Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Bēgļu krīze Itālijā iezīmē dilemmu Eiropai

Nerimstošās migrantu straumes izraisījušas bēgļu krīzi Itālijā un akcentējušas Eiropas Savienības (ES) nespēju tikt galā ar problēmu. Simtiem sīriešu un afrikāņu migrantu ik dienas mēģina sasniegt Itālijas krastus, un Sicīlijas reģionā izsludināts ārkārtas stāvoklis. Turklāt pēdējo nedēļu traģēdijas, kurās jūrā gājuši bojā ap 400 migrantu, likušas valstij aktivizēt visus spēkus un saukt pēc Eiropas palīdzības, lai nepieļautu līdzīgu nelaimju atkārtošanos.

Bēgļu centri pārpildīti

Migrantu pieplūdums vissmagāk skāris Itālijai piederošo Lampedūzas salu, kas atrodas 100 kilometru no Āfrikas. Sala jau izsenis bijusi iecienīts punkts ceļā uz Eiropu migrantiem, kas bēg no vajāšanas, nabadzības vai kara dzimtenē. Tomēr nemieri Ziemeļāfrikā un karš Sīrijā novedis pie strauja bēgļu skaita pieplūduma, ar ko Itālija vairs netiek galā.

Lampedūzas bēgļu centrā ir 250 vietu, taču šobrīd tajā izmitināti jau ap 1000 migrantu. Sicīlijā izsludināts ārkārtas stāvoklis, kas ļauj mobilizēt papildspēkus no visas valsts, lai palīdzētu Lampedūzai risināt bēgļu krīzi.

Šonedēļ Itālija pastiprināja patruļas Vidusjūrā, lai pārtvertu migrantu kuģus un samazinātu traģēdiju risku. Vienas dienas laikā vien Itālijas flote pārtvēra trīs nelaimē iekļuvušas migrantu laivas, izglābjot 370 migrantu.

Vidusjūrā līdz ar Itālijas krasta apsardzes un policijas kuteriem patrulē arī trīs flotes kuģi un četri helikopteri. Nepieciešamības gadījumā tiek izsauktas arī divas izlūklidmašīnas, kas aprīkotas ar nakts redzamības ierīcēm.

Migrācijas jomas eksperti norādījuši, ka ar patruļām Vidusjūrā nepietiks, lai atrisinātu Itālijas un visas Eiropas bēgļu krīzi, un aicinājuši aktīvāk apkarot cilvēku kontrabandistus.

Itālija sauc pēc ES palīdzības, un tai piebalsojusi arī Malta. Valstis aicinājušas Eiropu piešķirt papildu līdzekļus bēgļu krīzes risināšanai. Itālija aicinājusi mainīt arī ES patvēruma piešķiršanas sistēmu.

ES likumi paredz, ka bēgļi jāizmitina valstī, kurā tie sākotnēji ieradušies, kamēr tiek izskatīti imigrantu patvēruma meklēšanas pieprasījumi. Itālija lūdz citu valstu solidaritāti, uzsverot, ka nav vainīga, ka atrodas pie ES jūras robežas. Tikmēr valstīm, kas atrodas uz ziemeļiem, ir savi pretargumenti. Statistika vēsta, ka 2012. gadā visvairāk patvēruma meklētāju uzņēmusi Vācija, Zviedrija un Lielbritānija.

Eiropa kā glābiņš

Kopumā šogad Itālijas krastus sasnieguši jau vairāk nekā 35 000 migrantu, pavēstīja Itālijas Iekšlietu ministrija. Ap 9800 bēgļu nāk no Sīrijas, 8800 - no Eritrejas, bet 3100 - no Somālijas. Sīrieši bēg no pilsoņu kara, bet Somālijā jau divas desmitgades nerimst konflikts un lielu daļu valsts kontrolē islāma kaujinieki. Cilvēktiesību aizstāvju organizācijas norāda, ka Eritrejas iedzīvotāji bēg, jo valsts pārvēršas par «gigantisku cietumu», ziņoja raidsabiedrība BBC. Valstī ir ap 10 tūkstošiem politieslodzīto.

Divas trešdaļas bēgļu jūras ceļojumu uz Eiropu uzsāk Lībijā. Cilvēki gatavi atdot kontrabandistiem visus savus ietaupījumus un riskēt ar dzīvību, sēžoties mazās, pārpildītās laiviņās, lai iekļūtu ES teritorijā.

«Ja man jāmirst ceļā, tad jāmirst. Es labāk mirstu nekā dzīvoju nabadzībā,» BBC sacīja kāds Lībijas galvaspilsētā Tripolē sastapts tunisietis. Viņš jau četras reizes mēģinājis doties uz Eiropu no Tunisijas, taču nesekmīgi. Tiklīdz iekrājis naudu, puisis nolēmis izmēģināt laimi Lībijā. Viņš neslēpa, ka nāksies kontrabandistiem samaksāt ap 2500 dolāru (1300 latu). Daudzi viņa paziņas, lai iegūtu naudu ceļam uz Eiropu, pārdevuši mātes zeltlietas, kazas, govis un pat māju.

ES kritizēta par to, ka koncentrējas tikai uz augsti kvalificētu migrantu uzņemšanu, un Eiropas Parlamenta prezidents Martins Šulcs aicinājis palielināt iespējas migrantiem legāli ierasties ES. «Eiropai beidzot jāsaprot, ka tas ir imigrācijas kontinents,» citēja Der Spiegel.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?