Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Augstākā izglītība par 600 eiro

Drīz pēc tam, kad Latvijas augstskolās bija beidzies ikvasaras maratons septiņu dienu garumā, reģistrējot studētgribētāju pieteikumus pamatstudijām, demogrāfs Ilmārs Mežs medijos atgādināja - turpmākajos gados augstskolām jārēķinās ar reflektantu skaita samazināšanos.

Kaut arī šogad Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) saņēmusi par 12% vairāk pieteikumu studijām nekā pērn, mēs ar šo situāciju rēķinājāmies jau sen, jo papildus skaudrajiem demogrāfijas rādītājiem un emigrācijas sekām RSU veiktie pētījumi liecina, ka aptuveni 23% Latvijas jauniešu domā par studijām ārvalstīs. Tas nozīmē vēl lielāku konkurences saasināšanos Latvijas augstākās izglītības telpā. Par reflektantu skaita sarukumu liecina augstskolu uzņemšanas statistika elektroniskajā uzņemšanas sistēmā Latvija.lv. Ir studiju programmas, kurās uz 60 budžeta vietām pretendē vien 38 reflektanti. Šķiet, ir īstais brīdis pārdomāt gan budžeta vietu sadales principus, gan eksportspējas paaugstināšanu.

Budžeta vietu aizpildīšana vairākām augstskolām kļuvusi par izaicinājumu, tomēr -vai vietas aizpildīšanu var uzskatīt par panākumu un vai, priecājoties par šādu «sasniegumu», mēs nemānām paši sevi? Budžeta vietu aizpildīšana nedrīkst kļūt par svarīgāko augstskolu darbības indikatoru. Latvijas augstākās izglītības attīstībai nozīmīga būs jaunā finansēšanas modeļa izstrāde, kas balstīsies uz Pasaules Bankas ekspertu pētījumu, kurš beigsies septembrī. Manuprāt, valsts attīstības mērķiem atbilstošajās specialitātēs (inženierzinātnēs, dabaszinātnēs, pedagoģijā, medicīnā u. c.) jāsaglabā valsts budžeta finansējums. Citās nozarēs darba tirgus prognozēm atbilstošam studiju vietu skaitam jāparedz valsts finansējums, nosakot studentam līdzmaksājumu, - tas palielinās pieejamību studijām, cels to kvalitāti un vairos studējošā atbildību par savu izvēli. Jaunajam finansēšanas modelim jākļūst par galveno instrumentu, veicinot augstskolu darba kvalitāti un konkurētspēju.

Sarūkot pašmāju studējošo skaitam, Latvijas augstskolas arvien intensīvāk lūko piesaistīt studentus no citām valstīm. Pieprasījums pēc augstākās izglītības pasaulē kopumā ir liels. Tomēr ir viena tendence, kas liek bažīties par Latvijas kā augsti kvalitatīvas izglītības eksporta valsts nākotni. Dažas Latvijas augstskolas un koledžas nav spējušas noturēties pretim kārdinājumam piesaistīt ārvalstu studentus, piedāvājot kvalitatīvai augstākajai izglītībai neadekvāti zemu studiju maksu. Izrādās, Latvijā var iegūt augstāko izglītību par 600 eiro gadā! Gribētāji varētu uzrasties, bet kāda būs šo studiju kvalitāte un vai studiju maksa patiesībā nav tikai Šengenas vīzas cena? Līdzās riskiem, kas saistīti ar imigrācijas politiku, viens no galvenajiem ir arī Latvijas pozicionēšana starptautiskajā tirgū - Latviju nedrīkstam reklamēt kā «zemo izmaksu valsti» augstākajā izglītībā. Tāpat kā rūpniecībā, arī augstākajā izglītībā mums jāeksportē produkts ar pievienoto vērtību, nevis neapstrādāts izejmateriāls.

Lai konkurētu starptautiskā mērogā ar augstas kvalitātes produktu, augstskolām vispirms jārada ļoti spēcīgas studiju programmas, kuras īsteno kompetenti, svešvalodas pārvaldoši docētāji ar mūsdienīgu docēšanas stilu. Jābūt komfortablai studiju videi. Jāpiedāvā atšķirīgais, tas, kā trūkst konkurentiem: vai tā būtu programmas unikalitāte, modernas tehnoloģijas vai labs studentu serviss, bet vislabāk - viss kopā. Savukārt valsts uzdevums ir rūpēties par Latvijas atpazīstamību pasaulē un finansiāli atbalstīt eksporta veicināšanas pasākumus. Augstākās izglītības piedāvājuma attīstība nav iespējama bez mērķtiecīgām investīcijām stratēģiskās specializācijas jomās, kurās augstskola var pierādīt savu izcilību, nedublējot studiju programmas Latvijas valsts augstskolās un konkurējot nevis savā starpā, bet ar citu valstu augstskolām.

*RSU rektors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?