Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Atrasts risinājums rindām

Lai deldētu rindu uz bērnudārziem, kurā joprojām gaida 11,8 tūkstoši bērnu visā Latvijā, valsts apņēmusies jau nākamgad piešķirt papildu 23 miljonus latu pirmsskolas pedagogu algām, trešdien paziņoja premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība). Tas pašvaldībām atbrīvos līdzekļus, kurus tās varēs ieguldīt jaunu vietu radīšanā bērnudārzos.

No trim izstrādātajiem risinājumiem tika izvēlēts variants, kurā pašvaldībām tiek saglabāta iespēja regulēt jaunu pirmsskolas iestāžu ienākšanu tirgū. Proti, ja pašvaldība nevar nodrošināt vietu savā bērnudārzā, tad līdzvērtīgā apmērā jāfinansē privātā vai pat citā administratīvajā teritorijā esoša bērnudārza apmeklēšana, skaidro Demogrāfijas lietu padomes darba grupas vadītāja Sarmīte Ēlerte (Vienotība).

Vairāku mēnešu garumā aptaujājot 119 Latvijas pašvaldības, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) rīcībā beidzot nonācis patiesais skaitlis par bērnu skaitu rindā uz bērnudārziem - 11,8 tūkstoši. Līdz šim valstij bija pieejami nekonkrēti dati, kuros bērnu skaits pārklājas. «Tagad mēs redzam, ka problēma tiešām pastāv, bet to nevar teikt par visu valsti. Problēmas ir atsevišķās pašvaldībās,» Dienai pauž darba grupas vadītāja S. Ēlerte.

Visi trīs darba grupas izstrādātie risinājumi paredzēja, ka valsts budžetā jāmeklē papildu 23 miljoni latu pedagogu atalgojumam. Savstarpēji tie atšķīrās ar vecāku izvēles brīvību un pašvaldības kontroles iespējām. Viens no izstrādātajiem, taču neakceptētajiem variantiem vecākiem piedāvāja neierobežotu bērnudārza izvēli savai atvasei - ar deklarētās pašvaldības finansējumu būtu iespējams braukt kaut no Daugavpils uz Liepāju arī gadījumā, ja vietu konkrētās administratīvās teritorijas bērnudārzos netrūktu. Tomēr izvēlēts tika ierobežotāks variants - finansējums var nonākt privātajos un citu pašvaldību bērnudārzos tikai gadījumā, ja pašvaldības bērnudārzos trūktu vietu. Trešdien pieņemtais risinājums paredz reālajā dzīvē ieviest vienlīdzīgas bērnudārzu pieejamības principu, kas Vispārējās izglītības likumā tika pieņemts jau pērn vasarā. Proti, visiem pašvaldības teritorijā deklarētajiem bērniem «sekos» vienāds naudas daudzums neatkarīgi no tā, vai viņš apmeklē pašvaldības, privāto vai kaimiņu teritorijas dārziņu.

Tāpat risinājums paredz palielināt to pedagogu skaitu, kuru algas tiek finansētas no valsts budžeta. Patlaban valsts finansējums pienākas pašvaldības un privāto pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem, kuri strādā ar bērniem no piecu līdz sešu gadu vecumam, taču atalgojumu plānots līdzfinansēt darbam ar audzēkņiem jau no 1,5 gada vecuma. Darba grupa aprēķinājusi, ka no valsts budžeta gadā tas prasītu apmēram 23 miljonus latu. Šobrīd pedagogu finansējumam valsts tērē teju uz pusi mazāku summu - 12,3 miljonus latu jeb 318 latu uz vienu bērnu gadā. Valdībā vēl gaidāmas diskusijas par to, kur finansējumu iegūt.

Latvijas Pašvaldību savienībai (LPS) pieņemamāks variants gan šķita cits. Iepriekš LPS pauda atbalstu risinājumam, kas pašvaldībām ļāva no pedagogu algām atbrīvotos līdzekļus rindu problēmas risināšanai iztērēt pēc saviem ieskatiem. Tādējādi vietējā mēroga problēmas netiktu regulētas valsts līmenī. Taču to neatbalstīja, jo pastāvēja risks, ka tādā veidā problēma neatrisināsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?