Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Atbalsts dabai un ekonomikai

Tāpat kā ir iespēja izvēlēties starp bioloģisko pārtiku un tādu, kas iegūta, izmantojot tradicionālās lauksaimniecības metodes, arī tūrismā pastāv videi draudzīga alternatīva - ekotūrisms. Ekotūrisma mērķis ir samazināt ceļotāju ietekmi uz vidi, vienlaikus veicinot dabas vērtību izzināšanu, saglabāšanu un vietējās ekonomikas attīstību.

Ekotūristam būtu jādomā par trim lietām - kā viņš pārvietojas, kur nakšņo un kā pavada brīvo laiku, norāda Tūrisma attīstības valsts aģentūras (TAVA) direktors Armands Slokenbergs. Piemēram, vilcienu satiksmi uzskata par videi draudzīgāku, savukārt tieši pretēji tiek novērtēta došanās ar lidmašīnu, bet nelielus attālumus ieteicams veikt kājām, ar velosipēdu vai laivu. Nakšņošanai Latvijā pieejamas vairāk nekā 70 naktsmītnes, kuru saimnieki ir īpaši padomājuši par vides jautājumiem, resursu taupīšanu, atkritumu šķirošanu, vietējās ainavas saglabāšanu, ūdens attīrīšanu, un tām ir piešķirts Zaļais sertifikāts. Daļā no šīm naktsmītnēm piedāvā arī dažādas aktivitātes, piemēram, zirgu izjādes, iespēju vērot lauku produkcijas tapšanu un degustēt rezultātu, dažviet tiek piedāvātas pastaigu takas, kā arī saimniecībās var saņemt infomāciju par tuvējā apkārtnē esošajām dabas teritorijām un tajās apskatāmo.

Igauņi soli priekšā

Domājot par brīvā laika pavadīšanu, visu sarežģī tas, ka Latvijā netiek izdalīti atsevišķi ekotūristiem paredzēti maršruti vai piedāvājums un aptaujātie eksperti apliecina, ka šis jēdziens «ekotūrisms» atšķirībā no Skandināvijas valstīm, Vācijas, Čehijas Latvijā plašāku atpazīstamību nav guvis.

«Zaļo sertifikātu ieguvušās naktsmītnes ir tāds ekotūrisma piedāvājums miniatūrā,» taču bez tām tieši ekotūristiem izstrādātus maršrutus, piedāvājumu būtu problemātiski atrast, uzskata Latvijas Ekotūrisma savienības pārstāvis Ēriks Leitis. Uz to, ka Latvijā šī joma ir mazattīstīta, norāda arī nelielais internetā pieejamo materiālu apjoms - par Igauniju meklētājprogrammās uzrādās desmitiem reižu vairāk mājaslapu. Igaunija ekotūrismu sāka attīstīt 90. gadu vidū, un tagad kaimiņvalsts šajā jomā ir ieguvusi starptautisku atpazīstamību. Ekotūristu iecienīts galamērķis ir Somā nacionālais parks, kur cilvēkiem piedāvā ar laivām doties apskatīt pavasaros applūstošās teritorijas, ar īpašām kurpēm bradāt pa purvu. Un Igaunijā ir arī kompānijas, kas piedāvā īpaši ekotūristiem izstrādātus maršrutus.

Latvijā kā ekotūristiem piemērotu pasākumu E. Leitis un A. Slokenbergs min Slīteres un Ķemeru nacionālajos parkos notiekošās Ceļotāju dienas, kuras organizē vietējie uzņēmēji kopā ar aizsargājamo dabas teritoriju administrācijām. Slīterē tiek piedāvāti izbraucieni laivās uz Kolkas bāku, te var doties jūrā kopā ar zvejnieku vai vienkārši izbaudīt dabas daudzveidību izjādēs vai velobraucienos.

Jāiegulda saglabāšanā

Latvijā ir dažādas lauku, aktīvā, dabas un zaļā tūrisma iespējas, daudzveidīgas aizsargājamās dabas teritorijas, kas pie zināmiem nosacījumiem varētu kļūt arī par ekotūrisma piedāvājumu. Jo ekotūrisms nozīmē dabas un kultūrvides izzināšanu, vienlaikus atbalstot konkrētās vietas saglabāšanu, vides aizsardzību un veicinot vietējās ekonomikas un sabiedrības attīstību. Vietējo ekonomiku ekotūristi atbalsta, nobaudot uz vietas gatavoto pārtiku, iegādājoties turpat tapušos suvenīrus, izmantojot gidu pakalpojumus vai nomājot inventāru. Savukārt daļa ieņēmumu, kas gūti no ekotūristiem, piemēram, putnu vērotājiem, būtu jāiegulda atpakaļ šo vērtību saglabāšanā, kā arī vietējās sabiedrības labklājības celšanā, norāda Latvijas Ekotūrisma savienības valdes priekšsēdētājs Andris Junkurs.

To, ka ir interese par Latvijas dabu un kultūrvēsturisko ainavu un ir arī ekotūrisma potenciāls, apstiprina tūrisma nozares uzņēmēja SIA Kolkasrags direktora Jāņa Dambīša novērojumi. Viņš norāda, ka pēdējos gados biežāk ceļo latviešu ģimenes kopā ar bērniem, ierodas vairāk ārzemnieku, un viņi vēlas dabu izzināt, pētīt putnus, dzīvniekus, un aktīvi pavadīt laiku, izvēloties videi draudzīgus pārvietošanās līdzekļus - braucot ar velosipēdiem, laivām. Un jo īpaši par videi draudzīgu ceļošanu piedomājot ārzemju tūristi, kas arī cienījamā vecumā Latviju izvēlas apskatīt, minot velosipēda pedāļus, un kopumā domā par to, kā mazāk kaitēt videi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?