Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Augstākam PVN saka stingru nē

No nodokļu paaugstināšanas nākamgad, visticamāk, izbēgt nevarēs, taču pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pamatlikmi celt nevajadzētu. Drīzāk jāatceļ samazinātā 10% PVN likme, jāpaaugstina nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likme dzīvojamām platībām un vairāk jāmazina valsts tēriņi - Dienai vienprātīgi par izskanējušo ideju nākamgad celt PVN pamatlikmi no 21% līdz 22% komentēja ekonomisti.

Iespēju paaugstināt PVN pamatlikmi intervijā Dienai pieļāva finanšu ministra amata kandidāts Andris Vilks, norādot, ka no šāda soļa būs grūti izvairīties, ja politiķiem neizdosies vienoties par tēriņu mazināšanu pietiekamā apmērā. Pret agrāk izskanējušo ideju atcelt samazināto 10% PVN likmi A. Vilks bija skeptisks, jo tad vajadzētu domāt par kompensējošiem mehānismiem mazturīgajiem, un tāpēc būtisku pienesumu budžetā nevarētu gaidīt. Kā ziņots, valsts 2011. gada budžets jākonsolidē (jāmazina izdevumi vai jāpalielina ieņēmumi) par 350-395 milj. latu. Divas trešdaļas no šis summas Vienotība cer gūt no tēriņu mazināšanas, pārējo - no nodokļiem. Otra iespējamās koalīcijas partnere Zaļo un Zemnieku savienība gan nepieļauj PVN pamatlikmes celšanu, drīzāk lielāku budžeta deficītu.

To, cik daudz budžets iegūtu, ja PVN pamatlikme tiktu paaugstināta līdz 22%, par budžetu atbildīgajā Finanšu ministrijā (FM) Dienai nevarēja pateikt, vien norādīja, ka no nodokļiem PVN ieņēmumu plāns patlaban pildās vislabāk. Ja tiktu atcelta samazinātā PVN likme, kas ir spēkā vairākām precēm un pakalpojumiem, budžets iegūtu 95 milj. latu (pusi dotu medikamenti), liecina FM iepriekšējās aplēses. Nordea bankas ekonomists Andris Strazds sacīja, ka gūtie papildu ieņēmumi budžetā no samazinātās PVN likmes atcelšanas, pat ņemot vērā kompensējošos mehānismus maznodrošinātajiem, varētu būt aptuveni līdzīgi kā no PVN pamatlikmes paaugstināšanas par vienu procentpunktu. Ja jāizvēlas starp samazinātās PVN likmes atcelšanu un pamatlikmes paaugstināšanu, ekonomisti atbalsta pirmo versiju.

Latvijas krājbankas ekonomiste Olga Ertuganova norādīja: piemērojot samazināto PVN likmi, valsts padara atsevišķas nozares par prioritārām. A. Strazds piebilst, ka ar ziņu, ka varētu tikt paaugstināta PVN pamatlikme, tiek dots signāls: «Vēl mazliet paaugstināsim visiem pārējiem, lai atsevišķas nozares varētu turpināt izmantot tām agrāk piešķirtās privilēģijas.» Paaugstinot PVN pamatlikmi, pieaugtu kopējais cenu līmenis visām precēm, samazinātās likmes atcelšanas gadījumā sadārdzinātos atsevišķas preces, vērtē ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis. Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Tkačevs bilst, ka PVN celšana nozīmētu ne tikai augstāku inflāciju un mazāku pirktspēju, bet arī tautsaimniecības konkurētspējas samazinājumu.

Ekonomisti mudina nepieciešamo naudu rast, ceļot nekustamā īpašuma nodokli dzīvojamām platībām, mazinot subsīdijas valsts un pašvaldību uzņēmumiem, sakārtojot valsts pārvaldi, stingrāk kontrolējot pašvaldību tēriņus, turpinot reformas veselības un izglītības jomā. Budžets papildu naudu gūtu, ja jau no nākamā gada sākuma tiktu iedzīvināta nodokļu amnestija, rosina Latvijas Grāmatvedības ārpakalpojumu asociācijas valdes priekšsēde Lienīte Caune.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?