Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Ar ūdeni, barankām un sieru var nepietikt, lai strādātu

Iedomājoties skolu kafejnīcas, kas darbojas līdztekus ēdnīcai, prātā nāk bērnu pastieptās rokas ar monētu kaudzīti, lai starpbrīžos nopirktu našķus - šokolādi, konfektes, magoņu un šokolādes bulciņas. Taču tas ir viens no iemesliem, kāpēc daļa skolēnu neēd pilnvērtīgas pusdienas. Paveroties kafejnīcu plauktos tagad, vietām būs vienīgi ūdens un kāds baranku maisiņš.

Tikko spēkā stājušies stingri ierobežojumi attiecībā uz to, ko drīkst pārdot skolu kafejnīcās, un saraksts nav garš. Tas arī ir iemesls, kāpēc daļa kafejnīcu jau ir slēgtas, bet uzņēmēji citviet domā, ko iesākt, lai biznesu nezaudētu.

Tukši plaukti

Atļauto produktu saraksts nav garš. Tajā ir svaigi vai žāvēti augļi un dārzeņi, sukādes, negrauzdēti rieksti un sēklas, sausmaizītes, barankas, piena produkti ar konkrētām normām par pieļaujamo tauku saturu, ūdens, augļu sulas un citas lietas, bet visur ir nosacījums par cukura un sāls daudzumu, kā arī pārtikas piedevām. Veselības ministrijā Dienai skaidro, ka mērķis ir viens - nodrošināt skolēniem sabalansētu un pilnvērtīgu uzturu. Turklāt par izmaiņām bijis zināms pusgadu iepriekš.

Gandrīz 95% uzņēmumu, kas ēdina bērnus skolās, līdztekus nodrošina arī kafejnīcu darbību, Dienai stāsta Latvijas Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas vadītāja Silvija Miniča. Tagad aizvien vairāk firmu apdomāsies, vai šādu praksi turpināt. Vēl nesagaidot janvāri, daļa izvēlējušies kafejnīcas vairs neuzturēt, jo vienkārši nav produktu, ko likt plauktos. Te vaina daļēji jāuzņemas ražotājiem un uzņēmumiem, kas piedāvā produkciju, jo tie laikus nav bijuši gatavi. Arī to izpratne par noteikumiem nav pilnīga, turklāt ir tikai pāris firmu, ar ko var sadarboties. Rezultātā plauktos vietām stāv tikai ūdens. Asociācijā gan atzīmē - skolēni tāpēc vairāk nāk ēst pusdienas, kas ir arī ministrijas mērķis. Par to priecājas arī ēdinātāju firmas, gan piebilstot, ka kafejnīcas nebūs rentablas.

Viens no kafejnīcu likvidācijas faktoriem būs arī brīvpusdienu saņēmēju skaita palielināšanās. Līdz ar nākamo mācību gadu plānots, ka, piemēram, Rīgā brīvpusdienas būs visiem bērniem pamatskolas posmā, tāpēc kafejnīcu darbiniekus, iespējams, nolems nodarbināt ēdnīcā. Cits variants ir arī tur piedāvāt siltos ēdienus, taču būt īpaši radošas un izdomāt interesantus risinājumus ēdinātāju firmas nevar - noteikumi ir ļoti stingri. Nav arī pārliecības, ka bērni atļautos produktus ēdīs, turklāt veselīgie našķi, piemēram, sukādes, ir samērā dārgas un skolēni tos nereti nemaz nevar atļauties. Savukārt sausiņi un rieksti ir lielos iepakojumos.

Par strauju

Tukšos plauktus, ražotāju nesagatavotību un dārgos našķus kā iemeslu vairāku kafejnīcu slēgšanai Dienai min arī skolas ēdināšanas firmas SIA Žaks2 vadītāja Žanna Žukele. Pēc viņas domām, izmaiņas ir pārāk straujas. Vairākas kafejnīcas jau slēgtas, bet šis mēnesis rādīs, vai strādāt varēs pārējās. Viņasprāt, vajadzējis vairāk domāt par produktu sastāvu. Piemēram, neaizliegt saldējuma tirdzniecību, bet noteikt, ka tā sastāvā jābūt, piemēram, pienam, olām, saldajam krējumam utt. Tas būtu veicinājis, ka ražotāji pielāgotos un gatavotu produktus bez kaitīgajām vielām. Ieguvēja būtu arī sabiedrība.

Asociācijā saņemti arī zvani no skolu vadības, kas ir neizpratnē par pēkšņajām izmaiņām. Turklāt skolām blakus ir veikali un kioski, kur bērni starpbrīžos ir bieži viesi un pie kārotajiem našķiem tiek tik un tā. S. Miniča gan uzsver, ka doma ir ļoti pareiza un vajadzīgs tikai laiks, lai pielāgotos. Līdzīgi bijis, kad samazināja pieļauto sāls daudzumu ēdienam. Pirmo pusgadu daudzi sūdzējās, nevēlējās ēdienu ēst, jo tas šķita negaršīgs, bet tagad visi jau pieraduši.

Var pielāgoties

Dienai interesējoties vairākās izglītības iestādēs, var secināt, ka uzņēmēju attieksme tomēr ir dažāda. Piemēram, Rīgas 13. vidusskolā izmaiņu dēļ kafejnīcas nav no šā gada sākuma. Savukārt Valmieras Viestura vidusskolā īpašu pārmaiņu nav. Kā pastāstīja skolas direktors Uldis Jansons, jau iepriekš kafejnīcā pamatā bijuši nevis našķi, bet siltie ēdieni. Šāda pieeja īstenota, jo ne visus apmierina pusdienu piedāvājums, kā arī ir daļa, kas vēlas paēst pēc ēdnīcas darba laika. Līdz ar to arī tagad plaukti nav tukši, jo jau sākotnēji tie nav bijuši aizkrauti ar saldumiem.

Risinājumi ir atrasti un vēl tiek meklēti arī 39 kafejnīcās, kur saimnieko uzņēmums Baltic Restaurants. Tā valdes priekšsēdētājs Aigars Kaugars atzīmē, ka pagaidām ir diezgan daudz neskaidrību, taču jau tagad zināms, ka ēdnīcu sortiments paplašināsies. Vairāk tiks domāts par sviestmaizēm, kas gatavotas uz vietas, kafejnīcās būs lakto, sulas, bet ēdnīcā - piena kokteiļi. Ēdinātāji arī domās, kā bērniem skolā nodrošināt iespēju iestiprināties pēcpusdienā vai starpbrīžos, lai nerastos vēlēšanās skriet uz tuvāko veikalu pirkt šobrīd skolā aizliegto kanēļmaizīti vai šokolādes biezpiena sieriņus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Skolu kafejnīcās drīkst pārdot:

svaigus un žāvētus augļus, ogas un dārzeņus, sukādes;
negrauzdētus riekstus un sēklas bez cukura un sāls;
pienu un raudzētus piena produktus ar tauku saturu zem 2,5%, un biezpienu, kurā tauku saturs nepārsniedz 5%;
sieru ar tauku saturu zem 45%;
dzeramo ūdeni, avota ūdeni un dabīgos minerālūdeņus ar ierobežotu minerālsāļu daudzumu;
augļu un dārzeņu sulas bez pārtikas piedevām, cukura un sāls;
augļu nektārus, kuros kopējais ogļhidrātu daudzumus nepārsniedz 15 g uz 100 ml produkta;
zaļo, melno un augu tēju, izņemot šķīstošo tēju;
maltu, grauzdētu kafiju;
kakao ar samazinātu tauku saturu, bez pārtikas piedevām;
šokolādi, kas satur ne mazāk kā 43% kakao;
sausmaizītes, sausiņus un barankas (bez glazūras).
Avots: Veselības ministrija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?