Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Baltkrievija. Atgriešanās pie bērnības garšām

Ja kāds man padomju gados būtu teicis, ka vidusmēra ēdnīcā gatavotiem kāpostu salātiem var piemērot vārdu «baudīt», nezinu, ko par viņu padomātu. Taču tagad Baltkrievijas mazpilsētiņas Lidas centrālajā ēdnīcā pusdienu sākumā pasniegtie kāposti ar eļļu un dažām burkānu skaidiņām likās visgaršīgākie no visiem kāpostu salātiem, ko mūžā esmu ēdusi.

Tā arī nesapratu - kaifoju par garšu vai par jaukām atmiņām. Oficiante, jautāta par recepti, samulsa un neko prātīgu nepasacīja. Uz savu roku mēģināju atšifrēt «burvīgās garšas noslēpumu». Saulespuķu eļļa, kādu pie mums tirgoja pirms gadiem 25? Varbūt kāds etiķa piliens savienojumā ar cukura šķipsniņu? Dažas pētersīļa lapiņas? Vairāk nekā tajos salātos nebija, bet pēcgaršu jūtu vēl tagad. Prāts gan atgādina, ka kāpostu salātus ar tieši tādu garšu katru dienu pēc stundām vidusskolā pirku Talsu ēdnīcā/restorānā Kurzeme.

Saldumi nav mana aizraušanās. Pēc Brievijas ceļojumiem es nopietnāk aizdomājos - organisms pats labi sajūt, kas tam derīgs, kas ne. Ja katru dienu ēd pietiekami sintētiskus produktus, tas vai nu piemērojas, vai arī ignorē to, kas nepiemērots. Manā gadījumā tas ir saldējums. Ikdienā es veikalos pat neredzu saldējuma vitrīnas. Baltkrievijas ekskursijas programmā bija iekļauta arī viesošanās Brestas rūpnīcā, kur vasarā top saldējums, bet ziemā - zivju konservi. Ļoti modernā, mūsdienīgā rūpnīcā, kuras direktors atbilstoši labākajām tradīcijām cienāja mūs ar nupat pagatavotu saldējumu un vēl pāris kastes iedeva līdzi. Smarža, garša, saltums, kas maigi tirpināja mēli - ar vienu porciju izrādījās daudz par maz, ar divām porcijām arī nepietika. Pēc stundas gribējās atkal.

Brīžiem Baltkrievijas sādžas un ceļi nu ļoti atgādina mūsu pašu Latgali, bet visur notiek rosība un dārziņos izaudzētais tiek pārdots ceļmalās, nu gluži kā Itālijā. Piemēram, Samohvaloviču sādža. Tās iedzīvotāji izslavēti kā prasmīgi kartupeļu audzētāji. Vispār baltkrievi ļoti lepojas ar saviem kartupeļiem, joprojām cenšas apgādāt ģimeni ar pašu kartupeļiem, katrā ģimenē ir sava iecienīta kartupeļu šķirne. Nereti jaunākā paaudze nezina, kāpēc mājās ēd tikai viena vai otra veida kartupeļus, tomēr vadās pēc principa - mūsējais vislabākais!

Tāpat kā ir kartupeļu sādžas, ir arī gurķu sādžas. Jau maija sākumā ceļmalās stāv bērni ar gurķu spaiņiem pārdošanai. Ogurečņki, kā tos dēvē vietējie, dzīvo krietni labāk par citiem, jo bizness iet no rokas. Svaigi, skābēti, sālīti, marinēti - kādus tikai vēlies! Galvenais visam cauri jūtams dabiskums - smarža, kraukšķīgums. Gadiem ilgi nebija gadījies nogaršot tik garšīgus, bet vienlaikus tik nesamākslotus gurķus, par kuriem arī gribējās teikt - nu gluži kā bērnībā!

Starp citu, tādi ļoti labi sader ar sēnēm, par ko arī pārliecinājos, trīs dienas pēc kārtas ēdot dažādas zupas, kurās divas sastāvdaļas bija nemainīgas - gurķi un sēnes.Ar kādiem produktiem lepojas un izrādās mūsu ciemi?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?