Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Sestdiena, 16. novembris
Glorija, Banga

Bez nosaukuma

Šodien, 10. jūnijā, Rīgā, Konventa sētā, sākas gadskārtējais Vīna festivāls. Tā mērķis ir kopā savest vīna pazinējus ar vīna cienītājiem un degustācijās un semināros iepazīstināt iedzīvotājus ar mūsu valstī pieejamo vīnu sortimentu, kā arī prezentēt jaunākās vīna šķirnes.

Latvijas Vīnziņu asociācijašogad savā stendā piedāvās degustēt pasaules dzirkstošos vīnus. Kā ceļvedi dzirkstošo vīnu daudzveidībā asociācija izvēlējusies spāņu cava, itāļu prosecco un lambrusco, franču cremant, vācu riesling, dzirkstošos vīnus no Jaunās pasaules. Visiem tiem dzirkstošajiem vīniem, ko ikviens no jums varēs degustēt Vīna festivālā, žurnāls Dienas Ēdieni rīkoja savu degustāciju. Tajā piedalījās Vīnziņu asociācijas prezidents, restorāna Vincents someljē Raimonds Tomsons, kā arī vīnziņi Einārs Lazdiņš un Ainārs Sedlenieks. Lūk, viņu vērtējums četriem vīniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Klasisks, ļoti labs prosecco Netradicionāls lambr

Filipetti Prosecco Extra Dry, 11%, Veneto, Itālija. Prisma veikalos, cena ap Ls 4, bet pārsvarā restorānu piedāvājumā
Raimonds Tomsons: par itāļu prosecco jāzina - ja uz pudeles norādīts extra dry, vīns nebūs ļoti sauss, bet pussauss. Izteikti sausajiem būs norāde brut. Savukārt spumante nozīmē, ka vīns ir izteikti dzirkstošs, putas ir agresīvākas. Ja uz pudeles rakstīts frizzante, tas nozīmē, ka vīns ir viegli dzirkstošs.
Par konkrēto prosecco - pussauss, viegls, dzirkstošs vīns ar cukurotu, nogatavojušos ābolu un citrusu aromātu. Šā prosecco skābums ir augļains, tāpēc vīns patiks tiem, kas negrib izteikti sausu dzirkstošo vīnu. Pēcgaršā patīkams grauzdētu riekstu rūgtumiņš. Piemērots baudīšanai kopā ar augļu salātiem.
Ainārs Sedlenieks: ļoti mazi burbulīši. Aromātā saldums, garšā - augļi un ziedi. Nobeigums sausāks, nekā aromāts sola. Priecē, ka vīns nav pārāk salds. Labs vieglam vasaras desertam.
Einārs Lazdiņš: smaržo pēc gataviem āboliem, bumbieriem, cidonijām. Aromāts solīja daudz saldāku, bet šis ir ļoti labs, sauss vīns. Pēc stila - klasisks prosecco, klasiskās putas, kas veidojas mutē. Lielisks karstā dienā vai vasaras rītā pēc jautras nakts.

Casali Pra Di Bosso Reggiano Lambrusco Secco Frizzante, 11%, Emilia Romagna, Itālija. Sky veikalos, cena līdz Ls 5
Raimonds Tomsons: lambrusco ir gan Itālijas dzirkstošā vīna nosaukums, gan vīnogu šķirne. Latvijas pircējs lielākoties ir iepazinis saldu lambrusco, bet šī ir iespēja iepazīt ļoti kvalitatīva sausā vīna paraugu jeb secco. Tādu lambrusco, kādu dzer paši itālieši. Frizzante - tātad viegli dzirkstošs. Pēcgaršā patīkami tanīni. Baudāms kopā ar picām, pastu, vītinātu gaļu. Manuprāt, ikdienas lambrusco baudītājam šis ir grūtāk saprotams, šim vīnam ir vieta specializētajos vīna veikalos.
Ainārs Sedlenieks: aromātā un garšā izteiktas tumšās ogas: mellenes, kazenes. Vīns ir labi sabalansēts.
Einārs Lazdiņš: krāsa ir jauna, agresīvi sarkana. Aromāts daudzsološs - gatavi ķirši. Garšā maz dzirkstošs, un tas ir labi, jo no sarkanajām ogām gatavots, spēcīgi dzirkstošs vīns ir nebaudāms. Aromāts man patīk labāk nekā garšas nobeigums. Interesants, bet vidējais patērētājs meklēs tradicionālu lambrusco. Jādzer labi atdzesēts.

Codornᅢᆳu Cava Clasico Brut, Penedᅢᄄs, Spānija. Maxima XXX, cena ap Ls 7,50
Raimonds Tomsons: cava ir spāņu atbilde šampanietim. Vīns tiek ražots pēc Šampaņas metodes, bet no Katalonijas autentiskajām vīnogām. Par konkrēto vīnu - pirmajā aromātā dūmakaina nianse, metālisks piesitiens. Jūtama arī grauzdēto riekstu nianse, bet garšā augļi tomēr vijas cauri.
Ainārs Sedlenieks: esmu kavas fans. Vīns ir smagnējāks, pilnmiesīgāks un par kripatu saldāks nekā šampanietis, un tas man patīk. Šajā sākumā aromātā bija jūtama vaniļa, kad tā noskrēja, parādījās metāliska nianse. Skābes līmenis mazāks nekā iepriekšējam vīnam.
Einārs Lazdiņš: kataloniešu lepnums. Dzērienā izpaužas dienvidnieku temperaments. Grūti salīdzināt ar Šampaņas eleganci un vieglumu. Konkrētais vīns būs lielisks savienojumā ar jūras veltēm, balto gaļu. Garšā viegls, sauss, ar metālisku pieskaņu. Ir savs kaifs tādu dzert, bet šis nav mans vīns. Ir jābūt lielam cava fanam, lai to izvēlētos šampanieša vietā.

Fontanafredda Asti Dolce DOCG, Piemonte, Itālija. Veikals Vīna pietura, cena ap Ls 11
Raimonds Tomsons: Latvijā visi zina Martini Asti. Martini ir zīmols, bet Asti ir vīna stila nosaukums. Asti vīnus gatavo no muskata vīnogām. Tas ir aromātisks, augļains, saldens, ļoti sievišķīgs vīns. Ne velti Asti seja ir Klūnijs un Ģirts Ķesteris, nevis Skārleta Johansone, piemēram. Aromātā un garšā jūt kaislības (Passion) augli - līčiju. Ieteicams pie augļu plates, viegliem augļu desertiem, ar saldējumu.
Ainārs Sedlenieks: stils līdzīgs kā iepriekšējam, bet aromāts niansētāks, izteiksmīgāks. Man patīk šāds stils - saldens, viegls. Vienkāršai baudīšanai, vīns atpūtai. Ļoti labi uzbūvēts - garšas nianses neiet katra uz savu pusi, bet ir sabalansētas. Martini Asti salīdzinoši ir daudz brutālāks un uzbāzīgāks.
Einārs Lazdiņš: muskats ir vīnoga, kas arī pudelē garšo tāpat kā uz lauka. Konkrētais vīns ir ļoti elegants. Saldens, bet nav pliekans. Nav masveida produkts.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?