Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Bailes zaudēt darbu joprojām spēcīgas

Lai gan pēdējā laikā Latvijā nav vērojams straujš bezdarba kāpums un vairāku nozaru pārstāvji pat sūdzas par aizvien pieaugošo darbinieku trūkumu, tomēr daudzi iedzīvotāji aizvien izjūt bailes par to, ka varētu darbu zaudēt.

Turklāt Baltijas valstu iemītnieku vidū tieši Latvijas iedzīvotāji jūtas visnedrošāk par savu darbu, un 56% aptaujāto pauž bažas par varbūtību darbu zaudēt, secināts apdrošināšanas sabiedrības ERGO veiktajā Baltijas Drošības indeksa pētījumā. Mūsu Baltijas kaimiņvalstīs no darba zaudēšanas un grūtībām atrast citu darbu baidās mazāks iedzīvotāju skaits - 52% aptaujāto Lietuvā un tikai 49% aptaujāto Igaunijā.

«Nedrošība par iespēju atrast darbu un to saglabāt Latvijā ir augsta, tomēr tā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, mazinājusies,» uzsver ERGO valdes loceklis Baltijas valstīs Deniss Sazonovs.

«Nedrošība par savu darbu daudziem iedzīvotājiem Baltijas valstīs daļēji var būt saistīta ar faktu, ka viņiem nav pietiekamu ietaupījumu, lai būtu iespēja kādu laiku dzīvot komfortabli arī bez ienākumiem no regulāras algas, turklāt būtiski nepazeminot savu un ģimenes dzīves līmeni,» pieļauj D. Sazonovs.

Viņš arī atzīst, ka vēl viens baiļu iemesls varētu būt tas, ka «daļa iedzīvotāju nejūtas pārliecināti par savām prasmēm, kas viņiem ļautu sekmīgi konkurēt darba tirgū». Turklāt, kā rāda pētījums, tikai trešdaļai Latvijas iedzīvotāju, 40% Lietuvas iemītnieku un 39% aptaujāto Igaunijā saistībā ar darbu un karjeru ir plāni vismaz diviem turpmākajiem gadiem. «Taču tieši pastāvīga sevis pilnveidošana un pašpārliecības nostiprināšana profesionālajā jomā un karjerā ir katra paša ziņā,» uzsver ERGO valdes loceklis Baltijas valstīs.

Pētījums arī atklāj interesantas atšķirības dažādu paaudžu Baltijas iedzīvotāju skatījumā uz savām iespējām darba tirgū. Atklājas, ka Lietuvā un Igaunijā visnedrošāk par savām darba vietām jūtas iedzīvotāji vecumā no 45 līdz 54 gadiem, savukārt Latvijā - jauni cilvēki vecumā no 18 līdz 24 gadiem. Kopumā Latvijā divas trešdaļas jauniešu baidās zaudēt pašreizējo darba vietu, bet Lietuvā - 41%, savukārt Igaunijā - pat tikai 32%.

Jāpiebilst, ka reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā 30. septembrī bija 8,3%, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras dati. Mūsu valstī gan vērojamas ievērojamas bezdarba līmeņa atšķirības - Rīgā tas bija 5%, Rīgas reģionā - 5,2%, savukārt Rēzeknē - 15,7% un Latgales reģionā - 18,3%. Eurostat dati rāda, ka Lietuvā septembrī bezdarba līmenis bija 9,5%, bet Igaunijā augustā - 5,7%, vēsta LETA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?