Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

ASV un Izraēlai domstarpības par Irānu

Paliek aizvien mazāk laika, lai apturētu Irānas kodolprogrammas attīstību, tādēļ Izraēla ir rezervējusi iespēju dot militāru triecienu Irānas kodolobjektiem, paziņojis Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu. ASV prezidents Baraks Obama viņu aicinājis saglabāt vēsu prātu un pagaidām Irānas roku sasaitēšanai izmantot diplomātiju un sankcijas, bet tikai galējas nepieciešamības gadījumā apsvērt spēka pielietošanu.

Lielais un mazais sātans

Pirmdien, uzrunājot ietekmīgās Izraēlas lobija organizācijas AIPAC delegātus Vašingtonā, B. Netanjahu sacīja, ka Izraēla ir satraukta par Irānas iespējamajiem centieniem iegūt kodolieročus, tādēļ viņš nevar pieļaut, ka ebreju tauta dzīvo «iznīcības ēnā». «Izraēla cerēja, ka diplomātija dos rezultātus, mēs gaidījām, ka sankcijas strādās. Diemžēl Irānas kodolprogramma turpina darboties. Neviens no mums nevar atļauties gaidīt ilgāk,» Izraēlas premjera teikto citē BBC. «Ebreju valsts neļaus tiem, kas vēlas mūsu bojāeju, sasniegt šo mērķi. Kodolapbruņota Irāna ir jāaptur.»

B. Netanjahu klātesošajiem parādījis 1944. gadā rakstītas vēstules kopiju, kurā ASV noraida ebreju līderu aicinājumu bombardēt Aušvicas nāves nometni, paskaidrojot, ka «tas var izprovocēt vēl iznīcinošāku vāciešu rīcību». «Šodien mums ir pašiem sava valsts. Tās mērķis ir aizsargāt ebreju dzīvību un nākotni,» paziņoja Izraēlas premjers.

Vēlāk, Baltajā namā tiekoties ar B. Obamu, B. Netanjahu esot sacījis, ka Izraēla vēl nav pieņēmusi lēmumu par militāru uzbrukumu Irānai, bet vēlreiz paudis skepsi par starptautiskā spiediena iespēju ietekmēt Irānas kodolprogrammu, vēsta Izraēlas laikraksts Haaretz. Viņš arī aicināja ASV sadarboties ar Izraēlu, jo Irānas līderi Vašingtonu uzlūko kā «lielo sātanu, bet Izraēlu kā «mazo sātanu», tādēļ starp tām neesot atšķirību. «Mēs esam jūs, bet jūs esat mēs. Mēs esam kopā,» B. Netanjahu teikto citē The New York Times.

Savukārt Baltā nama saimnieks B. Obama sacīja, ka «vēl ir laiks diplomātijai», bet piebilda, ka «perspektīvā netiek izslēgtas citas iespējas, tajā skaitā militāras». «Nevienu vien reizi savas prezidentūras laikā esmu licis saprast, ka es neatturēšos lietot spēku, kad tas būs nepieciešams, lai aizstāvētu ASV intereses,» paziņoja B. Obama.

Bez sarkanajām līnijām

Pirms B. Netanjahu tikšanās ar B. Obamu viņam pietuvinātas amatpersonas un Izraēlas mediji runājuši, ka premjers no ASV prezidenta mēģinās izvilkt sarkanās līnijas, kuru pārkāpšanas gadījumā tiktu uzsākta militāra operācija pret Irānu. Tomēr sarunas laikā B. Obama esot pieklājīgi atteicies runāt par jebkādām sarkanajām līnijām.

Zināms, ka abu valstu līderi apsprieduši iespēju atjaunot starptautiskās sarunas ar Irānu par tās kodolprogrammu, kurai, kā apgalvo Teherāna, ir civili mērķi, bet rietumvalstis un Izraēla uzskata, ka tās aizsegā tiek radīti kodolieroči.

B. Netanjahu pasvītrojis, ka ir nepieciešams panākt, lai tiktu slēgta Fordo urāna bagātināšanas rūpnīca, bet viss urāns, kas bagātināts vairāk par 3,5%, tiktu izvests no Irānas.

Pašlaik Irāna bagātinot urānu līdz 20%, lai gan valstī vienīgās atomelektrostacijas darbības nodrošināšanai nepieciešams urāns, kas bagātināts līdz 3,5%. Izraēla uzskata, ka tas liecina par Irānas militārajiem mērķiem, kas var apdraudēt Izraēlas drošību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?