Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Bezdarbnieks dodas armijā

22 gadus vecais Edgars Maculevičs pēc ilgiem kārtīga darba meklējumiem izlēmis sekot draugu ieteikumam un dodas armijā. Ja bruņotie spēki viņu pieņems, būs karavīrs. Kopš pērnā janvāra pastāvīga darba viņam neesot, taču pamest valsti Edgars negrasās. «Pilnīgi izslēdzu šādu iespēju. Lasīt sēnes Īrijā? Neredzu tam jēgu. Ja būtu paņemti kredīti, varbūt apsvērtu, taču tādu lietu man nav,» saka Edgars. Turklāt nesen ārsti teikuši, ka viņš esot vesels kā zirgs un armijai varētu derēt.

Karavīru sastāvam Nacionālie bruņotie spēki (NBS) šogad iecerējuši rekrutēt 410 cilvēku, pieteikušies jau ir ap 600 kandidātu - agrīnie divdesmitgadnieki. Pēc NBS rekrutēšanas un jaunsardzes centra pārstāvja Kaspara Timmas stāstītā, piesakoties gan bezdarbnieki, gan bijušie karavīri. Rekrutēties vēlas no Lielbritānijas un citām zemēm atbraukušie strādnieki.

Nav izslēgts, ka, esot militārajā dienestā, puiši nokļūs arī Afganistānā, kur pašlaik atrodas ap simt kājnieku no Latvijas. Tā kā dienests ir profesionāls, paša jāvārds vairs prasīts netiek. Edgars saka - no misijām svešās zemēs nebaidās, ja sūtīs, tad brauks.

Ilgas pēc stabilas algas

E. Maculevičs ir rīdzinieks. Pēc vidusskolas beigšanas viņš sākotnēji mācījies Rīgas Tehniskajā universitātē, taču izvēlētā nozare - siltumenerģētika un siltumtehnika - nav ieinteresējusi. Pēc pusgada viņš mācības pametis un devies pelnīt. Strādājis gan būvniecībā, gan par pārdevēju. Pēdējā darbavietā no noliktavas viņu atlaida štatu samazināšanas dēļ pērnā gada janvārī. Tad sekoja neoficiāla piestrādāšana, remonti, šoferēšana, pat auklējis māsasdēlu. Patlaban viņš piestrādājot par kurjeru. Edgara draudzene, kura strādā apdrošināšanas firmā par klientu speciālisti, viņa izvēli atbalsta, taču sajūsmā neesot. «Tomēr tā ir armija, joki mazi, viņa to saprot,» saka Edgars.

Viņš ilgojas pēc stabiliem ienākumiem un disciplīnas. Edgara draugs dienot Valsts prezidenta un Saeimas drošības dienestā un ir lielā mērā atbildīgs par viņa izvēli. Arī brālēns jau otro mēnesi dien Alūksnē. «Man pazīstamie cilvēki, kuri dien armijā, ir kārtīgi, disciplinēti un vīrišķīgi. Savulaik vēlējos dienēt obligātajā militārajā dienestā, taču to likvidēja, nepaspēju. Tagad nevēlos laist garām iespēju, mani pārliecina, ka armijā ir interesanti,» saka Edgars.

Pagājušajā piektdienā Edgars rekrutēšanas centrā iesniedzis prasītās izziņas no psihiatra, ģimenes ārsta un narkologa, kā arī savu CV. Edgars atzīst - pieklibo redze, viņš nēsā brilles, toties labi zina angļu valodu. Pēc tam Edgaram būs jāiziet jau NBS medicīnas komisija, un, ja atbilde būs pozitīva, atlases komisija lems, vai un kad viņu iesaukt. Jāvārda gadījumā viņš dosies uz Alūksni, kur atrodas Kājnieku skola - visu karavīru sākumposms.

Kā norāda rekrutēšanas pārstāvis K. Timma, patlaban vajadzīgāko militāro speciālistu sarakstā ir jūrnieki, radiospeciālisti jūras spēkos un sauszemes spēkos, kā arī informācijas tehnoloģiju speciālisti (sistēmadministratori) un šoferi ar augstām vadītāja tiesību kategorijām (piemēram, C un D). Vīrieši, kas piesakās dienestam un kuriem jau ir šādas kvalifikācijas, var tikt rekrutēti «ārpus rindas».

Otrs ceļš - ar izglītību

Ir arī otrs ceļš, kā nonākt profesionālajā dienestā, un NBS cer, ka arī to izmantos daudzi, proti, izvēlēties virsnieka karjeru, iestājoties Nacionālajā aizsardzības akadēmijā (NAA). Virsniekiem izvirza augstākas prasības pret veselību, kā arī, stājoties akadēmijā, jābūt jau pabeigtai otrā līmeņa augstskolas izglītībai. Pēc K. Timmas teiktā, pašlaik ir nepieciešami 45 jaunieši programmā Komandējošā sastāva virsnieks, kas ilgs 14 mēnešu. Sākotnēji kā ikvienam jāpavada četri mēneši Alūksnes Kājnieku skolā, kur visi karavīri un topošie virsnieki iziet pamata apmācību, apgūst reglamentu. Pēc tam viņi nonāk NBS instruktoru skolā Cēsīs.

Rekrutēšanas centrs cer, ka līdz 21. jūlijam vajadzīgais skaits kursantu jau būs, jo Latvijas Universitātē sākušies izlaidumi. Atšķirībā no citām augstskolām NAA, sākot ar pirmo studiju dienu, sāk maksāt algu - 300 latu uz rokas. Pēc NAA beigšanas jaunos virsniekus norīkos uz Ādažiem, visticamāk viņi strādās kājnieku brigādē par dažāda līmeņa komandieriem.

Militārās profesijas pārstāvjiem jārēķinās ar militāru disciplīnu. Esot Alūksnē līdz brīdim, kad tiek nodots karavīra zvērests, pa brīvdienām mājās netikt. Arī lauka nodarbību laikā brīvdienas neredzēt. Dzīvošana - kopmītņu tipa ēkās, pa diviem vienā istabā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cik daudz maksā

Jaunajiem karavīriem, arī NAA kursantiem, kas nonāk Alūksnes kājnieku skolā, uzreiz maksā pamata algu - 300 latu uz rokas.
Vēlāk militārpersonas atalgojumu nosaka dienesta pakāpe un izdienas gadi. Papildus var pretendēt uz dzīvesvietas kompensāciju un pārtikas uzturnaudu, kas pašlaik ir četri lati dienā.
Afganistānas misijā iesaistītajiem piemaksā vēl 1800 latu mēnesī pie Latvijā maksātās algas.
Pašlaik Nacionālo bruņoto spēku štatu sarakstā ir
5100 algotu militārpersonu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?