Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

ASV kravām nepārtraukti tiek vērtēti visi ceļi

Par ASV kravu plūsmas pārtraukšanu caur Latviju netiek domāts, taču nepārtraukti tiek vērtēti visi iespējamie maršruti un apsvērtas arī jaunu ceļu iespējas. To, piektdien oficiālā vizītē apmeklējot va/s Latvijas dzelzceļš (LDz), portālam Diena.lv norādīja ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala. Savukārt LDz vadītājs Uģis Magonis Lietuvas medijos izskanējušo informāciju par NATO kravu plūsmas pārtraukšanu caur Latviju nodēvēja par «vājākā cīnītāja sindromu».

Tikšanās laikā LDz vadība ar ASV delegāciju pārrunāja arī jautājumu par NATO kravu plūsmu, izmantojot Latviju kā daļu no pārvadājumu Ziemeļu sadales tīkla. M. Pekala pilnībā noliedza Lietuvas medijos izskanējušo informāciju, ka ASV kravu plūsma caur Latviju varētu tikt pārtraukta. «ASV bruņotie spēki kā loģistikas centrus neizmanto tikai Baltijas valstis. Mēs pašlaik meklējam veidus, kā no Afganistānas izvest militārās kravas, tāpēc tiek izmantoti visi iespējamie ceļi. Ir ceļš caur Pakistānu, caur Dienvidkaukāzu, ir ceļš uz austrumiem, caur Vladivostoku Krievijā, tad arī Ziemeļu sadales tīkls - Baltijas valstis,» skaidroja M. Pekala. Tomēr vēstnieks atzina, ka pastāvīgi tiek izvērtēti visi esošie pārvadājumu maršruti un tiek apsvērtas arvien jaunas iespējas.

«Vispirms mums jāsaprot, ka no Afganistānas tiks izvests milzīgs kravu apjoms,» uzsvēra M. Pekala un norādīja, ka pārvadājumu maršrutu izvēlē ASV ņem vērā gan to drošību un prognozējamību, gan procesa caurredzamību no visām iesaistītajām pusēm. Tāpat viņš neslēpa, ka viens no galvenajiem izvēles faktoriem ir arī izmaksas un ekonomiskais izdevīgums.

Vēstnieks arī uzsvēra - kaut pašlaik šos transporta tīklus, tai skaitā Latviju, izmanto galvenokārt materiālu nogādāšanai uz un no Afganistānas, ASV izveidoto sadarbību plāno attīstīt ilgtermiņā.

Latvijas dzelzceļa vadītājs Uģis Magonis portālam Diena.lv Lietuvas medijos izskanējušo informāciju par NATO kravu plūsmas pārtraukšanu, izmantojot Latvijas sliežu ceļus, nodēvēja par «vājākā cīnītāja sindromu». «Tas ir tā, kā bokseriem. Pretendents uz titulu parasti pirms cīņas iet un saka, ka čempionu saraus gabalos. Šāda dezinformācija kalpo tikai savai pašapziņai,» klāstīja U. Magonis.

LDz vadītājs vienlaikus gan piebilda, ka Latvijas mērogā šis projekts ir samērā mazs. Ja arī kravas tiktu zaudētas, tas nenozīmētu neko ārkārtēju. Tomēr pašlaik joprojām Latvija ir līdere NATO kravu pārvadājumos Baltijas valstu vidū. «Pēc apjomiem mēs tik un tā esam čempioni,» uzsvēra U. Magonis. Vizītes laikā ASV delegācija iepazinās ar uzņēmuma jaunajiem investīciju projektiem un apmeklēja LDz apsardzes jauno operatīvās vadības centru.

Jau vēstīts, ka Lietuvas radio un televīzijas ziņu portāls Lrt.lt iepriekš informēja, ka visas NATO sauszemes kravas, kas uz Afganistānu līdz šim vestas caur Rīgu, turpmāk ceļos caur Klaipēdu. Satiksmes ministrija gan šādu informāciju noliedza, uzsverot, ka kravu pārvadājumi caur Latviju turpinās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?