Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Aspazijas kaķi

Pastāvīgie Dienas lasītāji, lasītpratējus kaķus ieskaitot, labi zina, ka par kaķiem laikrakstā jau kopš tā pirmsākuma raksta Tekla Šaitere. Tomēr, šķirstot vecas avīzes, gadās uzdurties arī pa kādam cita autora kaķurakstam. Vienu tādu ir īstā reize pieminēt šodien, kad svinam dzejnieces Aspazijas 150 gadu jubileju.

Runa ir par 1992. gada 21. marta SestDienā publicēto literatūrvēsturnieces, Aspazijas biogrāfijas autores Saulcerītes Vieses rakstu Inga, Didzis, Sētmalītis. Viesei (kura, starp citu, atklāja un pēc Aspazijas «simtgades» svinībām 1968. gadā arī publiskoja dzejnieces īsto dzimšanas gadu - tas ir 1865. gads, lai gan savas dzīves laikā Aspazija uzdeva sevi par trim gadiem jaunāku, nekā patiesībā bija) pieder aizraujoša dzejnieces dzīvesgājumam veltīta grāmata Mūžīgie spārni. Tā iznāca 12 gadu vēlāk, 2004. gadā, bet 1992. gadā Dienas lasītāji saņēma ieskatu Aspazijas un viņas kaķu attiecībās. Dzejnieku vēstulēs un laikabiedru atmiņās jau vispār var atrast daudz interesantu lietu (atskaites par kaķu ikdienas gaitām bieži vien ir interesantākās vietas Raiņa un Aspazijas sarakstē no dzejnieka Slobodskas trimdas perioda), bet parasti jau cilvēkiem nav laika rakāties arhīvos, tāpēc literatūrvēsturnieka publikācija dienas laikrakstā ir gandrīz vai labākais veids, kā celt gaismā senaizmirstus brīnumus un iepazīstināt ar tiem plašu publiku.

Bet nu ķeramies pie kaķiem. Par tiem Aspazijas sakarā Latvijas brīvvalsts laikos tika stāstītas leģendas, dažs pat baumoja, ka to viņai esot vesels ducis. Cik kaķu Aspazijai bija, kad viņa pārgāja dzīvot uz Jūrmalu, to literatūrzinātne precīzi nav fiksējusi, un tiek pieļauts, ka varēja būt arī vairāk par trim - tiem trim, kurus tika pieminējis viens no retajiem kultūras cilvēkiem, ar kuru Aspazijai pēc atgriešanās no trimdas izveidojās draudzīgākas attiecības, - dzejnieks Jānis Ziemeļnieks. Viņa aprakstītajā Baznīcas ielas dzīvoklī, kurā Aspazija pēc Raiņa nāves 1929. gadā kādu laiku vēl dzīvoja viena, kā galvenais lieveņa apdzīvotājs minēts dzejnieces mīlulis, rūsgans kaķis Inga, kurš tur garlaikodamies ķer mušas, jo no pelēm tam esot bail. Ingam Baznīcas ielā drīz pievienojušies vēl divi kaķi, Didzis un Sētmalītis. Dubultos Aspazijas kaķu skaits esot vairojies, radot šausmas dažos smalkākos ciemiņos. Toties topošajai dzejniecei Veronikai Strēlertei ziņa par kaķiem radījusi sajūsmu, un, baidīdamās vērsties pie Aspazijas tieši, viņa tad rakstījusi vēstuli Aspazijas Runcim, taču atbildi nav saņēmusi. Saulcerīte Viese SestDienas rakstā pieļāva, ka tam par iemeslu varēja būt Aspazijas paziņas dzejnieka Arņa īstais uzvārds - Runcis, tāpēc Aspazija varēja pārprast adresātu…

Aspazijas aizraušanos ar kaķiem Saulcerīte Viese skaidro tā, ka šie mājdzīvnieki varbūt tiešām vislabāk piestāvējuši dzejnieces neatkarīgajam, «tādam kā raganīgajam raksturam, viņas sajūsmai par pavasara pilnmēness nakšu noslēpumaino skaistumu. Un viņas interesei par Senās Ēģiptes kultūru, kur līdzās Saules un Mēness godināšanai liela vieta ierādīta Kaķa kultam». Arī Aspazijas savrupajā bērnībā kaķim bijusi liela vieta. Dzejniece pati rakstījusi: «Pūkains runcis, manas jaunības daļa, bija mans vienīgais rotaļu biedrs, tāpat kā gaiļbiksītes bija manas mīļākās puķītes.» Šos vārdus apliecina arī Aspazijas dzejas rindas: Runci kā zirgu/ Es ratiņos jūdzu,/ Leļļu kāzās/ Kā lielkungu lūdzu. Saskaņā ar Aspazijas pašas stāstīto ūsainais draugs viņu reiz bērnībā izglābis no drošas nāves, kad viņa nejauši iekritusi Daukšu piemājas dīķī tā, ka kājas ieķērušās krūmos, bet galva ūdenī, - runcis aizskrējis līdz mājai un ar briesmīgu ņaudēšanu atvilinājis pieaugušos līdz dīķim. Ja tā patiešām noticis, mēs varam pateikties kaķim par to, ka mums ir bijusi tik liela dzejniece, bez kuras arī Rainis varbūt būtu sev padarījis galu, nevis kļuvis par to dižgaru, kura vārdā Latvijā nosauktas ielas, skolas un teātri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?