Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ar vakanču loteriju pret krīzi

Spānijas centrālā banka šonedēļ nāca klajā ar drūmām prognozēm, ka eirozonas ceturtā lielākā ekonomika arī 2013. gadu sagaidīs, iesprostota recesijas slazdā. Tas nozīmē, ka turpinās palielināties bezdarbs, kas pašlaik ir pārliecinoši lielākais Eiropā un pārsniedz 25%. Oktobrī Spānijā darba meklētāju rindā stāvēja 4,83 miljoni Spānijas iedzīvotāju.

Spānijas valdība, kuras taupības pasākumu dēļ ekonomika jau vismaz 15 mēnešu atrodas lejupslīdē, un pašvaldības ar dažādiem paņēmieniem cenšas kaut nedaudz remdēt krīzes upuru sāpes.

Cer uz mēra roku

Nelielā Alamedas pilsēta Spānijas dienvidos ir uzskatāms piemērs valsts dziļajām ekonomiskajām problēmām. 5600 iedzīvotāju lielajā pilsētiņā bezdarba līmenis ir vēl augstāks nekā valstī - 34%.

«Situācija ir ļoti sarežģīta,» raidsabiedrībai BBC stāsta pilsētas vadītājs Huans Alonso Pinjera. «Visi vīrieši, kuri strādāja celtniecībā, zaudēja darbu, un tagad daudzi no viņiem nesaņem valsts atbalstu. Ir ģimenes, kuras ir izliktas no mājām, un katru dienu pilsētas domē vēršas cilvēki, kuri lūdz pārtiku.»

Lai bez darba palikušajiem sniegtu cerību un daļa no viņiem tiktu vismaz pie kaut kādiem ienākumiem, Alamedas vadītāji regulāri rīko loterijas, kurās var laimēt īslaicīgu darbu, kļūstot par apkopējiem, sētniekiem vai celtniekiem.

Vairāk nekā 600 sieviešu ir pieteikušās uz astoņām apkopēju vakancēm, kuras katru mēnesi izlozē Alamedas mērs H. A. Pinjera. Kad notiek izloze, domes ēku piepilda dažāda vecuma sievietes, kuras tur īkšķus, lai pilsētas vadītājs no kartona kastes izvilktu tieši to lapiņu, uz kuras ir rakstīts viņu vārds. Veiksmes gadījumā laimējušās mēnesi uzkopj sabiedriskās ēkas. Viņas strādā vismaz četras stundas dienā un, darba mēnesim noslēdzoties, saņem 650 eiro (455 lati).

Mājsaimniece Marija Hosē Bastida, kuras vīrs ir bez darba jau piecus gadus, ir priecīga, ka viņa ir starp laimīgajām, kuras šomēnes ir tikušas pie pašvaldības piešķirtā darba. «Mēs ik mēnesi saņemam 426 eiro (298 lati) ģimenes pabalstos, tāpēc nauda, ko es nopelnīšu uzkopjot, tiks izlietota maksājumam par hipotekāro kredītu,» stāsta M. H. Bastida.

Vīrieši nevar pieteikties apkopēju vakanču izlozē. Pašvaldība katru mēnesi rīkoja loteriju, kurā bez darba palikušie vīri varēja laimēt kādu no četrām darbvietām celtniecībā, bet kopš vasaras šī loterija ir pārtraukta, jo pilsētas kasē nav naudas būvniecības projektu finansēšanai.

Tomēr viņiem ir iespēja piedalīties citā loterijā uz trim sētnieku vietām. Tā atšķirībā no abām pārējām notiek reizi trīs mēnešos, tādējādi dodot iespēju ilgāk strādāt un nesatraukties par iztiku.

Atlaišanas vilnis bankās

Ilglaicīgā bezdarba dēļ simtiem tūkstošu spāņu vairs nespēj norēķināties par mājokļa kredītiem, kurus bankas ar vieglu roku dalīja straujās ekonomiskās izaugsmes gados. Kopš 2008. gada, kad plīsa uzblīdušais nekustamo īpašumu burbulis, Spānijā ir izdots vairāk nekā 371 tūkstotis rīkojumu par hipotekāro kredītu nemaksātāju izlikšanu no mājokļa, raksta AP.

Pēc tam kad daži no mājām izliekamie izdarīja pašnāvību un visā valstī notika protesta akcijas, Spānijas konservatīvā valdība šomēnes pieņēma lēmumu uz diviem gadiem pārtraukt izlikšanu un atbrīvot no hipotekārajiem maksājumiem personas, kuru gada ienākumi ir 14,4 tūkstoši eiro (10 tūkstoši latu) vai mazāk pēc nodokļu nomaksas.

Lēmums nācis tieši laikā, jo tiek prognozēts, ka tuvākajos mēnešos Spānijas milzīgajai bezdarbnieku armijai piebiedrosies vēl vairāki tūkstoši «cīnītāju». Galvenais iemesls būs recesija, bet liela ietekme būs gaidāmajam atlaišanas vilnim Spānijas banku sektorā, ko šogad no sabrukuma izglāba Eiropas Savienība. Brisele atvēlēja 100 miljardu eiro (70 miljardu latu) spāņu banku glābšanai.

Eiropas Komisija šonedēļ paziņoja, ka decembrī četrām problemātiskajām bankām - Bankia, Novagalicia, CatalunyaCaixa un Banco de Valencia - aizdos 37 miljardus eiro (26 miljardi latu) apmaiņā pret masveidīgu štatu samazināšanu.

Nacionalizētā Bankia plāno atbrīvot vairāk nekā 6000 no 20 tūkstošiem darbinieku, Novagalicia atlaidīs vismaz 2000 no 5800 kadriem. Bankas arī samazinās filiāļu tīklu par 50%, vēsta AFP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?