Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Arodbiedrībām kaujā visi līdzekļi labi

«Augsta līmeņa veselības aprūpe ir mūsu cilvēktiesības. Vēlētāj, prasi rīcību no Eiroparlamenta deputātu kandidātiem!» Tas ir viens no uzsaukumiem Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) rīkotajā kampaņā, ar kuru LVSADA vēršas pie vēlētājiem. Televīzijas reklāmās tiek aicināts balsot par tādiem Eiroparlamenta deputātu kandidātiem, kuri gatavi cīnīties par «labu veselības aprūpi», kā arī tiek norādīts, ka pašreizējie parlamentārieši cīnās pret cilvēktiesību pārkāpumiem trešajās valstīs, bet piever acis uz to, kas notiek pašu mājās.

Šī kampaņa gan izvirza jautājumu, vai Eiroparlamenta deputāti ir īstais adresāts, pie kā vērsties ar prasību cīnīties par uzlabojumiem veselības aprūpē. Jo, kā norādīts Eiropas Parlamenta Informācijas biroja mājaslapā, veselības aprūpes organizēšana ir viena no tām kompetencēm, par kurām lemj katra dalībvalsts pati, nevis Eiropas Parlaments. Tas nozīmē, ka finansējuma palielinājumu veselībai var izcīnīt pašu mājās - Saeimā -, taču tas nebūs iespējams Eiropas Parlamentā.

LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris piekrīt, ka naudas piešķiršana ir katras valsts kompetencē, tomēr apgalvo, ka Eiroparlamenta deputāti var darīt gana daudz, lai uzlabotu situāciju veselības aprūpē: «Ja deputāti Eiroparlamentā sola cīnīties par cilvēktiesību ievērošanu, tostarp par tiesībām uz kvalitatīvu veselības aprūpi, viņi varēs iespaidot arī savu partiju un tos, kas pieņem lēmumus Saeimā un ministrijās. Otrs rīcības virziens - rakstīt ziņojumus Parlamentam par situāciju Latvijas veselības aprūpē, lai Eiropas Parlaments mūsu valsti nokaunina par Eiropas Savienības Pamattiesību hartas neievērošanu.»

Politoloģe Ilga Kreituse Dienai uzsver, ka šāda kampaņa ir arodbiedrības izmisuma solis, lai panāktu politiķu uzmanības pievēršanu katastrofālajai situācijai veselības aprūpē. «Protams, Eiropas Parlaments par to nelemj, taču kampaņa ir veids, kā ietekmēt partijas. Un kaujā visi līdzekļi ir labi. Valsts nav parūpējusies par to, lai iedzīvotāji atšķirtu nacionālās kompetences no Eiropas Parlamenta kompetencēm, un arodbiedrība to izmanto.» Politoloģe norāda, ka, vērojot reklāmas rullīti, zināmā mērā var rasties iespaids, ka tās vēstījums ir aicinājums nebalsot par valdošo varas partiju - Vienotību. Tam kategoriski nepiekrīt V. Keris, uzsverot, ka neaģitē ne par, ne pret kādu konkrētu partiju vai deputātu.

Uz pozitīvu kampaņas rezultātu cer arī Latvijas Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs Jevgeņijs Kalējs. Viņš Dienai stāsta, ka pats personīgi saskāries ar pašreizējo deputātu ignoranci. «Eiropas Slimnīcu biedrība Briselē Eiropas Parlamentā rīkoja tikšanos ar deputātiem. Es pārstāvēju Latviju un stāstīju par situāciju mūsu slimnīcās. Uz šo tikšanos, kurā piedalījās vairāku valstu deputāti, neviens mūsējais ieradies nebija.» Reklāmas kampaņa tiekot apmaksāta no protesta akciju fonda, kuru veido arodbiedrības biedru iemaksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?