Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Bez vienaldzības. Ar balonu

«Eu, jūs, lezbas! Panāciet šurp, es jums parādīšu, kas ir īsts vīrietis!» pērn Draudzības dienās aiz žoga sauca kāds vīrietis. Kristi, kura bija ieradusies kā atbalstītāja, tagad, atceroties dzirdēto, smej: «Un tāds sevi dēvē par īstu vīrieti, nu tad ziniet. Ja tāds būtu palicis vienīgais uz pasaules, piedodiet, ar viņu labāk neko.» Cilvēku tumsonība un naidīgums viņai šķiet sliktākā cilvēces iezīme. Tomēr arī šogad Kristi ies uz praidu, šoreiz jau ar teju gadu veco meitu Gerdu. Sestdien Vērmanē būs arī Kristi draugi un domubiedri Stass, Māris un Anna ar diviem dēliem. Kāpēc viņi to darīs?

Geju izstāde? Nē!

«Es iešu tāpēc, ka man ir divas meitas un nevēlos, lai viņas dzīvo tādā pasaulē, kāda tā ir patlaban. Ar savu klātbūtni paudīšu nostāju,» Māris uzskata, ka tikai visi kopā varam radīt tolerantāku sabiedrību. Kamēr vairākums uz notiekošo noraudzīšoties nievājoši, izmaiņas nenotiks. Uz manu norādi, ka Latvijas iedzīvotāji ir gana iecietīgi, tikai viņiem nepatīk ideja par pašu gājienu, Māris atspēko, sakot, ka tikai publisks pasākums aktualizē problēmu un palīdz ar to aprast.

Kristi savulaik nav sapratusi: kas tad nu gejus un lesbietes tā diskriminē?! Kas neļauj dzīvot! Pirmoreiz aizejot uz praidu un dzirdot patiesus stāstus, radusies lielāka izpratne. Vēl svaigs piemērs ir tas, ka geju un lesbiešu organizācija šogad ilgstoši meklējusi telpas izstādei. Uzzinot vairāk par izstādes saturu, pieklājīgi atšūti. Un tāda atsacīšana esot regulāra. «Tas ir drausmīgi. Demokrātiskā sabiedrībā vajadzētu iestāties par tiem, kuri ir mazākumā un neaizsargātāki.» Par to Kristi stāsta arī savai māsai, vecākiem. Un tieši viņas personīgais viedoklis un izskaidrošana uzrunājot vairāk nekā Mozaīkas oficiālie ziņojumi medijos. Šogad uz praidu kā atbalstītāja ies arī māsa. Varbūt nākamgad ar Kristi būšot jau ap desmit cilvēku, tādējādi izpratnei palielinoties. «Es jūtu, ka, aizejot uz praidu, varu vairāk ietekmēt nekā vēlot par vienu vai otru partiju.» Bet ko par to domā mazā Gerda? Ja nu viņai trāpa ar tomātu? Kristi par to iedomājusies, taču diez vai būšot tik ļauni. Turēšoties tālāk no piketētājiem, kuru klātbūtni Kristi vērtē atzinīgi, ja vien viņi izteiktos kulturālāk. «Izteikties vajag. Dažādība un diskusija sabiedrībā ir apsveicama. Tās ir katra tiesības. Vieni ar plakātiem pret gejiem un lesbietēm, citi ar baloniem par viņiem.»

Pozīvs piemērs

«Patīk! Baloni taču!» smej Anna, kad jautāju, vai viņas puikam Maksam Draudzības dienās nebūs garlaicīgi. Maksam šis būs otrais praids. Šoreiz ar mammu Annu un tēti Nikolasu līdzi dosies arī mazais Nikolass.

Nikolas uz praidu ies, jo viņam kauns to nedarīt. Gan sevis, gan draugu dēļ. «Es atbalstīšu gan līdzīgi domājošos, gan minoritātes. Savējos,» - tā Nikolas, kuru šokē, ka tik civilizētā valstī kā Latvija cilvēki ir tik agresīvi, ka pērn bija gatavi rāpties pār Vērmanes dārza žogu un klupt virsū kā zvēri. Policisti gan esot strādājuši godam.

Stass uz praidu ies pirmoreiz. Iepriekšējos gadus šaubījies, jo nebija noformulējis savu attieksmi. Šogad sapratis, ka nevar būt vienaldzīgs, arī draudzene piekritusi pievienoties. «Es to daru sevis dēļ. Lai ir sirdsmiers, ka esmu izdarījis visu, lai mani bērni augtu cilvēcīgā vidē,» viņš saka brīnišķīgā latviešu valodā. Stass savulaik pats vieglā formā izjutis, kā ir būt minoritātei, jo pēc tautības ir krievs un mācījās latviešu skolā. Viņam rūp sabiedrība, rūp arī 16.marts, jo ģimene vienlīdz cietusi no vienas un otras puses. «Kamēr manī ir ideālists un neesmu kļuvis par ciniķi, būšu neiecietīgs pret dažāda veida neiecietībām.»

Vai tāds praids tomēr nav dažādu radikāli noskaņotu grupējumu zvaigžņu stunda? Jā, nedaudz jau esot, taču tā varot šķist tiem, kuri stāv aiz žoga. Tiem, kuri bijuši iekšpusē, gājis jautri un jauki. «Un negatīvismu nevar apkarot ar negatīvismu. Jārāda pozitīvs piemērs. Jo vairāk atbalstītāju, jo vieglāks gaiss, vieglāk elpot,» - tā Anna. Un iešana uz praidu viņai neesot vājākā aizstāvēšana uz pāris stundām un nebeigsies sestdienas vakarā. «Svešā mājā jau traukus vieglāk nomazgāt nekā savējā.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?