Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Arī vecumdienās dzīvei vajadzīgs mērķis

Biedrībai Valmieras pilsētas pensionārs dome atvēlējusi mājīgas telpas omulīgā guļbaļķu mājiņā, tā ir pilsētas pirts. Te ir pilsētas senioru sabiedriskās dzīves epicentrs, vieta, kur izpausties prasmju un pieredzes apliecināšanā, arī apgūstot jaunas zināšanas. Biedrība apvieno apmēram 400 biedru, no tiem aktīvākie - apmēram puse.

Rudenī sākas kursi, pulciņi, saviesīgi pasākumi - tā līdz pavasarim. Bet vasarā seniori daudz ceļo - paši organizē ekskursijas. Tad gan sarosoties arī atlikušie divi simti, bet, kā teic biedrības kultūras dzīves organizatore Valija Birzgale, ja gribas ceļot, jāiesaistās arī sabiedriskajā dzīvē.

Top jauna šlāgergrupa

Liels pieprasījums Valmierā ir pēc datorkursiem - uz nodarbībām seniori pierakstījušies garā rindā jau līdz martam. Ar senām tradīcijām ir svešvalodu pulciņš un tikšanās, kuras organizē sertificēta astroloģe. «Ne vienmēr var atrast cilvēkus, kuri nāktu vadīt pulciņus. Cilvēki aizņemti. Gribējām deju pulciņu, teicu - tad nākšu pati un vadīšu!» smaida Valija. Viņa savulaik skolā mācījusi dejas. «Sākumā atnāca trīs dāmas, viens kungs. Tad piecas dāmas un divi kungi. Beidzot atnāk man 10 dāmas, un kunga vairs neviena - nobijās!» stāsta Valija. Nupat rudenī dejotājām bijušas pirmās ugunskristības uz lielās skatuves. «Liels koncerts sanāca. Dažai dāmai bija lampu drudzis, bet pašas iestudējām, nodejojām un priecājamies!»

Pa ballēm staigājot, Valijas kundze saskatījusies ar Dzintru Rudzīti, mūzikas skolotāju pensijas gados. «Dziedātāji ir, dejotāji tagad arī ir, bet nav kas ballītēs spēlē. Nospriedām - jāmēģina!» Valija ielikusi avīzē sludinājumu, lai piesakās uz pirmo mēģinājumu. «Atnāca Dzintra ar savu sintezatoru un trīs dāmas. Viena gan teikusi - diez vai te nākšot, bet paskatīsies, kas notiek. Tā viņa nāk joprojām,» uzliela Valija. «Laikam skaļi spēlējām, jo tad pieteicās vēl viena kundze un atveda paziņu līdzi,» turpina Dzintra. Tad Valija uzrunājusi Fredi: «Alfrēda kungs uz pirti te nāca, viņš saka: tik ļoti griboties ekskursijā... Bet es saku: tad vajag sākt pie mums darboties. Zināju, ka viņš dzied, saksofonu spēlē. Un klāt bija!» Repertuārā esot šlāgerīši. Nosaukuma vēl nav, bet jau nospēlējuši dāmu klubiņa ballīti! Dzintra piebilst: «Katram pensionāram ir kādas prasmes, tās jāliek lietā! Šajā vecumā ir daudz tādu, kam bērni, mazbērni aizklīduši. Labi, ka ir vieta, kur atnākt, pamuzicēt, kāpēc nepamēģināt? Pati sintezatoru spēlēt iemācījos tikai pensijas vecumā - esmu klavieres, joniku spēlējusi, bet, ja tagad ir laiks, kāpēc sintezatoru neapgūt pašai? Un, ja esmu apguvusi pati, kāpēc neaicināt citus, kas piedziedās?» tā Dzintra.

Kaimiņien, tu man patīc!

Vēl Valmierā vientuļi kungi sūdzējušies - nav kur iet iepazīties. Kā gan ies klāt kaimiņienei un teiks: «Tu man patīc...» «Nodomājām, ja tagad būs, kas spēlē, varēs biežāk rīkot ballītes. Tad cilvēki varēs nākt cits uz citu paskatīties, arī sapazīties! Ja neprot dejot, vismaz apsēsties blakus dāmai, kas patīk, un parunāties,» ar ideju aizrāvusies Dzintra. «Vecumā lielākais ienaidnieks ir vientulība. Un dzīve jau nebeidzas ar aiziešanu pensijā. Tieši otrādi - tad beidzot var darīt to, kas patīk!» Valijai ir kāds stāsts: reiz, braucot ekskursijā, kāds kungs apsēdies blakus dāmai, bet nekā nav varējis sākt sarunas. «Pēc tam viņš atnāk uz biedrību, prasa, kā sauc to kundzi, kam sēdējis blakus. Es neatceros. Kungs atnāk otrreiz - dāmai bijusi skaista cepure galvā. Tad atcerējos! Kungs lūdza, lai iedodu telefonu. Un nu šis pāris ir kopā! Senioriem tikai vajag vietu, kur sanākt. Biedrības mērķis ir iesaistīt cilvēkus aktīvā dzīvē,» piebilst Valija.

Datori un valodas

Cilvēkam vajag mērķi - apgalvo Olga Meļķe, sertificēta astroloģe, kura darbojas biedrībā. «Tikai tā var izjust sevi kā pilnvērtīgu. Jo īpaši vecumā,» uzskata Olga. «Padodas tikai tāpēc, ka mērķa nav. Vecs cilvēks slimo. Un kad viņš pasaka «es esmu vecs», tad ir cauri! Tā ir robeža, kuru ar šiem vārdiem viņš pārkāpj un padodas.» Olga, pēc profesijas pārtikas rūpniecības speciāliste, salīdzinoši nesen pievērsusies astroloģijai. «Aizgāju pensijā, un radās vakuums. Nav ko darīt. Man kā Ūdensvīra zīmē dzimušai vajag ko neordināru - iestājos astrologu skolā.» 2009. gadā Kosmozofijas institūtā Saskarsme viņa ieguvusi maģistra grādu astropsiholoģijā. «Astroloģijai pievērsos, lai atbildētu uz jautājumu: kāpēc notiek tā, kā notiek. Interesē astromedicīna, lai varētu cilvēkiem palīdzēt.» Biedrībā Olga rīko tikšanās ar interesentiem, spriež par kosmiskajiem ritmiem, astroloģijas nozīmi dzīvē, sadzīvē, veselības uzturēšanā. Pie Olgas var vērsties, lai uzzinātu, kad labāk plānot operācijas, apmeklēt frizieri, kā pareizi gulēt vai, skatoties zvaigžņu kartēs, ar ko veidot vai neveidot attiecības. «Olga mums pieprasīts cilvēks,» apliecina Valija. Taujāju, kāds būs nākamais gads pensijas vecuma cilvēkiem. Olga saka - jāraugās individuāli, kam būs vieglāk, kam grūtāk. «Bet cilvēkiem jāmaina domāšana, jāspēj pielāgoties mūsdienām - jāapgūst datori, valodas, jābrauc ar transportu. Tomēr, ja nav motivācijas, nekas nepalīdzēs. Vajadzīgs mērķis. Tad visu var apgūt,» uzskata astroloģe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Valmieras pensionāru biedrībā notiek

datorkursi un svešvalodu kursi - angļu un vācu valoda
zolītes, šaha un erudītu klubiņš
dāmu klubiņš un dejošanas pulciņš
klūdziņu pinēju un rokdarbnieču pulciņš (ada, tamborē, pērļo, mezglo, filcē)
diabēta biedrības organizētas lekcijas, akcijas veselības uzturēšanai un kontrolēšanai
pieejamas juridiskās konsultācijas
pensionāri sagādājuši dziju un aicina maznodrošinātos mācīties adīt

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?