Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Bez ministra ES prezidentūrā neiztikt

Latvijai pēc Saeimas vēlēšanām būs jāizveido jauns postenis uz prezidentūras laiku Eiropas Savienības (ES) Padomē un šajā amatā jāizraugās politiski atbildīga persona, joprojām ir pārliecināts ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība). Viņš nesen Dienai uzsvēra, ka ārlietu ministrs šo darbu nevarēs apvienot ar saviem pienākumiem. Tas varētu būt ES lietu ministrs vai valsts ministrs, bet tiklab politiskais valsts sekretārs premjera komandā. Pēc E. Rinkēviča domām, nevienam politiķim šajā darbā nebūs iespējams strauji «ielēkt» un pēc kandidāta būs jāraugās diplomātu aprindās.

Citu valstu pieredze liecina, ka šādi amati - vairākos gadījumos kā Eiropas lietu ministru posteņi - bijuši ikvienā prezidējošā valstī, sākot ar Īriju, Dāniju, Franciju, Poliju un beidzot ar Lietuvu. Ar kolēģi vienisprātis ir arī Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica (Vienotība). Viņa norāda uz šī valdības pārstāvja pienākumu piedalīties Eiropas Parlamenta dažāda līmeņa sēdēs, un tāpēc ir rekomendēts nominēt politiski atbildīgu personu. Uz vaicāto, vai Z. Kalniņa-Lukaševica pieļauj, ka amatā varētu deleģēt arī Saeimas deputātu, viņa atbild diplomātiski - politiķe negribot būt kategoriska, bet par labu izvēli uzskatītu kādu no diplomātiem. Viņa arī piebilda, ka diemžēl par posteņa nepieciešamību nav izdevies pārliecināt partnerus.

Vēl nav zināms, kuriem politiskajiem spēkiem pēc Saeimas vēlēšanām pilsoņi būs uzticējuši veidot nākamo valdību, bet tagadējie sabiedrotie šajā jautājumā ir rezervēti. Ne tikai Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis un Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, bet arī Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis sacīja, ka būtu rūpīgi jāizvērtē argumenti, kāpēc ar pašreizējiem Ārlietu ministrijas resursiem nevar iztikt. Politiķi arī uzsvēra, ka par šo jautājumu lems nākamā valdība. Sagatavošanās Latvijas prezidentūrai ES Padomē jau ir sākusies, un šis darbs notiek.

Diskusija par īpaša ministra amata nepieciešamību ES prezidentūrai notika jau Laimdotas Straujumas (Vienotība) valdības veidošanas laikā. Toreiz posteņa izveidi ierosināja Vienotība, to piedāvājot E. Rinkēvičam, bet Reformu partija (RP), kuru pārstāvēja kā viņš, tā Z. Kalniņa-Lukaševica, tam iebilda. Tiesa, tas vairāk bija saistīts ar politiskā līdzsvara meklējumiem starp koalīcijas partneriem, jo pēc piedāvātā valdības veidošanas principa Reformu partijai bija jāatsakās vai nu no ārlietu, vai iekšlietu ministra amata, no kuriem viens pienācās Vienotībai, un tad par ārlietu ministru varbūt kļūtu Artis Pabriks, kas palika ārpus valdības un tagad ir Eiropas Parlamentā. RP saglabāja abu ministriju vadību. Tagad daļa tās politiķu iestājušies Vienotībā. Valdību veidojot, neviens arī nevarēja garantēt, ka pēc jaunās Saeimas sanākšanas šis ministrs varētu darbu turpināt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?