Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Barga mācība nacionālo dārgumu vērtībā

«Galvenais secinājums pēc šīs traģēdijas - ka mūžīgā taupība uz kultūras ēku rēķina novedusi līdz nozīmīgu mākslas vērtību glābšanai,» neizpratni pēc 21. jūnija naktī notikušā ugunsgrēka Rīgas pilī - vienā no valsts nozīmīgākajiem kultūras un arhitektūras pieminekļiem - pauž kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (NA).

Rīgas pils rekonstrukcijas darbu organizētājas Va/s Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) valdes priekšsēdētāja Baiba Strautmane Dienai atklāj, ka gandrīz pilnībā nopostītas pils reprezentācijas telpas, no kurām vissmagāk cietusi Sarkanā un Baltā zāle, kur jau bija uzsākti dārgi restaurācijas darbi, un, iespējams, sadeguši arī pilī palikušie eksprezidentu portreti. Viņa arī norāda, ka būvdarbu veicējiem dots uzdevums aprēķināt seku likvidēšanai un jau paveiktā atjaunošanai nepieciešamās izmaksas.

«Liesmu dzēšanas laikā izmantotais ūdens skāris pusi no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) platības un tikpat lielu daļu no Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) telpām, kur, par laimi, nav cietuši senie rokraksti. Bet uz pils ēku pārceltos Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) krājumus dzēšanas darbu sekas nav skārušas,» atklāj Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāra vietnieks Uldis Lielpēters. Lūgts paskaidrot, kāpēc rekonstrukcijas laikā muzeji netika pārcelti uz citu vietu, viņš atbild, ka par līdzekļu piešķiršanu prezidenta pils renovācijai lemts ekonomiskās krīzes laikā, tāpēc nauda muzeju pārvietošanai netika atvēlēta. Savukārt Ž. Jaunzeme-Grende norāda - lai gan muzeju vērtībām neatgriezeniski bojājumi nav nodarīti, pieņemts lēmums steidzamā kārtā pabeigt muzeju krātuvju kompleksa Pulka ielā izbūvi, kurp jau iepriekš bija plānots pārcelt RMM.

Kultūras ministrija lēš, ka ugunsgrēka radītā posta novēršanai un pilnai muzeju evakuācijai kopumā būtu nepieciešami aptuveni 3,3 miljoni latu. Zaudējumus būs jāsedz apdrošināšanas kompānijām, jo, kā atklāj VNĪ pārstāve Daiga Laukšteina, pils pret visiem riskiem bijusi apdrošināta kopsummā par 27,3 miljoniem latu. Profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācijas valdes priekšsēdētājs Agris Auce gan pauž skeptisku viedokli, skaidrojot, ka apdrošināšanas polise ir līgums ar īpašiem noteikumiem, tāpēc daļu zaudējumu apdrošinātāji varētu atteikties maksāt. «Objektā tiešā apdraudējumā bija dažādas naudas izteiksmē ļoti lielas vērtības, kuru glābšanai ugunsnelaimes laikā dienesti bija atvēlējuši minimālus resursus. Izskatās, ka arī pašiem muzejiem nebija rīcības plāna ārkārtas situācijām, lai gan vēsturisko vērtību aizsardzība ir tieši viņu uzdevums,» norāda A. Auce.

Arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) apliecina, ka glābēji, no kuriem tiek prasīta nekavējoša nelaimes gadījuma likvidācija, bija tehniski kritiskā situācijā, un norāda, ka notikušais ugunsgrēks ir signāls, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) tehniskā parka atjaunošana ir neatliekama prioritāte. «Tā ir hroniska mūsu valsts nelaime, ka teju vienmēr, kad uzmanība tiek vērsta uz drošības lietām, virsroku ņem citas aktualitātes. Un ar to mēs saskaramies ne tikai kultūras nozarē,» Dienai norāda LNMM direktore Māra Lāce. Viņa apstiprina, ka relikvijām nav nodarīti neatgriezeniski zaudējumi, taču šobrīd situāciju sarežģī apstāklis, ka Rīgā nav piemērotu telpu, kas varētu kļūt par muzeju pagaidu mājvietām. Rīgas dome piedāvājusi bijušo skolas ēku Skuju ielā 29.

Tikmēr Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) licis atbildīgajiem ministriem nodrošināt Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma fonda saglabāšanu un novērst tālāku kaitējumu. Panākta arī vienošanās par steidzami veicamo darbu finansēšanas mehānismu. Prezidenta pils rekonstrukcijas darbi, kuru sākotnējās izmaksas tika plānotas aptuveni 21,78 miljonu latu apmērā, sākti 2012. gada oktobrī, un tos bija plānots pabeigt līdz 2015. gada 31. maijam.

Ugunsgrēka cēloņus izmeklē Valsts policija, kas par notikušo sākusi kriminālprocesu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

80 VUGD amatpersonas ar 18 tehnikas vienībām liesmas dzēsušas 16 stundu
No aptuveni miljona pilī esošo LNVM objektu cietuši aptuveni 40 000, bet no 900 000 RMM piederošo eksponātu - 20 000 vienību
Rīgas pils bija apdrošināta par 5,4 miljoniem latu, bet ar celtniecības darbiem saistītie riski - par Ls 21,93 milj.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?