Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ārzemnieki zondē biznesa iespējas Irānā

Rietumvalstu uzņēmumi šajās dienās ar pastiprinātu interesi lūkojas uz Irānu, kas jau vairākus gadus ir pakļauta ASV un Eiropas Savienības (ES) ekonomiskajām sankcijām, kuru dēļ daudzi ārvalstu uzņēmumi ir bijuši spiesti apturēt savu biznesu islāma republikā.

Vēlme atjaunot vai nodibināt biznesa kontaktus Irānā ir pieaugusi pēc tam, kad svētdien tika paziņots, ka 20. janvārī spēkā stāsies vienošanās, kas paredz minimāli samazināt Irānai noteikto embargo apmaiņā pret Teherānas solījumu iegrožot pretrunīgi vērtēto kodolprogrammu.

Sarunas nav noslēgušās

Novembrī Ženēvas kodolsarunās, kurās piedalījās sešas lielvalstis (ANO Drošības padomes piecas pastāvīgās locekles - ASV, Francija, Lielbritānija, Ķīna, Krievija - un Vācija) un Irāna, tika panākts kompromiss, ka Irāna uz sešiem mēnešiem iesaldēs kodolprogrammu, bet Rietumi daļēji samazinās ekonomiskās sankcijas.

Irāna apņēmusies pārtraukt urāna bagātināšanu virs 5% un «neitralizēt» tās rīcībā esošo līdz 20% bagātināto urānu. Teherāna arī nedrīkstēs uzstādīt jaunas centrifūgas, ko izmanto urāna bagātināšanai. Irāņiem būs jānodrošina Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras inspektoru pieeja saviem kodolobjektiem.

Rietumvalstis Irānai ir apsolījušas, ka sešu mēnešu laikā pret to netiks ieviestas jaunas sankcijas, ja vien irāņi godprātīgi pildīs vienošanos. Tās arī pārtrauks atsevišķas sankcijas, kas attiecas uz zelta un citu dārgmetālu tirdzniecību, Irānas autorūpniecības sektoru un petroķīmijas eksportu. Kodolsarunu dalībnieki vienojušies, ka Teherānai pakāpeniski izmaksās bloķētos aktīvus 4,2 miljardu dolāru (2,94 miljardi eiro) vērtībā.

Laikā, kamēr spēkā būs pagaidu vienošanās, sešas lielvaras un Irāna turpinās darbu pie pastāvīgas vienošanās. Ja sarunu iznākums būs veiksmīgs, pastāv iespēja, ka Savienotās Valstis un ES nākotnē atceļ ierobežojumus Irānas enerģētikas sektoram. Sankcijas, kuru dēļ rietumvalstu uzņēmumi nevar iesaistīties darījumos ar Teherānu, pēdējos divos gados Irānas naftas eksportu ir samazinājušas no 2,5 miljoniem barelu dienā līdz aptuveni miljonam barelu dienā.

Vācijā plaša interese

Tiek lēsts, ka paredzētā sankciju atvieglošana Irānas iedragātajai ekonomikai varētu ienest 7 miljardus dolāru (5 miljardi eiro). Tā var būt iespēja arī daudziem ārvalstu uzņēmumiem, kam 77 miljonu iedzīvotāju lielā valsts ar augstu jaunu un izglītotu cilvēku īpatsvaru un iespaidīgām naftas un gāzes rezervēm ir kārdinošs tirgus.

Pēc novembrī Ženēvā panāktās vienošanās interese par biznesa iespējām Irānā strauji pieaugusi Vācijas uzņēmēju vidū. «Mēs katru dienu no rīta līdz vakaram runājam ar uzņēmumiem, kas vēlētos sadarboties ar Irānu,» Vācijas un Irānas tirdzniecības kameras vadītājs Mihaels Tokuss stāsta Reuters.

Viņaprāt, pēc sankciju daļējas samazināšanas ieguvēji varētu būt farmācijas uzņēmumi un medicīnas aprīkojuma ražotāji, kam pēdējos gados Irānas tirgus faktiski bijis slēgts, jo rietumvalstu bankas atteicās apkalpot darījumus, kas saistīti ar Irānu. Tāpat labas izdevības varot pavērties automobiļu rezerves daļu piegādātājiem, ražošanas iekārtu izgatavotājiem un infrastruktūras aprīkotājiem.

Tomēr Vācijas lielākie uzņēmumi par saviem nodomiem attiecībā uz Irānu izsakās izvairīgi. Augsto tehnoloģiju uzņēmums Siemens esot apņēmies izpildīt līdzšinējās saistības Irānā, bet negrasās tur paplašināt savu darbību. Savukārt mašīnbūves un elektronikas kompānija Robert Bosch, kas 2010. gadā esot slēgusi biroju Irānā, uzmanīgi vērojot situācijas attīstību.

Citi ārvalstu uzņēmumi cer, ka turpmākās sarunas ar Irānu noritēs veiksmīgi un noslēgsies ar pilnīgu sankciju atcelšanu. Piemēram, austriešu enerģētikas gigantam OMV tas ļautu atdzīvināt 2007. gadā noslēgto vienošanos ar irāņiem par pasaulē lielāko dabas gāzes atradņu izpēti Persijas līcī un sašķidrinātās gāzes ražošanu.

Arī Krievijas otra lielākā naftas kompānija Lukoil ir paziņojusi par gatavību atsākt sadarbību ar Irānu, ja tiktu atceltas starptautiskās sankcijas.

Vācijas un Irānas tirdzniecības kameras vadītājs M. Tokuss rēķina, ka pilnīga sankciju atcelšana Irānai Vācijas eksportētājiem gadā varētu ienest 5 miljardus eiro. 2008. gadā, kad sankcijas vēl nebija ieviestas, Vācijas eksporta uz Irānu vērtība bija 4 miljardi eiro, bet pērn irāņi importēja Vācijas preces 2,5 miljardu eiro vērtībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?