Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Bezpajumtnieku krīze Eiropā

Ekonomiskā krīze iezīmējusi strauju bezpajumtnieku skaita pieaugumu Eiropas Savienībā (ES), izliekot uz ielām maksātnespējīgākos iedzīvotājus, kuri spiesti pielāgoties jaunajai dzīvei bez mājām. Bez pajumtes palikušo cilvēku skaits palielinājies lielākajā daļā ES valstu, un tās nespēj palīdzēt tūkstošiem krīzes upuru, kuriem nepietiek vietu pārpildītajās patversmēs.

Daudzi bez mājām palikušie tikmēr papildina skvoteru rindas, patvaļīgi apmetoties tukšos dzīvokļos, mājās un pat biroju ēkās. Risinājumu tam atradusi Francija - lai mazinātu bezpajumtnieku problēmas, valsts lēmusi legāli tiem atvēlēt neapdzīvotās platības.

Haoss īpašumu tirgū

Strauji pieaugušās cenas nekustamo īpašumu tirgū novedušas Franciju pie bezpajumtnieku krīzes. Lai gan aplēses vēsta, ka ielās mitinās ap 190 tūkstošiem cilvēku, nevalstiskās organizācijas norāda, ka vēl ap 400 tūkstošiem bez mājokļa palikušo spiesti uzturēties pie radiem vai draugiem. Par dzīvojamās platības trūkumu valstī sūdzēties nevarētu, jo pērn vairāk nekā divi miljoni īpašumu Francijā bija tukši, taču krīzē cietušajiem nepietiek naudas, lai samaksātu par mājokli.

«Desmit gadu laikā cenas ir dubultojušās un īre ir pieaugusi par 50%,» Žans Batists Ēro no nevalstiskās organizācijas DAL jeb Droit Au Logement (Tiesības uz mājokli) uzsvēra sarunā ar Christian Science Monitor. Organizācija, kas palīdz nelaimē nokļuvušajiem atrast pajumti, norādījusi, ka cilvēku ieņemtās mājas un biroji ir radikāla atbilde uz haosu nekustamo īpašumu tirgū un valdības nespēju palīdzēt tik lielam skaitam bezpajumtnieku.

Francija, apzinājusi situācijas problemātiskumu, iesaistījusies, un Parīzē vien noskatītas jau 120 tukšas ēkas, kuras varētu nodot bezpajumtniekiem, par to piesolot kompensāciju dzīvojamo māju un biroju īpašniekiem.

Kritiķi aizrāda, ka valsts rīcība apdraud ekonomikas atveseļošanās tempu. Tā var atbaidīt investorus, kas sevišķi nepieciešami valsts ekonomikas stimulēšanai, jo daļa cer uz kārtējo tirgus cenu kāpumu. «Īpašniekiem tiek sūtīta ļoti slikta ziņa: ja jūs to neizīrēsiet, mēs jums to atņemsim!» skaidroja Pols Filipo no Nacionālās nekustamā īpašuma apvienības.

Parādi mūža garumā

Francija nav vienīgā valsts, kurā ekonomiskā krīze vairojusi bezpajumtnieku rindas. «Grieķijā, Īrijā, Itālijā, Portugālē, Spānijā un Lielbritānijā krīze pēdējos piecos gados identificēta kā galvenais faktors, kāpēc cilvēki kļuvuši par bezpajumtniekiem,» uzsvērusi Eiropas Nacionālo organizāciju federācija darbam ar bezpajumtniekiem, kas pieaugumu saista ar ienākumu samazināšanos, augsto bezdarba līmeni un taupības diktētajiem valsts budžeta samazinājumiem.

Mainās arī bezpajumtnieku profils. Agrāk vidējais bezpajumtnieks bija vidēja vecuma baltais vīrietis, bet tagad arvien biežāk uz ielas nokļūst arī sievietes, vientuļās māmiņas ar bērniem, imigranti un jaunieši.

Spānijā problēmu saasinājuši stingrie noteikumi hipotekāro kredītu ņēmējiem, tie maksājumu kavētājus izliek no mājokļa, atņemot īpašumu un liekot par to maksāt pat bankrota gadījumā. No mājokļa izliktajiem būs parādu kalni mūža garumā, kā arī vieta melnajā sarakstā, kas apgrūtina iespējas nākotnē atrast īres vietu.

2012. gada pirmajā pusē valstī iedzīvotāji izlikti no 37 092 mājām, vēstīja Spānijas laikraksts The Leader. Salīdzinājumam: 2008. gada pirmajā pusgadā no nemaksātājiem atbrīvoti 13 930 mājokļi. Lai gan Spānijas valdība pērn rudenī pēc izmisušu cilvēku pašnāvību virknes vienojās ar bankām, ka uz diviem gadiem paglābs mazāk aizsargātos no izlikšanas, vienošanās pasargās tikai niecīgu daļu spāņu: tos, kuru ģimenē it visi pieaugušie palikuši bez darba un kuru mājoklis maksājis mazāk par 260 tūkstošiem eiro (183 tūkstošiem latu). Janvārī valdība paziņoja, ka no dzīvesvietas izliktajiem par pazeminātu īres maksu piedāvās gandrīz 6000 māju, taču ar to nepietiks vairāk nekā 20 tūkstošiem valsts bezpajumtnieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bezpajumtnieku skaita aplēses

Francijā bezpajumtnieku skaitu lēš ap 190 tūkstošiem. Patversmēs pajumti meklējošo cilvēku skaits pēdējos piecos gados pieaudzis par 24%. Krīzes dēļ strauji palielinājies bezpajumtnieku skaits Spānijā, kas sasniedzis aptuveni 220 tūkstošu. Spānijas Nacionālā statistikas institūta 2012. gada jūlija dati vēsta, ka kopš 2008. gada bezpajumtnieku patversmēs pajumti meklējuši par 15,7% vairāk cilvēku. Grieķijas aprēķini rāda, ka bezpajumtnieku skaits laika posmā no 2009. līdz 2011. gadam pieaudzis par 25% un sasniedzis 20 tūkstošu atzīmi. Bezpajumtnieku skaits Itālijā 2012. gadā, kas ir pirmais gads, kad aptauju veica Nacionālais statistikas institūts ISTAT, pārsniedzis 47 tūkstošus.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?