Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Bezrūpības slavinājums

Aleksejs Naumovs pieder labi redzamu mākslinieku kategorijai, par kuru reti izsakās kritiķi. Iemesls tam ir vienkāršs - Naumova pārstāvētā ainavu glezniecība dod maz vielas tekstu ģenerēšanai, tā vairāk priecē acis nekā nodarbina prātu. Acu prieku izteikt vārdos nav pati pateicīgākā nodarbošanās.

Rektors dabā

Tomēr Naumovs ir Latvijas Mākslas akadēmijas rektors, un teorētiski varētu būt tā, ka mācību iestādes galvas paša daiļrade tiek skatīta simboliski kā tajā piedāvātās programmas un nostādņu esence. Naumovs nedod pat šādu iespēju - viņa gleznas apliecina mākslinieka tiesības uz suverēnu pašizpausmi, neatkarīgu no ieņemamajiem amatiem, turklāt grūti vispārināmu. Tas, ko redzam galerijā Māksla XO, ir subjektīvas impresijas, kas gūtas privātos ceļojumos un izrādījušās noderīgas individuāla stila kopšanai.

Vienu paralēli ar mākslinieka iespaidīgo sabiedrisko lomu gan izdodas uztaustīt - Mākslas akadēmija, lai kā pozicionētos laikmetīgās mākslas kontekstā, jau savā nosaukumā vien pauž saikni ar noteiktu tradīciju, ko varētu dēvēt par klasisku. Arī Naumova gleznas ir klasiskas - gan ne tādā ziņā, ka tām būtu kāda saistība ar klasicismu vai akadēmismu, to tiražētajiem dievu un varoņu tēliem. Jāteic, ka tieši pēdējie ir ilgākā laika posmā ietekmējuši akadēmijā apgūstamo mācību programmu, pārvēršoties gan strādnieku un strēlnieku, gan kartupeļu lasītāju un pirtī gājēju figurālajās kompozīcijās. No laika distances raugoties, klasiskuma tur palika arvien mazāk... Naumovs pārstāv jaunāku, bet nu jau arī par klasisku uzskatāmu tradīciju, kas aizsākusies teiksmainajā Barbizonā aizpagājušajā gadsimtā un ziedu laikus piedzīvoja impresionisma un tam sekojošajā mākslas periodā, - iešanu dabā, tiešas ainavas studijas.

Speciālā vārdā to sauc par plenēru, savukārt izmantoto metodi gleznot vienā paņēmienā, kamēr saule vēl nav norietējusi un krāsas sakaltušas, - par gleznošanu alla prima. Katram akadēmijas absolventam šis specifiskais darbošanās veids ir pazīstams no leģendārajām «vasaras praksēm», bet skatītājam - no filmām, kur kāds ar krāsu kasti un audeklu apkrāvies pustraks mākslinieks, piemēram, traucas gar kraujas malu labākas gaismas meklējumos.

Baseins lai pagaida

Naumovs gleznošanai parasti iekārtojas saulainās Itālijas skaistākajās ainavās un tieši tās arī rāda. Debesis, ūdens klajs, krasta līnija, kuģīši, kas traucas visos virzienos, un varbūt kāds arhitektūras vai augu motīvs ir viņa darbu sižeti. Tajā pašā laikā mākslinieks demonstrē, cik skopiem līdzekļiem visus šos labumus var attēlot, ja perfekti pārvalda glezniecības burvju mākslu, - tirkīzzilā krāsa, kas minēta izstādes nosaukumā, triepta it kā nevērīgi lielos laukumos, vietām atstāts pliks gruntēts audekls mākoņu vai baltu ēku vietā, detaļas ieliktas aši ar vienu rokas vēzienu, bet viss kopā veido gan telpas, gan gaisa, gan vienādi spožas saules gaismas iespaidu.

Noskaņa, ko rada Alekseja Naumova gleznas, ir, cik vien var būt, bezrūpīga. Sākot jau ar kopējo sižeta ietvaru - mākslinieka ceļojumu pa Itāliju ar piestāšanu visās skaistākajās vietās, kas atsauc atmiņā tiklab Rozentāla un Jaunsudrabiņa, kā Strunkes un Zariņa radošos ceļojumus. Piezīmju formu uzsver vietu nosaukumi, kas gleznu apakšā uzrakstīti daudzkrāsainiem burtiņiem kā no karuseļa izkārtnes. Turpinot ar jestri spožajām krāsām, kas raksturīgas postimpresionisma «tīrajai» glezniecībai, kuru vēl neapēno nekādi intelektuālas refleksijas mākoņi. Beidzot ar sižetiem, kuros baseins gaida, lai tajā nopeldētos, krēsls uz terases - lai tajā sēžot baudītu atpūtas jaukumu. Tikai ne jau mākslinieks, jo viņš tobrīd aktīvi žestikulē pie topošā darba! Komforta klātbūtnes sajūtu vairo prāvās darbu cenas. Ja nu kaut kas samulsina, tad anotācijā minētais, ka izstāde veidota, «apliecinot žanra aktualitāti arī XXI gadsimtā». Rūpīgi padomājot, jāpiekrīt - laikmetīgā māksla ir tik plurāla, ka tajā sava vieta atrodas pilnīgi visam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?