Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Azartam jābūt, tas palīdz dzīvot ilgāk

Viens risina krustvārdu mīklas, cits mundru prātu uztur, spēlējot atjautības mīklas vai studējot grāmatas, bet Talsos seniori pulcējas kopā, lai spēlētu zolīti. Vairāk nekā trīsdesmit Talsu Pensionāru biedrības zolītes klubiņa Pīķa dāma dalībnieku satiekas regulāros mačos, lai azartiski pavadītu kopā laiku. Viņi rīko turnīrus arī ar spēlētājiem citos novados.

«Azartam jābūt! Arī vecumdienās - tas palīdz dzīvot ilgāk un interesantāk,» uzskata Talsu «zolīšmeni». Zolīte ir prāta spēle, kuras galvenā priekšrocība - to var spēlēt lielākā pulciņā.

Klubiņš apauga ātri

Talsu Pensionāru biedrības zolītes kluba Pīķa dāma izveides iniciators savulaik bija ilggadējais biedrības vadītājs Antons Kivlenieks. «Toreiz saņēmu daudz pateicību no spēlētājiem, kuri teica: «Malacis, Anton, ka esi noorganizējis klubu, vismaz vienreiz mēnesī varam no sievām izrauties!» Tas bija vēl 1997. gads, tikko pirmie Latvijā bijām nodibinājuši Pensionāru sociālās palīdzības fondu. Mums jau darbojās svaru vērotāju un tējas klubs, zolītes klubs bija nākamais, ko izveidojām,» atceras Antons Kivlenieks.

Viņš pats nākot «no zolīšmeņu ģimenes», zolīti spēlējis kopš agras bērnības. «Kādreiz mācēju arī bridžu uzspēlēt, taču šai spēlei nebija partneru. Bet zoli taču Latvijā spēlē visos novados, visos pagastos, tikai vajag kādu, kurš visu šo kustību vada - aizsācēju,» uzskata Kivlenieka kungs. Arī viņa ģimenes draugi bijuši zolīšmeņi - augstas klases spēlētāji. «Izveidot klubiņu nebija problēmu - jau pašos pirmsākumos tajā iesaistījās vairāk nekā desmit spēlētāju. Drīz jau sākām spēlēt uz sešiem galdiem. Klubiņš ātri apauga ar dalībniekiem,» stāsta biedrības vadītājs.

Nu zolīte kļuvusi populāra starp Talsu senioriem. Vispirms spēlētāji satikušies vienreiz mēnesī, pēc tam jau sanākuši kopā divreiz mēnesī, sākuši organizēt arī draudzības sacensības. «Mums ir labas attiecības ar tukumniekiem - viens pie otra braucam uz sacensībām. Viņi gan zolītes klubu izveidoja samērā nesen, pirms dažiem gadiem,» stāsta Antons Kivlenieks. Rudenī tukumnieki braucot sacensties uz Talsiem, pavasarī talsnieki braucot spēlēt uz Tukumu. Organizējuši sacensības arī starp saviem novadniekiem. Antona Kivlenieka uzdevums tagad ir palīdzēt klubiņam ar transportu, jo no 2005. gada Pīķa dāmu vada seniore Austra Mona.

Prāta un laimes spēle

Kārlis Reimats zolītes klubā darbojas jau kopš tā dibināšanas. «Tas bija kas jauns! Sākumā grūtāk jau bija - te visi bija augsti skoloti, skolotāji, bet man - tikai pamatskola. Taču sports man patika, un bija jāsitas līdzi - devu tik vaļā!» smej Reimata kungs un piebilst: «Tā ir prāta un laimes spēle. Ja nebūs laimes, nekā nevar izdarīt - ar prātu vien nevar. Un ar laimi vien arī nevar.»

«Un kārtīm arī jābūt - ja nav kārtis, tad tas prāts un laime neko nelīdzēs. Pagājušoreiz mačā dabūju pirmo vietu, šoreiz - pēdējo. Kārtis nav un cauri, nevar izspēlēt,» aizvadīto maču, kur pulcējušies 30 spēlētāji, komentē kluba vadītāja Austra Mona. Izrādās, viņa kārtis mācījusies spēlēt jau tajos laikos, kad strādājusi kolhozā, slaukusi govis. «Divi meiteņi mācējām spēlēt, un divi nemācējām. Tai laikā spēlējām pīķeni un kreiceni - brēkdami ņēmāmies, bet vēlāk iemācījāmies. Uzreiz jau nevar tā iemācīties,» atzīst Austras kundze.

Klubiņa dibināšanas pirmsākumos viņa bijusi vienīgā dāma starp kungiem, zolītes spēlētājiem. Taču tad spēlētājiem pievienojusies Silvija Lauva, vēlāk citas kundzes. «Pašlaik Pīķa dāmā darbojas astoņas sievas. Brauc arī no laukiem! Kungi jau saka, lai mačus organizēju katru nedēļu, bet es iebilstu - arī dārzā kas jādara, nevar tikai sporta namā vien sēdēt. Lai gan kompānija mums laba,» smaida Austras kundze.

Klubiņā tiekot svinētas arī senioru jubilejas. Vecākajam dalībniekam - Reimata kungam, starp citu, ir 88 gadi! 80. jubileju nosvinējuši arī Austras kundzei. «Izcepu kūku, sagādāju puķes, visi parakstāmies kartiņā un sveicam. Tas viss par kopīgo naudiņu - kluba dalības maksa ir viens lats. Katru reizi ar mazu prēmiju apbalvojam arī uzvarētājus mačos. Talsu Pensionāru biedrības zolītes ceļojošais kauss arī mums ir - to sacensībās pasniedzam pirmās vietas ieguvējam. Kauss ceļo četrreiz gadā,» stāsta klubiņa vadītāja. Viņai pašai un Silvijas kundzei šobrīd gan neesot neviena kausa: «Nevar tikt līdz tai pirmajai vietai, nevar to trīs mēnešus noturēt.» Andris Ozols ieguvis vienu kausu, bet Kārlis Reimats šajā ziņā ir rekordists - viņa kontā ir četri kausi.

Vislabākais ārsts

Taujāju - vai Pīķa dāmas senioriem ir arī kādas citas aizraušanās? «Man ir medības. Zolīte un medības ir tie lielākie vaļasprieki,» atzīstas Andris Ozols.

Klubiņa vadītājai Austrai Monai viens no vaļaspriekiem ir dārzs, bet viņa allaž piedalās arī senioru sporta dienās. Bet Silvijas kundze vēl apmeklē vingrošanas pulciņu, tāpat piedalās sporta dienās un arī dārziņš ir jākopj.

«Arī man tuvs ir sports, vēl piedalos Latvijas meistarsacīkstēs, izcīnu pirmās vietas lodes grūšanā astoņdesmitgadniekiem,» lepns ir Kārlis Reimats. Viņš turpina: «No 1939. gada - kā sāku sportot, tā neesmu beidzis. Man ir 85 medaļas, 260 diplomi, bez zolītes kausiem vēl divi kausi iegūti par šautriņu mešanu. Padomju diplomi - tie gan jau ir aizlaisti prom. Ak, jā, un bļitkošana arī man patīk.»

Antons Kivlenieks ir lepns par savējiem senioriem: «Mums katrs trešais no nedaudz vairāk kā diviem tūkstošiem pilsētas pensionāru ir iesaistījies kādās aktivitātēs. Nekur citur Latvijā, šķiet, seniori nav tik darbīgi.»

Vecumdienās viss atkarīgs tikai no paša, uzskata Kārlis Reimats. «Vienam patīk tas un tas, citam nekas. Bet tas, kurš iet un kaut ko dara, tas arī ilgāk dzīvo! Tam arī dzīve paiet daudz ātrāk, spraigāk un interesantāk. Bet, ja tikai sēž un tikai pukst, no tā nekāda labuma nav.» Viņaprāt, vislabākais ārsts vecumdienās ir aktīva dzīve. «Katru dienu jāstaigā kājām, jāpiedalās sacensībās, cik spēka vēl ir un cik var. Un pa reizei var ieraut pa graķim - lai asinis labāk riņķo,» smejot iesaka Kārlis. «Ieraut, bet neaizrauties,» ieteikumu papildina Antona kungs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?