgs tik daudz svešu un sarežģītu sastāvdaļu un ēsts tiek ar irbulīšiem. Ar suši ir kā ar bitēm. Kāds to spēj novērtēt un nekad neatsakās no iespējas to baudīt, bet kādu pārņem šausmas, jau tikai ieraugot ēdienu, kas jāuzņem, izmantojot irbulīšus. No maniem četriem bērniem viens par suši krīt un ceļas, bet pārējos tas neizraisa nekādu interesi. Turklāt mans suši bērns labprāt ēd tikai visvienkāršāko variantu - maki suši ar mazsālītu lasi, bet ir tik daudz dažādu mājās izveicamu variantu. Maki suši var pildīt ar svaigu gurķi, avokado vai abiem vienā suši ruletītē. Garneles labi iet kopā ar Filadelfijas vai kādu citu mīksto sieru.

Vienkāršu suši, precīzāk - vienkāršu maki suši, pagatavošana. Nepieciešami rīsi. Tiesa, speciāli suši rīsi ir padārgi. Vai arī var īpaši nesaspringt - un nopirkt makam draudzīgos Valdo rīsus, kas paredzēti risoto un suši gatavošanai. Pēc novārīšanas tos sajauc ar suši su (rīsu etiķis ar sāli un cukuru). Jāsanāk tādiem viegli skābeniem rīsiem. Jūras aļģu (vai nori) lapu ar spīdīgo pusi uz leju uzliek uz bambusa paklājiņa un drusku apslaka ar ūdeni. Vienā pusē izkārto rīsus plānā kārtā un tiem pa virsu liek pildījumu. Sarullē (sāk no puses, kura ir ar rīsiem un pildījumu) un ar asu nazi sagriež gabaliņos. Notiesā, pamērcējot sojas mērcē, kas samaisīta ar vasabi, un pirms nākamā gabaliņa uzkož pa marinēta ingvera sloksnītei. Protams, katrā no šiem posmiem ir neskaitāmas nianses, bet mājas apstākļos nav jākautrējas no brīnumgardā visvienkāršākā varianta, lai iepriecinātu viesus ar paša rokām pagatavotu austrumu eksotiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?