Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Arī Bordānam sava partija

Ar ambīcijām ieņemt nozīmīgu vietu uz ilgiem laikiem nacionālo partiju nišā, kurā tagad ļoti stabili jūtas Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA), tās bijušais biedrs, kādreizējais tieslietu ministrs Jānis Bordāns, sestdien Rīgas Latviešu biedrības namā nodibināja Jauno konservatīvo partiju (JKP). Viņš kļuva arī par šī politiskā spēka līderi, partijas kongresā piedaloties 223 tās dibinātājiem.

Ne tikai kongresa norises vieta un Tukuma folkloras kopas aktīva līdzdalība kopsapulcē, to pieskandinot ar dziesmām, mudināja saskatīt līdzības jaunajā politiskajā spēkā un tajā, no kura J. Bordāns ar sarūgtinājumu aizgāja pēc NA centieniem viņu atsaukt no tieslietu ministra amata. Arī abu partiju mērķi ideoloģiski ir ļoti tuvi - JKP aizstāv Latviju kā latvisku, nacionālu un demokrātisku valsti, kurā latviešu valodai ir jābūt kopējai saziņas valodai, kā arī atbalsta pārēju uz mācībām latviešu valodā. Tiesa, jaundibinātā partija lielu uzsvaru liek uz tiesiskuma nostiprināšanu valstī, iestājas par godīgu politiku un pret šauru interešu grupu lobiju.

Jau iepriekš J. Bordāns sacīja, ka viņš piedāvās alternatīvu tiem vēlētājiem, kuri kaut kādu iemeslu dēļ nevēlas balsot par tagadējām varas partijām. Taču par to, vai piedalīties šajās Saeimas vēlēšanās, vēl tiks lemts kādā no nākamajām tikšanās reizēm, kad būs arī debates. Līdzīgi kā pie Ingūnas Sudrabas, arī šīs partijas dibināšana aizritēja bez debatēm, nolasot vien apsveikumus. Apsveikumu bija atsūtījusi bijusī Saeimas deputāte Anna Seile, kuras kādreizējie politiskie domubiedri ir arī JKP rindās. No priekšsēdētāja sacītā varēja secināt, ka lēmums - piedalīties vai nepiedalīties vēlēšanās - lielā mērā būs atkarīgs, vai par jauno politisko spēku sabiedrībā radīsies lielāka interese un vai partija paplašināsies. Vairāki interesenti bija vērojami viesu rindās, kurās bija arī pārstāvis no Latgales partijas, kas lēmumu par turpmāko darbību pieņems pēc Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Veidojot partiju, J. Bordānam nebija kā savulaik Reformu partijas (RP) dibinātājam Valdim Zatleram jāizplata publiski aicinājumi tajā pieteikties. Jaunā politiskā spēka bāzi veido tā Pilsoniskās savienības biedru daļa, kas neiestājās Vienotībā. Daļa no viņiem ar Dāvi Staltu priekšgalā darbojās biedrībā Demokrātiskie patrioti. Tiesa, partijas dibinātājs J. Bordāns bija uzrunājis Reformu partijas biedrus, kas pēc tās spices pievienošanās Vienotībai ir pamesti. Atsaukušies bija arī vairāki Reformu partijā iepriekš aktīvi biedri un viņu kolēģi no nodaļām, piemēram, Pēteris Jānis Zārds būs jaundibinātā politiskā spēka Ētikas komisijā. Savukārt Kandavas novada domes deputātu Daini Rozenfeldu ievēlēja Uzraudzības komisijā, kas pildīs Revīzijas komisijas funkcijas. Jaunajai partijai nebūs ģenerālsekretāra - šis amats nosaukts rietumniekiem labāk saprotamā vārdā par kancleru. Taču, atgriežoties pie D. Rozenfelda, jānorāda, ka viņam ir ļoti liela politiskā pieredze, kas gūta arī Latvijas ceļā, kurā viņš bija ģenerālsekretārs. Tas gan nebija veiksmīgākais D. Rozenfelda politiskās darbības periods. No RP uz šo politisko spēku vēl ir atnācis Māris Grīnbergs, kurš kandidēja Rīgas domes vēlēšanās. Jaunajā partijā ir diezgan daudz studējošo jauniešu, kā arī vairāki bijušie TB/LNNK biedri, kas nepārreģistrējās partijā pēc tās apvienošanās ar Visu Latvijai!.

Pazīstamas sejas ir arī jaunajā valdē, kurā būs viens no tuvākajiem priekšsēdētāja domubiedriem Engures novada domes deputāts Jānis Tomels - viņš 14 gadu bijis TB/LNNK biedrs. Valdē ievēlēja Raiti Sijātu, kura iepriekšējā politiskā darbība ir saistīta ar Pilsonisko savienību un Jauno laiku. Vēl valdē strādās no Vidzemes partijas Ķeguma novada domē ievēlētais Kristaps Rūde un atvaļinātais brigādes ģenerālis Gundars Ābols. Aptaujājot jaunā politiskā spēka dibinātājus, gandrīz visi atsaucās uz uzticēšanos J. Bordānam kā godīgam politiķim, tas licis iesaistīties partijā. Šos cilvēkus nepārliecināja arguments par sīkpartiju negatīvo iespaidu uz latvisko vēlētāju balsu šķelšanu, jo virsroku guva neticība, ka «šajās varas partijās kaut kas varētu mainīties», kā sacīja viens no uzrunātajiem.

JKP dibināšanas kopsapulcē valdīja sirsnīgi lietišķa noskaņa, beigās svinīgi kopīgi tika nodziedāta Daugav's abas malas mūžam nesadalās. Zālē nebija jūtams agresīvs noskaņojums. Vienīgi J. Bordāna uzruna balansēja uz robežas, jo viņš bija diezgan kritisks, raksturojot varas eliti, bet nesaucot nevienu vārdā. Partijas logo ir ozols, kas simbolizē spēku un ilglaicību, bet tā saknes - konservatīvismu, paskaidroja priekšsēdētājs. Viņš sanākušos sauca par domubiedriem, bet pats saņēma uzslavas par drosmi, jo ir izšķīries par partijas dibināšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?