Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Bez nosaukuma

Atis Lejiņš stāsta nepatiesību

Šī gada 20. aprīļa Latvijas Avīzes numurā Latvijas Ārpolitikas institūta goda direktors atbild uz jautājumiem par 1939. un 1940. gada notikumiem Latvijas valsts vēsturē. Tā nav pirmā reize, kad A. Lejiņš paziņo, ka 1939. gadā Latvijai vajadzējis pretoties prasībām par kara bāzu ierīkošanu Latvijas teritorijā un uzsākt karu. A. Lejiņš apgalvo: «Ja šodien mēs to neatzīsim, tad nākotnē tas var atkārtoties.» 1940. gadā arī vajadzējis izrādīt pretestību, karojot kaut vai vienu dienu. 1939. gadā sarunas Maskavā notika no 2. līdz 5. oktobrim. To laikā J. Staļins draudēja ar militāru varu un Latvijas okupāciju. Jau 1938. gadā PSRS bruņotajos spēkos un drošības dienesta vienībās bija 1 500 000 vīru, 4500 lidmašīnu, 4000 tanku, varena kara flote. Spēku samērs ar Latviju bija iznīcinoši liels. Militārā pretošanās nebija iespējama. Latvija tiktu sagrauta. A. Lejiņa priekšlikums 1940. gadā karot tikai vienu dienu ir vairāk nekā bērnišķīgs. 1939. gada 17. septembrī, kad PSRS iebruka Polijā un poļu armija uzsāka pretošanos, jau tās pašas dienas vakarā viņi to pārtrauca. Taču par pretošanos PSRS aizdzina uz gūstekņu nometnēm 300 000 poļu karavīru, virsniekus vēlāk Katiņā nošāva, bet 1,5 miljonus iedzīvotāju izsūtīja uz Sibīriju. Padomju varas ieceltais kara ministrs ģenerālis R. Dambītis, uzrunājot mūsu armijas vadību, atklāti atzina, ka Latvijas likteni 1940. gadā izšķīra 2500 tanki un 2000 lidmašīnas. Pretojoties būtu radīta leģenda par mazas valsts pretošanos uzbrucējam, bet latviešu tautas lielākā daļa, izņemot nedaudzus krievu tanku skūpstītājus, aizietu bojā izsūtījumos un gulagos. Latvijas valdība toreiz izšķīrās par tautas dzīvības saglabāšanu. Taču A. Lejiņš Latvijas to gadu valdības rīcību dēvē par divkāršu nodevību. Tāds apgalvojums ir negodīga attieksme pret vēstures patiesību, kuru viņš nezina vai arī runā nepatiesību. A. Lejiņam ļoti nepatīk pirmskara Latvija un Kārlis Ulmanis. Viņam bija jāzina, ka trīsdesmitajos gados Latvija daudzos rādītājos atradās Eiropas valstu vadošās pozīcijās. Dzīve šodienas un pirmskara Latvijā nav salīdzināma. Pirms vairākiem gadiem, uzstājoties Latvijas Nacionālo karavīru biedrības sanāksmē, A. Lejiņš atļāvās kritizēt pirmskara Latviju. To dzirdot, daudzi bija sašutuši. Ja tā domā un runā Latvijas Ārpolitikas institūta bijušais direktors tad jājautā: vai viņš tā runā nezināšanas vai negodīgas pārliecības dēļ?

Tālivaldis Pētersons, Kurzemes rajona politiski represēto klubs

Atsauksme Ilzes Naglas komentāram «Liekulība ap Uzvaras svētkiem»

Jā, tās ir divas pretējas attieksmes. Uzvaras svētki Maskavā ir tautas uzvara pār nežēlīgiem tirāniem Hitleru un Staļinu. Baltijas valstīs tā ir diena, pēc kuras sākās jau pirms tam iesāktās tautas deportācijas, bezgalīgās ciešanas piederīgajiem, saņemot atļauju paņemt savus izkropļotos un nomocītos radiniekus pie Centrālcietuma sienas.

Tāpēc mūsu prezidentam nav jāliek ziedi pie Uzvaras pieminekļa Rīgā, bet kā krievu tautas viesis Maskavā viņš noliek ziedus par krievu tautas ciešanām.

Skaidrīte

* vēstuli pilnā apmērā lasiet Diena.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?