Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Atjauno diskusiju par tautas prezidentu

Valda Zatlera vadītā Reformu partija koalīcijā pirmdien atjaunoja diskusiju par Satversmes grozījumiem, kas paredz tautas vēlēta prezidenta institūcijas izveidošanu. Jau valdības veidošanas laikā partijas vienojās, ka toreizējai Zatlera Reformu partijai ir tiesības nākt ar šādu tās programmā paredzētu iniciatīvu, bet tai nav visu koalīcijas partneru atbalsta. Ideja par tautas vēlētu prezidentu ir pieņemama četriem Saeimā pārstāvētiem politiskajiem spēkiem, kuriem kopā ir vairāk nekā divas trešdaļas balsu vairākuma, taču pirmdien nekas neliecināja, ka tie spētu vienoties par kopīgu projektu.

Reformu partija koalīcijas pārstāvju padomē prezentēja Satversmes grozījumu projektu, kas sagatavots uz tā dokumenta pamata, kuru V. Zatlera prezidentūras laikā izstrādāja Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisija. Lai toreizējā prezidenta juridiskā padomniece Sandra Sondore-Kukule varētu iepazīstināt koalīciju ar RP iniciatīvu, kādam no RP pārstāvjiem bija jāatstāj sēžu zāle, jo ir ierobežots skaits, cik no katras partijas sēdē var piedalīties. Iespēju nepiedalīties apspriešanā izmantoja V. Zatlers, kurš tajā laikā žurnālistiem stāstīja projekta nozīmi. V. Zatlers bija pārliecināts, ka šī diskusija ir vajadzīga, jo tādējādi varētu nostiprināt prezidenta atbildību vēlētāju priekšā un viņi zinātu, ko ievēl.

Pēc sēdes Inese Lībiņa-Egnere (RP) sacīja, ka būtu kopā jāstrādā pie projekta, par kuru varētu vienoties nepieciešamais vairākums. No koalīcijas atbalstu gan ir izteikusi tikai Visu Latvijai!-TB/LNNK, kura pirms vairākiem gadiem vāca parakstus, lai ierosinātu referendumu par tautas vēlētu prezidentu, kas gan neizdevās. Premjers Valdis Dombrovskis atzina, ka Vienotības atbalsta iniciatīvai nav, bet Vienotība varot runāt par izmaiņām prezidenta ievēlēšanas kārtībā, piemēram, ka prezidentu varētu vēlēt atklāti, kā arī paaugstināt ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu, kas tagad ir 51 balss. Te gan jāatgādina - no Jaunā laika nākušie pret tautas vēlētu prezidentu ir noraidoši, Pilsoniskajai savienībai šī iecere bija programmā. I. Lībiņa-Egnere izteica nožēlu, ka no priekšvēlēšanu solījumiem atkāpušies arī seši neatkarīgie deputāti, kas ievēlēti no ZRP. Klāvs Olšteins teica, ka jau pirms vēlēšanām šim partijas kodola piedāvājumam nebija vienota visu kandidātu atbalsta. Latvijas Zemnieku savienība no Zaļo un Zemnieku savienības jaunajā programmā vairs neiekļāva tautas vēlētu prezidentu, bet partijas līderis Augusts Brigmanis Dienai sacīja, ka sirdī viņš to atbalstot. Saskaņas centrs ir arī Saeimā iesniedzis grozījumus pamatlikumā, kas paredz prezidenta tiešās vēlēšanas, bet SC frakcijas līderis Jānis Urbanovičs tomēr neuzņēma ar sajūsmu RP pieteikto diskusiju, jo - kad SC piedāvājis bāzes platformu, kuru katrs politiskais spēks varētu papildināt ar saviem priekšlikumiem, RP par to nebalsojusi, un tagad J. Urbanovičam būšot grūti pārliecināt frakciju atbalstīt RP iniciatīvu. V. Zatlers tomēr cer, ka 11. Saeima pieņems izmaiņas Satversmē un nākamajās prezidenta vēlēšanās valsts augstāko amatpersonu vēlēšot tauta. Uz vaicāto, vai viņš pats kandidēs, V. Zatlers atbildēja: «Nē. Es biju krīzes prezidents, un mans laiks ir pagājis.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?