Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Atklāj Latvijā pirmo urīna nesaturēšanas ārstniecības kompleksu

Ir kāda delikāta lieta, par kuru cilvēki nerunā - urīna nesaturēšana. Pētījumi gan liecina, ka Latvijā no šīs problēmas cieš apmēram 150 000 cilvēku, tajā skaitā ap 120 000 sieviešu. Šī kaite var piemeklēt visu vecumu sievietes -arī menopauzē un vecākas dāmas. «Tā ir plaši izplatīta problēma visā pasaulē - lielā mērā saistīta ar mazkustīgu dzīvesveidu un iegurņa pamatnes muskuļu vājumu.

Sievietēm papildu slodzi rada grūtniecība. Līdz ar to riska grupā ir sievietes pēc dzemdībām, sievietes pēc 45 gadu vecuma (saistīts ar iegurņa dobuma orgānu noslīdējuma risku), kā arī sievietes, kuras strādā pārmērīgi smagu fizisku darbu,» skaidro Valdis Siļķe, Rīgas rajona slimnīcas galvenais ārsts.

Diemžēl gandrīz 50% sieviešu nekad par šo problēmu nav runājušas pat ar savu ārstu. «To var skaidrot gan ar kautrēšanos, gan fiziskās kaites radītajiem psiholoģiskajiem aspektiem, gan neticību iespējai izārstēties,» novērojis ārsts. Rīgas rajona slimnīca pēdējos gados mērķtiecīgi attīstījusi Rehabilitācijas nodaļu, ieviešot mūsdienīgas fizioterapijas metodes dažādu saslimšanu ārstēšanai. Nupat slimnīcā atklāts pirmais iegurņa pamatnes vājuma un urīna nesaturēšanas ārstniecības komplekss Latvijā. Pacientiem ir pieejams pilns ārstniecisko metožu komplekss - vairākpakāpju terapijas sistēma -, sākot no konservatīvās terapijas līdz ķirurģiskām operācijām. Galvenais akcents likts uz speciālajām fizioterapijas tehnoloģijām, tajā skaitā biofeedback tehnikas pielietošanu, kas pacientam palīdz pašam izprast, kā darbināt iekšējos dziļos muskuļus cīņā ar urīna nesaturēšanu. Procedūras laikā pacienti tiek apmācīti pareizi un efektīvi izpildīt vingrojumus, izmantojot speciālu iekārtu, kas vizuāli atgādina datoru ar pievadu, kura galā atrodas speciāla zonde. Tā procedūras laikā tiek ievadīta sievietēm makstī, vīriešiem - taisnajā zarnā. Biofeedback medicīniskā iekārta aprīkota ar dažādām 33 urīna nesaturēšanas ārstniecības programmām. Šī iekārta sniedz iespējas trenēt arī insulta un traumu rezultātā cietušos muskuļus.

Urīna nesaturēšanai (inkontinencei) var būt dažādi iemesli, un ir vairākas saslimšanas stadijas. Smagas saslimšanas gadījumos jāpielieto viss ārstniecības komplekss, un ārstēšanai var būt nepieciešamas specifiskas operācijas. Taču vieglas vai vidēji smagas saslimšanas gadījumos pasaulē efektīvi tiek izmantotas speciālās fizioterapijas tehnoloģijas. Ar fizioterapijas palīdzību tiek trenēta iegurņa pamatnes muskulatūra, atjaunots tās spēks, un muskuļi atgūst savu funkcionēšanas spēju.

Urīna nesaturēšanas ārstniecībā slimnīcā izmanto rehabilitācijas kompleksu, kurā līdzās biofeedback tehnoloģijai ietilpst arī speciāli vingrinājumi, ūdens procedūras un dūņu aplikācijas. Atbalsta terapijā pieejamas arī psihologa konsultācijas, mākslas terapija, autogēnais treniņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?