Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Baraks Obama vizītē Āzijā iedrošina Ķīnas kaimiņvalstis

ASV prezidents Baraks Obama trešdien ieradās Japānas galvaspilsētā Tokijā, ievadot astoņu dienu vizīti Āzijas un Klusā okeāna valstīs, kuras laikā viņu sagaida uzdevums apliecināt, ka solījumi fokusēties uz Āzijas reģionu nav bijuši tikai tukši vārdi. B. Obamas vizīte kalpo kā iedrošinājums Ķīnas kaimiņvalstīm, kurām Vašingtona sola atbalstu, tomēr pats grūtākais šajā uzdevumā būs stiprināt saites ar apciemotajām valstīm, tajā pašā laikā nesaasinot attiecības ar Pekinu, kas ielaidusies teritoriālos strīdos ar kaimiņvalstīm.

B. Obama viesosies Japānā, Dienvidkorejā, Malaizijā un Filipīnās. ASV prezidenta Āzijas valstu vizītē nav iekļauta Ķīna, taču tā, visticamāk, dominēs sarunās ar apmeklēto valstu līderiem.

Ievadot pirmo vizītes posmu un ierodoties Tokijā, B. Obama uzsvēra ASV atbalstu Japānai jautājumos par tās teritoriālajām nesaskaņām ar Ķīnu. «Mēs atzinīgi vērtējam Ķīnas nepārtraukto izaugsmi,» Japānas laikrakstā Yomiuri publicētā komentārā uzsvēra B. Obama, piebilstot, ka «sadarbība ar Ķīnu nenotiek un nenotiks uz Japānas vai citu sabiedroto rēķina». B. Obama uzsvēra, ka ASV nepieļaus to, ka kāds varētu apdraudēt Japānas kontroli pār Senkaku salām, kuru piederība ir Tokijas un Pekinas strīdu objekts.

Līdzīgus komentārus agrāk izteikušas arī citas ASV amatpersonas, taču tā ir pirmā reize, kad stingru atbalstu Japānai paudis B. Obama.

Komentāri jau izsaukuši kritiku no Ķīnas, kas uzmanīgi seko B. Obama vizītei. «ASV vajadzētu respektēt patiesību, nenostāties kāda pusē, uzmanīties ar saviem vārdiem un uzvedību, kā arī ievērot mieru un stabilitāti,» raidsabiedrība CNN citēja Ķīnas Ārlietu ministrijas Preses dienestu.

Tikmēr Ķīnas valsts mediji neskopojās ar pārmetumiem ASV virzienā. Ķīnas valsts aģentūra Xinhua nosauca ASV par «tuvredzīgām» un pielīdzināja to politiku «rūpīgi izkalkulētai shēmai, kādā iesprostot krātiņā strauji augošo Āzijas tīģeri», ar to domājot Ķīnas augošo varu.

«Ķīna uzmanīgi klausīsies visā, kas tiks pateikts vizītes laikā,» laikrakstam The Christian Science Monitor sacīja Vašingtonā bāzētās Ārlietu padomes speciāliste Šeila Smita, kas specializējusies Japānas jautājumos. B. Obamam nāksies krietni piepūlēties, ja viņš vēlēsies iedrošināt amerikāņu sabiedrotos Āzijas reģionā, tajā pašā laikā neizsaucot Ķīnas dusmas.

Pēc viesošanās Japānā B. Obama dosies uz Dienvidkoreju, kur uzmanības centrā būs jautājumi par Ziemeļkoreju. Pēc tam viņš piestās Malaizijā, lai uzteiktu valsts vērienīgo ekonomisko izaugsmi un progresu demokrātijas jautājumos, bet vizītes pēdējais punkts būs Filipīnas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?