Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Asada demokrātijas teātris

Pilsoņkara plosītajā Sīrijā otrdien pirmo reizi notiks prezidenta vēlēšanas, kurās piedalīsies vairāk nekā viens kandidāts. Tomēr tas neliecina par demokrātiskām pārmaiņām autoritārajā valstī. Režīms, ko 14 gadu vada prezidents Bašārs el Asads, tikai cenšas radīt iespaidu, ka vēlēšanas būs godīga sacensība, kurā visiem dalībniekiem ir vienādas starta pozīcijas. Reti kurš šaubās, ka B. el Asads gūs pārliecinošu uzvaru, pēc kuras tas varēs norādīt rietumvalstīm, ka viņam Sīrijā nav alternatīvas.

Vēlēs tikai daļa valsts

Sīrijā jau trīs gadus turpinās pilsoņkarš, kas izcēlās pēc tam, kad B. el Asada spēki vardarbīgi apspieda Arābu pavasara iedvesmotās miermīlīgās demonstrācijas, kuru dalībnieki pieprasīja demokrātiskas reformas. Sākotnēji konfliktā bija divas karojošās puses - režīma spēki un opozīciju atbalstošie dumpinieki -, bet vēlāk karā iesaistījās arī radikālie islāmisti.

Valstī valda jukas, trīs miljoni sīriešu ir devušies bēgļu gaitās uz ārzemēm, bet divtik daudz iedzīvotāju bijuši spiesti pamest mājas. Ik dienu notiek asiņainas kaujas un terora akti, kas papildina bojāgājušo rindas. Konflikts ir prasījis jau 160 tūkstošu dzīvību.

Grūti iedomāties, ka šādos apstākļos ir iespējama vēlēšanu norise, bet Sīrijas režīms uzskata citādi. Balsošana notiks tikai tajās vietās, kas atrodas B. el Asada spēku kontrolē, un Sīrijas vēstniecībās ārvalstīs, tādējādi nodrošinot režīma kandidātam vieglu uzvaru.

Bez pašreizējā prezidenta vēlēšanās piedalīsies vēl divi pretendenti, kuri pat Sīrijā ir maz pazīstami. Viens no viņiem priekšvēlēšanu kampaņā sola reformēt valsts ekonomiku un apkarot korupciju, bet otrs atklāti aicina balsot par B. el Asadu.

Vēlēšanas boikotējošās opozīcijas kandidātiem, pat ja tie vēlētos piedalīties vēlēšanās, faktiski nebūtu nekādu izredžu balotēties, jo startēt ļāva tikai tiem, kuri varēja savākt vismaz 35 parlamenta deputātu atbalstu, raksta The Washington Post.

Tikai militārs risinājums

Daži analītiķi uzskata, ka B. el Asada pārvēlēšana uz trešo septiņu gadu prezidentūras termiņu ļaus viņam ignorēt starptautiskās sabiedrības plānus Sīrijas konflikta risināšanā un uzspiest savus nosacījumus.

Vašingtonas domnīcas Tuvo Austrumu politikas padome izpilddirektors Tomass Matairs nedomā, ka B. el Asada uzvara uzlabos viņa pozīcijas reģionā un pasaulē. «Opozīcija nepieņems viņu vienkārši tāpēc, ka viņš uzvarēs vēlēšanas. To nedarīs arī kaimiņvalstis, kas ir pret viņu, un Savienotās Valstis,» T. Matairs sacīja raidsabiedrībai Amerikas balss. ASV valdība Sīrijas prezidenta vēlēšanas ir nodēvējusi par «demokrātijas parodiju».

Sīrijas opozīcija, kas aicina iedzīvotājus nepiedalīties vēlēšanās, atzīst, ka lielā mērā tās sašķeltības dēļ B. el Asads joprojām ir pie varas un spēj sarīkot vēlēšanas, kurās garantēs sev uzvaru. «Līderu trūkums, neorganizētība un frakcionārisms apgrūtina revolūciju,» kāds dumpinieku komandieris sacīja AFP.

Opozicionāri vaino arī rietumniekus, kas esot solījuši sniegt militāru palīdzību dumpiniekiem, kuriem ir grūti cīnīties pret režīma armiju, kas saņem militāru un finansiālu palīdzību no B. el Asada tuvākajiem sabiedrotajiem Krievijas un Irānas. Rietumi atturas sniegt militāru palīdzību opozīcijai, jo baidās, ka to ieroči varētu nonākt džihādistu rokās.

Sīrijas opozīcijas pārstāvji ir pārliecināti, ka ilgstošo konfliktu nav iespējams atrisināt politiskā ceļā, kā to vēlētos Rietumi. To apliecinot arī režīma nesenie panākumi, vairāk nekā pēc divu gadu pārtraukuma atgūstot kontroli pār valsts trešo lielāko pilsētu Himsu. «Režīms skaļi un skaidri saka, ka vēlas uzvarēt militāri,» uzskata opozicionāri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?