Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ātri zinās, vai Saeima atlaista

Jau septiņos no rīta šodien visā Latvijā un arī ārvalstīs tiks atvērti vairāk nekā 1000 vēlēšanu iecirkņi, kuros balsstiesīgie pilsoņi referendumā varēs nobalsot par vai pret 10. Saeimas atlaišanu. Balsot varēs jebkurā vietā Latvijā un ārzemēs, tāpēc pilsoņu pasēs (tai jābūt līdzi) tiks izdarīta atzīme par dalību tautas nobalsošanā, kura ilgs līdz desmitiem vakarā.

Pirmo reizi Latvijas vēsturē tautai būs jālemj par Saeimas atlaišanu, kuru Valsts prezidents Valdis Zatlers ierosināja īsi pirms savu pilnvaru beigām 28. maijā. Augstas ticamības nobalsošanas rezultāti būs zināmi jau naktī pēc referenduma, bet oficiāli tos paziņos 26. jūlijā - ja Saeima būs atlaista, uzreiz tiks izsludinātas jaunas vēlēšanas, informē Centrālā vēlēšanu komisija.

Atšķirībā no citiem referendumiem šajā nav noteikts kvorums. Satversme paredz, ka Saeima būs atlaista, ja tautas nobalsošanā par tās atlaišanu nobalsos vairāk nekā puse no tiem vēlētājiem, kuri piedalīsies tautas nobalsošanā. Tas nozīmē, ka, šo kopskaitu nosakot, tiks ņemti vērā arī tie balsotāji, kuru vēlēšanu biļeteni būs nederīgi, jo būs nepareizi aizpildīti. Piemēram, atzīmes ieliktas pie abām atbildēm vai - ne pie vienas. Vēlēšanu biļetenā, kurš nebūs jāievieto aploksnē kā vēlēšanās, ir ierakstīts jautājums: «Vai jūs esat par 10. Saeimas atlaišanu?» Ir piedāvāti divi atbilžu varianti - par vai pret. Vēlēšanu zīmē būs jāievelk krustiņš pie atbildes, kuru pilsonis izvēlēsies. CVK priekšsēdis Arnis Cimdars atzina, ka dažkārt vēlētāji ievelk kādu citu atzīmi, piemēram, ķeksīti, kas var padarīt šo biļetenu nederīgu, lai gan vēlētāja griba ir skaidra. Visos vēlēšanu iecirkņos ir izvietoti materiāli, kuros var iepazīties ar balsošanas kārtību.

Vēlētāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu iecirknī, referenduma dienā līdz pulksten 12 vēl var pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā, ko vēlams izdarīt tai tuvākajā vēlēšanu iecirknī. Balsošana būs organizēta arī ieslodzījuma vietās. Informācija par pilsoņu aktivitāti referendumā būs pieejama CVK interneta mājaslapā speciālā vietnē www.tn2011.cvk.lv. CVK mājaslapā ir apskatāmas arī vēlēšanu iecirkņu adreses. Pēc pārtraukuma tas atkal ir ierīkots arī Rīgas Latviešu biedrības namā, kas ir viena no tām balsošanas vietām, kura pieejama cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Nobalsot varēs arī tirdzniecības centrā Spice. Pirmie provizoriskie rezultāti varētu būt jau līdz pusnaktij. Ja tauta būs nobalsojusi par Saeimas atlaišanu, jaunas vēlēšanas varētu notikt 17. septembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?