Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Baltas un gaismu izstarojošas egles

Inga Patmalniece

Svētku noskaņu Rīgā līdz pat 12. janvārim iespējams rast, apskatot festivāla Ziemassvētku egļu ceļš vides objektus - 65 profesionālu mākslinieku un Latvijas Mākslas akadēmijas studentu veidotas Ziemassvētku egles gan tradicionālos, gan jaunos un inovatīvos risinājumos.

Šajā festivālā jau otro reizi savus darbus izstādīs arī Diāna Janušone. Iespējams, tie, kas festivāla objektus apmeklēja pērn, atceras Saulgriežu balto egli. Tās pamatā bija latviešu tautas ornamenti, kas savienojušies veido saules koku. Šo egli veidoja Diāna kopā ar Elīnu Vojevodu. Māksliniece domā, ka šogad šis festivāls būs īpaši vērienīgs: «Pa šiem gadiem, kuros tas norisinās, ir radītas dažādas egles. Tās izrotās Rīgu.»

D. Janušone šogad Egļu ceļā piedalās ar diviem projektiem - viņas veidotā Lāsteku egle un Egle gaismas fraktālis. «Vienojošais gan pagājušā, gan šā gada projektos ir baltās formas un gaismas risinājums. Šajā tumšajā laikā ikviens no mums alkst gaismas, tādēļ manas egles ir baltas un gaismu izstarojošas, kā neliels simbols, kas, cerams, iepriecinās cilvēkus un vienlaikus izdaiļos pilsētu,» viņa stāsta.

«Lāsteku egli veidoju kā baltu strēli, kura tiecas uz augšu, debesu virzienā, bet trauslās lāstekas trīsuļo vējā un rada nedaudz netveramu iespaidu,» par savu ideju stāsta māksliniece. «Esam ļoti dažādi, katrs ar savu dzīves pieredzi, fantāziju un asociācijām, kuras mums rodas, vērojot tādu vai citādu objektu, bet man svarīgi, lai šīs emocijas būtu pozitīvas.»

Savukārt Egle gaismas fraktālis ir ģeometriska forma, kura sastāv no daudzām līdzīgām daļām. Diāna stāsta, ka tā simbolizē dabas organizēto, hierarhisko struktūru, kuru zinātniski dēvē par fraktāli. Daudziem dabā sastopamiem objektiem ir fraktāļveida uzbūve - mākoņiem, koku zaru vainagiem, arī cilvēku un dzīvnieku asinsrites sistēmai, viņa stāsta. «Šī egle ir stāsts par dabu, cik tajā viss ir vienkāršs un vienlaikus sarežģīts un kā, vienkāršiem elementiem savienojoties, tie parādās savā daudzveidībā un skaistumā.»

Vides objektu veidotāja atklāj, ka egļu festivālā ir interesanti piedalīties. «Veidojot projekta skices, maketu un tehnisko risinājumu, tu paredzi vēlamo, pašu labāko darba rezultātu, taču process, kurā tas top, var atklāt visādas neparedzamas, interesantas tā šķautnes un varbūt dot jaunu iedvesmu atkal citiem darbiem,» Diāna atklāj.

Ziemassvētku egļu ceļu izstaigāt un tajā iekļautos objektus iepazīt palīdzēs īpaši sagatavota karte, kura atrodama gan interneta vietnē www.eglufestivals.lv, gan uzziņu dienesta 1188 mājaslapā, gan tūrisma informācijas centros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?