Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Bez konkursa, tikai ar vēlmi

Pavārs, frizieris un spa speciālists šobrīd ir pieprasītākās profesijas programmas Jauniešu garantija ietvaros. Šobrīd notiek uzņemšana, un rudenī bezmaksas mācības piedāvās 37 profesionālās izglītības iestādes. Tomēr, lai gan projekts darbojas jau trešo gadu, piedāvāto mācību vietu ir krietni vairāk nekā ieinteresēto audzēkņu. Šobrīd skolām atliek cerēt, ka interese pieaugs.

Ja nestrādā un nemācās

Kopš 2014. gada, kad programma Jauniešu garantija tika sākta, kopumā profesionālo kvalifikāciju ir ieguvuši 2786 jaunieši, Dienai stāsta Valsts izglītības attīstības aģentūras Profesionālās izglītības projektu departamenta direktore Elīna Purmale-Baumane. Uzņemšana notiek gan ziemā, gan vasarā, un arī tagad jaunieši var pieteikties un pusotra vai gada laikā iegūt profesiju.

Lai gan projekts vērsts uz jauniešiem vecumā no 17 līdz 29 gadiem, kuri nemācās un nestrādā, pieteikties var arī tie, kuri savienotu mācības ar darbu. Statistika gan rāda, ka lielākā daļa jeb 2140 jauniešu, kuri ieguvuši profesiju, nav bijuši nodarbināti. Tā esot laba tendence, jo šie cilvēki nav starp tiem, kuri nonāks uz ielas un neko nedarīs, piebilst E. Purmale-Baumane. Ja šo skaiti analizē vēl sīkāk, redzams, ka vismaz puse pēc mācību pabeigšanas uzreiz ir atraduši darbu. VIAA ir dati arī par tiem, kas pēc tam mācības turpina citā programmā vai iestājas, piemēram, augstskolā. Aģentūrā vēl piebilst, ka divas trešdaļas jauniešu ir vecumā līdz 24 gadiem. Daļa ir pabeiguši vidusskolu, bet nav zinājuši, ko iesākt tālāk, citi nav tikuši izvēlētās augstskolas budžeta grupā. Diena, iepriekš tiekoties ar šo programmu jauniešiem, novērojusi, ka ir arī tādi, kuri profesiju nolēmuši iegūt pat pēc augstskolas absolvēšanas, jo secinājuši, ka izvēlētā joma nav viņiem piemērota.

Nesasniedz mērķi

Lai gan rezultāti izklausās labi, tik spoži ar programmas realizāciju gan nesokas. E. Purmale-Baumane atklāj, ka līdz projekta beigām, kas noslēgsies 2018. gada 31. augustā, ir jāsasniedz diezgan augsti rādītāji - kvalifikācija jāiegūst 6500 jauniešiem, kuri nav strādājuši un mācījušies, un 1496 jau nodarbinātām personām. Attiecīgi šobrīd izpilde pret plānoto ir 32,92 procenti un 43,18 procenti, lai gan projekts ir jau pusē. Ir gan iespēja termiņus vēl pagarināt. Lai pieņemtu lēmumu, datus analizēs Eiropas Komisija. «Vietu skaits ir stipri lielāks nekā jauniešu aktivitāte. 2015. gada septembrī mēs piedāvājām 3500 vietu, savukārt uzņēmām tikai 2500 izglītojamo. Konkursa kā tāda nav, te ir tikai jauniešu vēlme,» saka E. Purmale-Baumane.

Uzņemšana norit visu vasaru, tomēr tikai augustā plānota plašāka informatīvā kampaņa, tagad daudz ir atkarīgs no pašām skolām un piesaistītajiem karjeras konsultantiem, kas strādā reģionos. Speciāliste bilst, ka arī darba devējiem vajadzētu būt daudz vairāk ieinteresētiem un sadarboties programmu īstenošanā, tādējādi padarot šo izglītību prestižāku. No viņas teiktā var noprast, ka darba devēju iesaiste ir nepietiekama.

Cer, ka būs vairāk

Diena aptaujāja vairākas profesionālās izglītības iestādes, un aina paveras dažāda. Vieniem ir problēmas savākt pietiekami daudz jauniešu, lai izveidotu grupu, savukārt citur intereses netrūkst. Jelgavas tehnikumā uzņemšana piecās programmās sākusies jau 10. jūnijā, bet pirms divām nedēļām pieteikušies bija vien seši cilvēki, tagad gan to skaits audzis, stāsta tehnikuma direktore Janīna Rudzīte. Pērn sākts īstenot divas programmas - bārmeņi un autoatslēdznieki -, bet šogad klāt nākuši arī namu pārziņi, sausās būves tehniķi un autodiagnostiķi. Iepriekšējo gadu tendences rāda, ka jaunieši pieteikties nāk vien augustā, kad beigusies uzņemšana augstskolās un daļa atbraukuši no ārzemēm, kur pavadīta vasara. Direktore vēl piebilst, ka iepriekšējo gadu absolventi darbu ir atraduši, un daļa jau pēc prakses palikuši strādāt uzņēmumos, tāpēc rezultāts vērtējams kā labs.

Par intereses trūkumu nesūdzas Saldus tehnikuma direktors Ojārs Garoza, visas plānotās grupas izdošoties izveidot. Savukārt Cēsu profesionālajā vidusskolā tik labi nesokas. Skolas direktore Maira Apsīte pieļauj, ka tas skaidrojams ar reģionā koncentrēto izglītības iestāžu skaitu - jauniešiem ir ļoti plašas iespējas. Šobrīd neliela grupa apgūst būvniecību un praksē devušies tie jaunieši, kuri mācās par mēbeļu galdniekiem, bet lielas grupas izveidot nav izdevies. Arī ar jauno audzēkņu uzņemšanu šobrīd iet slikti, tomēr skolā cer, ka līdz augusta beigām situācija mainīsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Kopš projekta sākuma 2014. gadā profesionālo kvalifikāciju Jauniešu garantijā ieguvuši 2786 jaunieši.

Pieprasītākās profesijas:
pavārs,
rizieris,
spa speciālists,
vizāžists,
zobārsta asistents,
fotogrāfs,
lauku īpašuma apsaimniekotājs,
loģistikas darbinieks,
finanšu darbinieks,
grāmatvedis,
metinātājs

Dokumentus izvēlētajā profesionālās izglītības iestādē var iesniegt līdz mācību sākumam 1. septembrī.
Avots: Valsts izglītības attīstības aģentūra

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?