Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Bioloģiskie ceļojumi

Latvijas apceļošana vasaru nedēļas nogalēs un brīvdienās ir daudzu ģimeņu iecienīts atpūtas veids, taču tam var piešķirt vēl papildu vērtību, ja ceļojumu maršrutā iekļausiet kādas bioloģiskās saimniecības apciemošanu. Kāpēc ir vērts doties tieši uz bioloģiskajām saimniecībām?

Dabiski un droši

Bioloģiskā pārtika parasti tiek audzēta un ražota nelielās ģimenes saimniecībās, un, iepazīstoties ar saimniekiem, klātienē vērojot, kā tā tiek audzēta un kā notiek dzīve saimniecībā, mēs varam labāk apzināties pārtikas vērtību un iemācīt arī bērnus to novērtēt. Pēc saimniecību apciemojuma burkāns iegūs personību, graudu pārtapšana miltos vairs nebūs abstrakts process, būs skaidrs, no kurienes nāk piens, un āzis, kas iebaksta sānos, iespiedīsies atmiņā uz ilgu laiku. Svarīgi ir arī tas, ka bioloģiskās saimniecības būs pilnīgi droša vide bērniem, suņiem un visiem pārējiem viesiem, jo nepastāv risks, ka miglots ar pesticīdiem, un varēs pilnīgi droši ēst ābolus ar visu mizu un pagrauzt vārpu rudzu laukā. Vēl viens ieguvums - iespēja turpat saimniecībā iegādāties produktus - uzreiz no lauka vai bišu stropa. Un visbeidzot - nav labāka veida pārliecināties par bioloģiskās pārtikas uzticamību kā pašam savām acīm redzēt, kā tā tiek audzēta un aprūpēta.

Jāņem vērā, ka bioloģiskie lauksaimnieki vasarās ir ļoti aizņemti darbos, tāpēc iepriekšēja pieteikšanās piezvanot ir pilnīgi obligāta - gan tiem saimniekiem, kuri nodarbojas ar lauku tūrismu, gan tiem, kuri vienkārši atver savas saimniecības durvis interesentiem.

Uzēst medu un izstaigāt Teiču takas

Ieteikšu dažas saimniecības dažādos Latvijas novados, kurās mēs ar ģimeni esam paši pabijuši un kuru saimniekus pazīstam.

Latgalē ir gana daudz bioloģisko saimniekotāju, bet z/s Juri ir vieta, kurā apvienojas gan bioloģiskās lauksaimniecības principu ievērošana, gan Latgales kultūrvēsturiskā mantojuma un tradicionālā dzīvesveida mīlēšana un uzturēšana - un nevis stīvi kā vecmodīgā muzejā, bet bezgala dzīvīgi un enerģiski. Saimnieki Juris un Lidija Lubāni audzē piena lopus un darina sieru - te ir iespēja Latgales viducī nobaudīt mocarellu, rikotu un vēl daudz dažādu sieru. Jāņem vērā, ka sarunu valoda - latgaļu.

Ja dodaties uz Madonas pusi, tad pašā Teiču rezervāta pievārtē var sastapt Andreju un viņa bites - te ir bioloģiskā medus drava Priežukalns. Andrejs Briedis tajā saimnieko kopā ar sievu Madaru un audzina trīs dēlus. Te medus nāk no saules vistiešākajā nozīmē - saule dod dzīvību augiem, no kuriem bites savāc nektāru, bet enerģiju medus sviešanas ierīču darbināšanai un citām mājas vajadzībām ražo saules paneļi. Andrejs saimnieko jau vairākus gadus, pamīšus ar biroja darbu pilsētā, bet tikai pavisam nesen ir pārcēlies pie bitēm pilnībā. Iepriekš vienojoties ar Teiču rezervātu, ir iespējams sarunāt pastaigu gida pavadībā par Teiču purva taku. Un saules pilno medu turpat uz vietas var arī iegādāties. Priežukalns nav tūrisma saimniecība, un līdz šim Andrejs ir uzņēmis ciemos citus biškopjus, draugus un paziņas, bet viņš labprāt dalās savās zināšanās un pieredzē ar visiem, kuriem ir patiesa interese.

Dabas un darba meditācija

Ceļojot pa Kurzemi, varat iegriezties Kandavas novada Vānes pagastā, kur Aijas Rences z/s Birznieki dzīvo 150 bioloģisko kazu. Saimnieki iepazīstinās ar kazām, pastāstīs par to dabu un to varēs ļoti labi arī novērot dzīvajā. Pēc papļāpāšanas ar draiskulīgajām ragainēm varēsiet iegrimt bioloģisko kazas sieru degustācijā - apmēram desmit veidu, gan pikantāki, gan maigāki, gan svaigi, gan kūpināti. Saimnieki pastāstīs, kā tie tiek gatavoti turpat nelielajā mājas ražotnē. Jā, tie ir tie paši kazas sieri, ko iecienījuši Rīgas zaļo tirdziņu apmeklētāji, un arī saimniecībā uz vietas tos varēs iegādāties.

Savukārt z/s Annas Ozoliņi Zaubes pagasta Annās aicina tieši sievietes, piedāvājot dabas un darba meditāciju, palīdzot radīt eko tējas, eko fitnesu vagās un iespēju beidzot iegūt laiku, lai darītu to, ko vēlies. Ozoliņu zīmols Lauku tēja Latvijā ir jau labi pazīstams un iecienīts - tējas tiek ievāktas tīros mežos un laukos, jo Ozoliņi ir patiešām dziļi lauki. Saimnieki piedāvā sievietēm dzīvot meža namiņā, sveču gaismā, ik dienu brist rasā basām kājām, peldēt meža ezerā un darīt vienkāršus lauku darbus. Kā saka Evita Lūkina, Ozoliņu jaunā saimniece, šī ideja piedāvāt padzīvot vienkāršu dzīvi saimniecībā radās pēc pašas dzīves pieredzes. Evita 17 gadu ir pavadījusi biroja darbā un līdz kaulam sajutusi, cik svētīgs ir atvaļinājuma mēnesis Ozoliņu dabas skaņās, smaržās un krāsās. Tāpēc tagad viņa to vēlas darīt pieejamu arī citiem. Evita saka - ne jau visiem būs iespēja atbraukt pie mums, bet varbūt kādam tā noder kā ideja, kā pamudinājums doties dabā.

Kas zina, varbūt vasaras ceļojumi bioloģiskajās saimniecībās var pārvērsties sirsnīgā draudzībā ar saimniekiem, un noteikti ir vērts arī jau laikus aizrunāt bioloģisko kartupeļu vai burkānu maisu ziemai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Dodies ciemos uz saimniecībām

z/s Birznieki
Daniņi, Vānes pagasts, Kandavas novads
Eksursijas var pieteikt pa tālruni 27438620 un 29363543.

z/s Geidas
Tukuma novads, Džūkstes pagasts, LV-3147
26529657

z/s Juri
Lubāni, Rušonas pagasts, Riebiņu novads
29182355

z/s Annas Ozoliņi
Zaubes pagasta Annas
26428082

Sameklē savu saimniecību, ko apciemot:
www.biologiski.lv
www.bioinfo.lv
vai apceļojamā novada mājaslapā.

Ievēro - vienmēr noteikti piezvani un laikus piesakies, minot viesu skaitu un vēlmes. Noskaidro, vai par apciemojumu būs jāmaksā, un nodrošinies ar skaidru naudu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?