Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Aug saspīlējums ap Persijas līci

Saūda Arābija sarāvusi diplomātiskās saites ar kaimiņvalsti Irānu, reaģējot uz Teherānas skaļajiem protestiem pret nāvessoda izpildi prominentam šiītu garīdzniekam, kurš publiski kritizēja sunnītu pārvaldītās Saūda Arābijas karalisko ģimeni. Pašreizējā krīze Tuvo Austrumu lielvaru attiecībās ir dziļākā gandrīz 30 gadu laikā un var pasliktināt jau tā nospriegoto situāciju reģionā.

Vārdu kaujas

Saūda Arābija atsaukusi savus diplomātus no Teherānas un pieprasījusi Irānas vēstniekam pamest valsti pēc tam, kad naktī uz svētdienu satrakots pūlis aizdedzināja Saūda Arābijas vēstniecību Teherānā, protestējot pret garīdznieka Nimra an Nimra sodīšanu ar nāvi. Irānas augstākais garīgais līderis ājatolla Alī Hāmeneī brīdinājis, ka Saūda Arābijas līderus sagaida «Dieva atriebība».

N. an Nimrs bija viens no 47 vīriešiem, kuriem Saūda Arābija pagājušajā sestdienā izpildīja augstāko soda mēru par apsūdzībām, kas saistītas ar terorismu. Garīdznieka atbalstītāji un cilvēktiesību aizstāvji uzskata, ka apsūdzības pret N. an Nimru ir politiski motivētas, jo viņš nebaidījās atklāti kritizēt karalisko ģimeni un atbalstīja 2011. gadā notikušos plašos šiītu protestus valsts austrumos.

Saūda Arābijas ārlietu ministrs Adels al Džubeirs paziņojis, ka Rijāda vairs nevēlas nekādus sakarus ar «valsti, kas atbalsta terorismu un sektantismu», raksta ziņu aģentūra Bloomberg. Irānas Ārlietu ministrija uz to atbildējusi, ka Saūda Arābija turpinot īstenot politiku, kuras mērķis esot «pastiprināt spriedzi un cīņas reģionā».

Arī Saūda Arābijas sabiedrotā Bahreina, kur vairākums iedzīvotāju ir šiīti, bet pie varas ir sunnīti, pirmdien paziņoja, ka pārtrauc diplomātiskās attiecības ar Irānu. Bahreina apsūdzējusi Irānu par iejaukšanos Persijas līča un citu arābu valstu iekšējās lietās, vēsta BBC.

Par diplomātisko attiecību saraušanu ar Irānu vakar informējusi arī Saūda Arābijai draudzīgā Āfrikas valsts Sudāna, bet Apvienotie Arābu Emirāti nolēmuši samazināt diplomātu skaitu Teherānā.

Karo pastarpināti

Pēdējo desmitgažu laikā Saūda Arābijas un Irānas attiecības ir saasinājušās vairākkārt. 1988. gadā Saūda Arābija pārtrauca diplomātiskās attiecības ar Irānu pēc tam, kad protestētāji ieņēma Saūda Arābijas vēstniecību Teherānā, izrādot neapmierinātību ar gandrīz 300 irāņu bojāeju sadursmju laikā musulmaņu svētajā pilsētā Mekā gadu iepriekš. Diplomātiskās attiecības tika atjaunotas 1991. gadā.

Pēdējos gados Irānas un Saūda Arābijas domstarpību avots ir militārie konflikti Sīrijā un Jemenā, kur Rijāda un Teherāna atbalsta pretējās pusēs karojošos.

Sīrijā Saūda Arābija atbalsta sunnītu dumpiniekus, tajā skaitā islāmistus, kuri vēlas gāzt diktatoru Bašāru el Asadu. Viņa viena no galvenajām sabiedrotajām ir Irāna. Rijāda B. el Asadu apsūdzējusi «genocīdā», bet Irānu nosaukusi par Sīrijas «okupācijas varu». Teherāna Rijādu apsūdzējusi «teroristu» atbalstīšanā.

Saūda Arābija pagājušajā gadā sāka militāro kampaņu Jemenā, lai palīdzētu tās valdībai cīņā pret šiītu dumpiniekiem, kurus atbalsta Irāna. Rijāda uzskata, ka Irāna izmanto kaujiniekus, lai sarīkotu apvērsumu. Turpretī Teherāna apgalvo, ka Saūda Arābija uzlidojumos Jemenā apzināti mērķējusi uz civiliedzīvotājiem.

Pagājušā gada nogalē parādījās cerības, ka varētu iekustēties sarunas par mieru Jemenā un Sīrijā, tomēr saspīlējums starp Irānu un Saūda Arābiju tām var pārvilkt svītru.

Telekompānijas CNN militārais analītiķis Marks Hertlings neizslēdz, ka starp abām naidīgajām kaimiņvalstīm var izcelties tieša militāra konfrontācija. Tas nozīmētu, ka ASV, kuras ir Saūda Arābijas galvenais militārais sabiedrotais, būtu spiestas iesaistīties konfliktā pret Irānu, ar ko tās pērn parakstīja kodolvienošanos, kas tādā gadījumā būtu apdraudēta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?