Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Bez nosaukuma

Rēzeknes Tūrisma informācijas centrs ir pirmais pilsētas viesu pieturpunkts, kas atšķirībā no līdzšinējās atrašanās vietas tagad ir ērti pieejams un redzams. «Šī ēka, un ne tikai šī, dzīvos, te vienmēr būs cilvēki!» atraktīvajam Rēzeknes Tūrisma informācijas centra vadītājam M. Grišinam (attēlā) pārliecības par savu novadu netrūkst.

Rēzeknes pilsētas realizētā projektā Kapacitātes stiprināšana kultūrtūrisma projektu jomā Rēzeknes pilsētā izvirzīti daudzi Latgales novada tūrismam un kultūrai svarīgi mērķi, kas sasniedzami līdz 2020. gadam. Stratēģiju veidojusi profesionāļu grupa 93, darba grupā pārstāvēta arī pašvaldība - gan kultūras un izglītības, gan saimniecības pārvalde. Visi kopā plānojuši Latgales reģiona nākotni, apskatījuši arī savas vājās puses. «Esam Latgales sirdī! Mūsu puksti kļūs arvien stiprāki, un pie mums brauks cilvēki. Mums izdosies!» tā M. Grišins.

Sirdspukstu mērītāji

Panākumu kaltuve

Šogad skolēnu interešu centrā var apmeklēt virkni jaunu nodarbību, arī podnieku darbnīcu, fotogrāfijas pulciņu, animācijas studiju, šaha nodarbības, bet vispieprasītākie ir deju un vizuālās mākslas pulciņi. «Rēzeknes skolēnu interešu centra jaunie mākslinieki ieņem pirmās vietas daudzos mākslas konkursos gan Latvijā, gan ārzemēs. Ir bijis Grand Prix Japānā, medaļas un diplomi Eiropā,» ar audzēkņu panākumiem lepojas interešu centra direktore I. Kučāne. Patiesi - Zeimuļa minimālisma stilā ieturēto interjeru rotā meistarīgi mazo mākslinieku darbi - gleznas, fotogrāfijas, keramikas figūras. Plānots, ka, netraucējot skolēnu pulciņiem, īpašas nodarbības tiks rīkotas arī vecākiem.

Nāk ar jaunām idejām

Rēzeknes pilsētas skolēnu interešu centrā šogad pirmo reizi var apmeklēt robottehnikas pulciņu, ko vada Rēzeknes Augstskolas students Ivars Opincāns: «Lego robotika ir zinātne, kas viegli saprotama arī mazajiem. Detaļas ir elementāri saliekamas, tikai nedaudz jāpieliek klāt sava fantāzija. Šī ir jaunākās paaudzes nodarbošanās, kā veidot nestandarta lietas.» Uz pirmo robottehnikas nodarbību kopā ar mammu Tatjanu atnācis Ņikita, kurš apmeklē vairākus pulciņus, tomēr robottehnika patīkot visvairāk. «Skolēnu interešu centru apmeklējām arī iepriekš, bet tagad šeit nākam ar vēl lielāku prieku, jo ēka ir jauna, ļoti skaista, mājīga, plaša, bērniem te patīk!» stāsta Tatjana. Zeimuļs sadarbību ar Rēzeknes Augstskolu plāno stiprināt. «Ar Rēzeknes Augstskolu parakstīsim abpusēji izdevīgu sadarbības līgumu, piesaistīsim studentus, aicināsim viņus praksē, iesaistīsim pasākumu rīkošanā, lai būtu interese palikt Latgalē,» uzsver M. Grišins un norāda, ka netrūkst jauniešu, kas to dara savam sirdspriekam.

Amatnieku otrās mājas

Zeimuļī savas mājas radusi Latgales amatniecības tirgotava un mākslas salons Lāde, kas šobrīd vēl ir pašā ceļa sākumā, bet ar laiku piedāvājums tiks paplašināts, iespējams, arī ar citu novadu amatnieku darbiem. Tepat atrodas arī Amatu prasmju demonstrācijas telpa, kur darbosies vietējie amatnieki, mākslinieki un mūziķi, notiks mākslinieciskas performances, amatnieku darbu izstādes un meistardarbnīcas, par kuru dalībniekiem varēs kļūt ikviens apmeklētājs. «Katram Latgales amatniekam ir savas mājas, bet meistardarbnīcas būs lieliska iespēja par sevi pastāstīt citiem. Darbnīcu apmeklētāji varēs strādāt kopā ar amatniekiem, mācīties no viņiem, paši savām rokām kaut ko izveidot un paņemt līdzi, kā arī iegādāties amatnieku darbus. Bet jau tagad aicinām ikvienu braukt uz Rēzekni un apskatīt Zeimuļa ēku, un jāsaka - jau no pirmās dienas interesentu netrūkst. Drīzumā būs arī reāla iespēja piedalīties amatnieku nodarbībās,» saka M. Grišins.

Šurp rīkus, uz Zeimuļi!

Būtiski paplašinot skolēnu interešu centra tehnoloģisko bāzi, mazās daiļā dzimuma pārstāves šūšanas pulciņā nu var darboties ar modernām šujmašīnām. Meitenes iecienījušas arī deju nodarbības, drīzumā tiks dibināts vokāli instrumentālais ansamblis, ir idejas par teātri. Turpretim zēni labprātāk pievēršas vīrišķīgākām nodarbībām, arī kokapstrādei. Nodarbībām iekārtotas divas darbnīcas, aprīkotas ar visjaunākajām tehnoloģijām - zēni te var darboties ar virpām, urbjmašīnu, ripzāģi, ēvelmašīnu un frēzmašīnu. Kokapstrādes pulciņa pasniedzējs Nikolajs Stefanovičs rāda jau gatavus darbus, ko veidojuši pulciņa audzēkņi, un stāsta, ka zēni šeit apgūst gan kokapstrādi, gan restaurācijas pamatus un modelēšanu. «Zēniem bija mazs piedāvājums, bet līdz ar šīm divām darbnīcām pavērušās plašas iespējas. Šobrīd komplektējam grupiņas. Vieni jau iemēģināja urbjmašīnu, ļoti patika, un ne tikai bērniem - arī vecākiem!» smej N. Stefanovičs. Savukārt M. Grišins uzsver, ka bērniem un jauniešiem aizraujošas ir ne tikai nodarbības, bet arī pati ēka. «Jaunieši priecājas, ka te nav klasiskās skolu klases. Šī ēka pati par sevi viņus iedvesmo uzdrīkstēties būt citādiem. Ir liels gandarījums un reizē arī misijas apziņa, kad dzirdi jauniešus sakām - mēs attīstāmies, mēs gribam palikt Rēzeknē! Protams, vēl ir jautājums, vai jauniešiem vēlāk te būs darbs, bet šī ēka viņiem dod cerību. Zeimuļs pierāda, ka mēs Latgalē nestāvam uz vietas.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?