Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Arī mūsu svecītes tur mirgo

Ardievu, Maxima. Dīvaini, ka tagad tā jāsaka. Bet tā nu tas ir - mūsu Maximas vairs nav. Un nekad nebūs. Bet bija - tik plašs un ērts, uz kurieni ik pārdienu ir iets gan pēc produktiem, gan pēc žurnāliem un avīzēm Narvesenā, gan uz Norvik bankas filiāli, lai maksātu par komunālajiem pakalpojumiem.

Kad lielveikalu neticami ātrā tempā uzcēla un atvēra, mēs, Anniņmuižas un apkārtējo ielu iedzīvotāji, ļoti priecājāmies. Milzīgajā tirdzniecības zālē netrūka nenieka: ne svaigi ceptu smalkmaizīšu, ne kulinārijas izstrādājumu - gan karstu, gan aukstu, ne izmeklētas zivju produkcijas, ne plašas dārzeņu izvēles. Varēja nopirkt arī nepieciešamās saimniecības preces un kosmētiku.

Mēs ar meitu bieži gājām iepirkties uz netālo Maximu. Vērojām, kā veikala aizmugurē paceļas daudzstāvu dzīvojamais nams. Kā veikala jumts pārvēršas: tiek noklāts ar kaut kādu zaļu pārsegu, rindojas dažādas ierīces. Brīnījāmies, uzzinot, ka tur būšot daudzstāvu nama pagalms un bērnu rotaļu laukums. Māca šaubas: vai bērni skraidot nenokritīs no ēkas jumta? Runāja, ka šo ēku kombinācija esot eksperiments... Arī tanī liktenīgajā 21. novembra dienā, kad ēkas jumts apraka 54 dzīvības, es devos uz Maximu. Vispirms izstāvēju rindu bankas filiālē, pēc tam devos sapirkties produktus. Bija dienas vidus, kad cilvēku drūzma ir mazāka un pircēji galvenokārt ir seniori. Tāpēc lēnā gaitā un ar patiku izstaigāju visas produktu nodaļas. Grozā liku pirkumus ar rezervi, jo tālredzīgi biju paņēmusi līdzi somu uz riteņiem. Atceros - kasē mani apkalpoja jauna meitene. Labā noskaņojumā devos mājup.

Pulksten sešos vakarā, kad no darba bija atgriezusies meita, viņa mani pēkšņi aicināja pie loga. No turienes pavērās neparasts skats: neskaitāmas policijas automašīnas ar ieslēgtu signalizāciju traucās virzienā, kur tikai aiz dažām augstceltnēm slēpās mūsu Maxima. Pēc brīža turp devās arī ātrās palīdzības mašīnas un smagās automašīnas ar pacēlājiem. Minējām: kas varētu būt noticis: laupīšana? Terora akts? Bija taču pats sastrēguma laiks, kad pēc darba uz lielveikalu dodas vislielākais pircēju skaits. Bet varbūt vienkārši kaut kādi manevri?

Televīzija, radio un internets pagaidām klusēja. Taču pēc brīža viss noskaidrojās. Tika ziņots, ka noticis neticamais, neiespējamais. Pārņēma šausmas: ja nu jumts būtu iebrucis dienas vidū, kad es staigāju pa veikalu? Bet - nē, tā stunda vēl nebija situsi, arī tiem, kam bija jāaiziet...

Bezgala žēl bojāgājušo, arī viņu tuvinieku. Es tādu sitienu neizturētu. Vai jelkāds varēja iedomāties, ka, ieejot it kā visdrošākajā vietā, viņš no tās vairs nekad neiznāks? Jā, manai ģimenei laimējās. Pārsvarā uz traģēdijas vietu eju dienā. Bet esam ar meitu gājušas arī vakara stundās. Cik maz vajadzēja darīt attiecīgajām amatpersonām, lai cilvēki paliktu dzīvi: tikai, atskanot briesmu signālam, likt visiem atstāt bīstamo teritoriju.

Mēs pa savas mājas 12. stāva logu neredzam Maximas drupas, bet miljoniem svecīšu liesmiņu, kas apjož nelaimes vietu, gan. Arī mūsu noliktās svecītes tur mirgo. Jau nākamajā dienā devāmies pastāvēt un noliekt galvu šajā drūmajā vietā, kas nu tāda paliks vienmēr. Paldies Valsts prezidentam, kurš nevairījās notikušo nosaukt īstajā vārdā - par masu slepkavību. Un par cerību, ka tās izraisītāji tiks notiesāti.

Esmu saglabājusi pēdējo kases čeku no Maximas apmeklējuma. Uz tā rakstīts: 21.11.2013, plkst. 12.24., kasiere Līga Kalniņa. Ceru, ka viņai nelaime aizgājusi secen.

Paldies visiem mūsu draugiem, paziņām un tuviniekiem, kas, zinot, ka Maxima ir mūsu tuvējais veikals, zvanīja un interesējās par mūsu likteni. Lai miers aizgājušo dvēselēm!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?