Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Baikonurā bažas par plašu piesārņojumu

Krievijas nesējraķetes Proton-M nogāšanās Baikonuras kosmodromā Kazahstānā otrdien neilgi pēc pacelšanās izraisīja satraukumu par iespējamo vides katastrofu, kas varētu apdraudēt cilvēkus netālu esošajā Baikonuras pilsētā.

Avārija pastiprināja Kazahstānas iepriekš paustās bažas par videi kaitīgo izmešu daudzumu, ko palaišanas laikā rada Proton-M degviela - īpaši toksiskais heptils. Lai samazinātu izmešu daudzumu, Astana pagājušā gada beigās paziņoja, ka 2013. gadā krieviem atļaus veikt 12 no plānotajām 17 Proton-M raķešu palaišanām.

Baikonuras pilsētai, kas kopš Padomju Savienības sabrukuma ir iznomāta Krievijai, kosmodroma piesaistītā milzīgā nauda ir gājusi secen, tādēļ tā vairs neatgādina vietu, kas kādreiz bija viens no padomju intelektuālajiem centriem.

Aicina palikt mājās

Nesējraķete, kurai izplatījumā bija jānogādā trīs satelīti (tie bija paredzēti Krievijas globālās navigācijas sistēmai Glonass), 17 sekundes pēc pacelšanās samazināja ātrumu un sāka krist. Pirms sadursmes ar zemi tā sadalījās un aizdegās. Avārija bija redzama tiešraidē telekanālā Rossija 24.

Krievijas kosmosa aģentūra Roskosmos paziņoja, ka incidents noticis tāpēc, ka negaidīti izslēdzās nesējraķetes dzinēji. Izmeklēšana noskaidros, kādēļ tā notika. Pēdējos trīs gados tas ir otrais gadījums, kad Proton-M raķete avarē drīz pēc palaišanas.

Krievijas ziņu aģentūra Interfax vēstīja, ka palaišanas brīdī nesējraķetes degvielas tvertnē atradās 500 tonnas heptila, tādēļ liela daļa no tā varēja piesārņot vietu, kur piezemējās raķetes atlūzas.

Pēc avārijas, kuras laikā neviens necieta, slēdza piekļuvi kosmodromam. Kazahstānas varasiestādes sākotnēji plānoja evakuēt apkārtnē dzīvojošos, jo bija bažas par gaisa piesārņojumu, tomēr vēlāk trauksmi atcēla.

Neskatoties uz to, Kazahstānas Iekšlietu ministrija instruēja kosmodroma apkaimē dzīvojošos bez vajadzības neatstāt telpas un neatvērt logus, kā arī lika slēgt tirdzniecības vietas un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus, ziņo Reuters.

Agrākais lepnums grimst

Baikonuras kosmodroms, no kura savulaik Visumā nogādāja pirmo satelītu, dzīvnieku un cilvēku, pašlaik ir viena no tikai divām vietām, no kurām izplatījumā var nogādāt astronautus. Tādēļ no kosmodroma ir atkarīgi ne tikai krievi, bet arī amerikāņi, eiropieši un japāņi.

Krievija par kosmodroma un netālu esošās Baikonuras pilsētas nomu ik gadu Kazahstānai maksā 115 miljonus dolāru (61 miljons latu), bet vēl 50 miljonus dolāru (26,5 miljoni latu) atvēl kosmodroma uzturēšanai.

Tomēr ne Kazahstāna, ne Krievija Baikonuras pilsētā, kur mīt aptuveni 36 tūkstoši cilvēku, pēdējos 20 gados nekādas investīcijas nav veikusi. Par to liecina noplukušie daudzstāvu nami, neasfaltētās ielas un bedrainie ceļi, pa kuriem uz kosmodromu nogādā astronautus. «Pilsētas iedzīvotāji palaiž kosmiskās raķetes, bet pilsēta izskatās kā no trešās pasaules valsts,» amerikānis Džene Ragans, kurš nesen apmeklēja Baikonuru, stāsta The New York Times.

Viņš nav tālu no patiesības, jo pirmie mobilie telefoni Baikonurā parādījās 2004. gadā, bet vietējā slimnīca pie magnētiskās rezonanses aparāta tika 2011. gadā.

Nav paredzams, ka agrāko PSRS lepnumu tik drīz izvedīs no pagrimuma. Kazahstāna ir paudusi vēlmi pārskatīt Baikonuras īres nosacījumus, uz ko Krievija atbildējusi ar draudiem pilnībā pamest pilsētu pēc tam, kad 2018. gadā tā pabeigs būvēt kosmosa centru Vostočnij Amūras apgabalā, netālu no robežas ar Ķīnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?