Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Aug un palīdz cits citam zaļot

Pat vislabākajam dārzkopim var gadīties, ka viņa lolotajos augos iemetas kaitēkļi vai kāda slimība. Kaut arī ir gana daudz kaitēkļu apkarošanas ķīmisko līdzekļu, nelielā privātajā dārzā, kura ražu paši ēdīsiet, labāk iztikt bez ķīmijas, bet tikt galā ar dabas līdzekļiem un gudru dārza plānošanu, stādot līdzās augus, kas cits citam palīdz tikt galā ar kaitēkļiem.

Bioloģiskās saimniecības dārzkope Vita Jurševska atgādina, ka jānovāc iebojātās, nokritušās ogas un augļi, jo tās piesaista kaitēkļus, taču aizvilināt no veselajiem augļiem kukaiņus var, ierīkojot tiem lamatiņas, piemēram, plastmasas pudeli, līdz pusei piepildītu ar saldu rūgstošu šķidrumu - ievārījuma ūdeni, vecu sulu un tamlīdzīgi. Kukaiņi dosies našķēties, sajutuši spēcīgo aromātu, un veselos augus neaiztiks.

Labi sader kopā

Vieni no dārza dakterīšiem ir dažādi garšaugi. Tie intensīvi smaržo, izdala ēteriskās eļļas un miecvielas, kas netīk kaitēkļiem, tāpēc ieteicams tos stādīt pamīšus ar citiem dārzeņiem, ogām.

Lavanda skaisti zied, smaržo, noder kosmētikā un kulinārija - gan desertu, gan gaļas ēdienu bagātināšanai ar specifiskām, Vidusjūras reģionam raksturīgām notīm. Dārzā tā atbaida kāpurus, kodes, ērces, tāpēc to ieteicams stādīt dobēs starp sīpoliem, apkārt augļu kokiem, krūmiem.

Rozmarīns ir viens no populārākajiem garšaugiem, kas labi sader ar gaļas ēdieniem, zivi, taču burkānu vagās tas kalpo kā sargs, atbaidot mušas, sīkas vaboles, kodes. Līdzīga iedarbība uz dārza nelūgtajiem viesiem ir arī koriandram.

Salvija arī ir pazīstama un iecienīta virtuvē, bet dārzā tā atbaida skudras un pat peles. Ja skudras nāk arī telpās, tad ārpusē pie to ejām netālu no ēkas sienas var sastādīt salvijas krūmiņus.

Fenhelis - garšaugs un noderīgs gremošanas veselības uzlabošanas līdzeklis, nepatīk mušām un arī blusām, ja tādas ieviesušās.

Baziliks - vasaras dārza svētku garšvielu karalis, neaizstājams ar tomātiem un mocarellu, blendētām zemenēm un plombīra saldējumu un tā tālāk, sastādīts tomātiem līdzās siltumnīcā, starp kāpostu dēstiem un sviesta pupiņām, ar savu aromātu sargā tos no kaitēkļiem.

Skaistumam un ērtībām

Arī ķiploki ir draugi zemenēm, tomātiem, kāpostiem, tāpat kā kaņepes, tabaka un ziedi - kreses, kliņģerītes un samtenes.

Starp citu, medus augi piesaista labos kukaiņus, kas vienlaikus noder dārza augu apputeksnēšanai un iznīcina arī dažādus kaitēkļus. Piemēram, samtenes iznīcina nematodi, bet spradžiem netīk piparmētru svaigais aromāts, kas savukārt noderēs vasaras kokteiļos un izkaltētas ziemā tējai.

Arī samtenes un kliņģerītes var izmantot kā garšvielas. No samteņu šķirnēm šim nolūkam vispiemērotākās ir Tagetes lucida, Tagetes patula un Tagetes tenuifolia. Kaltētas un sasmalcinātas ziedlapiņas var pievienot gan rīsiem, gan kūkām, mērcēm, sautējumiem, tās dod specifisku aromātu un piešķir dzeltenīgu nokrāsu. Kliņģerītes savukārt ir noderīgas uzlējumiem un tējām.

Pirms ķeraties pie dobīšu plānošanas, atcerieties, ka visvairāk no kaitēkļiem un sērgām cieš augi, kas ir bojāti vai savainoti, piemēram, pārstādot bojāta sakņu sistēma vai stumbrs, tādi, kas iedēstīti nepiemērotā vietā, piemēram, sauli mīlošie ir ēnā un vējā, bet ēnmīļi - saulē. Arī tad, ja stādījums ir izveidots pārāk blīvs, augi var vairāk ciest no kaitēkļiem, jo tie, tāpat kā cilvēki, slimo tad, kad ir stresā un nepiemērotos apstākļos vai noguruši!

Vēl vērts atcerēties, ka augu stādījumi un no augiem gatavotie novilkumi miglošanai galvenokārt domāti sūcējkaitēkļu apkarošanai, ērču un tauriņu kāpuru iznīdēšanai, kas dzīvo uz augiem. Pret izturīgākiem kaitēkļiem tie nebūs tik iedarbīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?