Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Avārijas brīdī ir jārīkojas operatīvi

Uzņēmuma Latvijas gāze Rīgas avārijas dienestā strādā 70 cilvēku, Rīgas iecirknī dienā dežurē astoņas aprīkotas mašīnas. Kopumā Latvijā pērn saņemti apmēram 29 000 izsaukumu, un 5000 no tiem - neatliekami. 2014. gadā bijusi viena ar dabasgāzi saistīta avārija Liepājā. 2300 izsaukumu bija nesaistīti ar dabasgāzi (visbiežāk sajaucot ar sašķidrinātās gāzes problēmām), maldinoši vai nepamatoti.

«Pārsvarā izsaukumu avārijas dienests saņem par bojājumiem iekšējos gāzesvados un gāzes aparatūrā. Visbiežākais avārijas iemesls - bojātas gāzes plītis, apkures katli, noplūde pie krāna pirms skaitītāja,» stāsta Latvijas gāzes avārijas dienesta vadītājs Maksims Rubulis. Ne tikai lietotājus, bet arī apkārtējos cilvēkus apdraud nelegālie un neprasmīgie gāzes pieslēgumi. Par tādiem pieslēgumiem nereti ziņo kaimiņi, kas sūdzas par gāzes smaku kāpņu telpā. Nelegālie pieslēgumi bieži tiek veikti nekvalitatīvi, un ir pat tādi gadījumi, ka gāzes pievadam tiek pievienota veļas mašīnas gumijas caurule. Tieši šeit slēpjas bīstamība, un Latvijas gāze ir pateicīga tiem cilvēkiem, kas norāda uz šādiem nelegāliem pieslēgumiem, jo tie rada nopietnu risku, var rasties noplūde, aizdegšanās un pat sprādziens, kad cieš ne vien nelegālā pieslēguma veicējs, bet pat var sabrukt visa māja.

Ne velti šāda situācija, kad daudzdzīvokļu mājā ir «sagāzēta» kāpņu telpa vai pagrabs, visbiežāk tiek modelēta Latvijas gāzes avārijas dienesta mācībās, kas notiek divas reizes gadā. Ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) palīdzību tiek izspēlēta evakuācija, jo gāzes noplūdes gadījumā var būt nepieciešams steidzami atstāt ēku.

M. Rubulis iesaka jebkurā situācijā, kad tiek sajusta specifiskā gāzes smaka, zvanīt pa tālruni 112 VUGD vai 114 - Latvijas gāzes avārijas dienestam. Zvani ir bez maksas.

Avārijas gadījumā jārīkojas operatīvi. Svarīgi iegaumēt abus minētos tālruņa numurus, jo, zvanot konkrētajam dienestam, nelaimē nonākušais ietaupīs laiku. Dabasgāzes noplūdes gadījumā, sajūtot ar to saistīto specifisko smaku, visracionālākā rīcība ir izsaukt Latvijas gāzes avārijas dienestu pa tālruni 114. Nelaimes gadījumā, piezvanot dienestiem, jānosauc notikuma vietas adrese vai jāraksturo vieta, ja precīza adrese nav zināma, jāizstāsta, kas noticis, jānosauc savs vārds, uzvārds un tālruņa numurs, lai operatīvā dienesta darbinieki var atzvanīt, ja nepieciešama papildu informācija. Zvanītājam jāseko operatora norādījumiem. (Ja notikusi nevis dabasgāzes, bet sašķidrinātās gāzes noplūde, tad gan jāzvana VUGD.)

Gaidot avārijas dienestu, noteikti jāaiztaisa visi gāzes krāni, kas ir pie gāzes aparatūras (piemēram, pie gāzes apkures katla vai virtuves plīts) un jānodrošina telpas vēdināšana, atverot logus vai durvis. Ja jūtama ar dabasgāzi saistītā specifiskā smaka, nedrīkst lietot atklātu uguni un, protams, nedrīkst smēķēt. Nedrīkst ne ieslēgt, ne izslēgt elektroapgaismojumu un citas elektroiekārtas, lai neradītu dzirksteli. Ja lampa deg, tai jāpaliek degot. Noteikti jāpamet telpa! Ar gāzi pilnā telpā nedrīkst uzturēties. Dabasgāze nav indīga, bet izspiež no telpas cilvēkiem elpošanai mo skābekli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?