Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Bišu saimju skaits Latvijā pieaug

Pērnais gads bijis medus gads, atzīst biškope Lolita Rudzīte. Tas nozīmējot to, ka biškopjiem bijusi laba raža, un to, ka medus cena tirgū šogad ir mazāka nekā pērn. Medus vidējā cena vairumtirdzniecībā ir 2,84 eiro (Ls 2) /kg, savukārt, ja medu pērk mazākos tilpumos, cena svārstās no 4-9 eiro (Ls 3-6) par kg. «Jo mazāka burciņa, jo dārgāks medus,» senu patiesību atgādina biškope.

Kāds medus ir pats labākais? Vai patērētājiem būtu jāsatraucas, ka medus satur ķimikālijas, kas tiek lietotas, piemēram, graudu un citu kultūru audzēšanā?

Maizes darbs

L. Rudzīte norāda - lai arī medu saražot ir viegli, grūtāk ir to pārdot, jo konkurence vietējā tirgū esot liela. Vislielākās problēmas radot no ārzemēm ievestais medus, ar kuru grūti konkurēt, jo tas ir lētāks. «Pircējiem trūkst zināšanu, kas ļautu saprast, ka vietējam, Latvijas, medum ir lielāka uzturvērtība. Pareizi ir tā, ka tās valsts, kur dzīvo, medus arī jāēd. Ja ņemam vērtību skalas ziņā, Latvijas augi izdala vērtīgas vielas. Medus vērtības skaitlis, ko sauc par diastāzes skaitli, Latvijā var sasniegt 40-60, kas konstatēts pērn, savukārt Eiropā tas ir tikai 8,» stāsta biškope un atgādina, ka cilvēkam dienā nevajadzētu apēst vairāk par ēdamkaroti medus, kas esot apmēram 20 gramu, citādi «var rasties cukura problēmas».

L. Rudzītei biškopība ir maizes darbs, un viņas saimniecībā ražoto medu, ziedputekšņus, propolisu, vasku un vaska sveces var nopirkt tirgū Ogrē, Lielvārdē un citviet. Ar bitēm viņa nodarbojas kopš 18 gadu vecuma, kad pabeidza Vecbebru tehnikumu. Saimniecei patlaban ir 160 bišu saimju, bet senāk, kad vīrs bijis dzīvs un bērni mazi, tad bijušas pat 400 saimju. «Ja grib bites turēt kā maizes darbu, iztikšanai uz vienu cilvēku jārēķina, ka vajag 70-80 bišu saimju, bet, ja ģimenē ir četri cilvēki, lai no bišu biznesa pārtiktu, vajadzīgas pat 300 saimju,» stāsta biškope.

Biškope savu saimniecību attīstījusi pēc Eiropas standartiem un aprīkojusi ar jaunākajām tehnoloģijām, piemēram, medus fasēšanas darbs tiek veikts mehanizēti. «Modernizācija nepieciešama darba ražīgumam un arī tam, lai viss atbilstu Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) noteikumiem, jo pārbaudes ir striktas,» stāsta saimniece. Jautāta, vai saimniecības attīstībai ņemti kredīti, L. Rudzīte noteic, ka esot pārāk bailīga un kredītus nav ņēmusi, jo tam bieži nepieciešama ķīla, piemēram, īpašums. Tas, viņasprāt, ir pārāk liels risks, jo ar bitēm tik tiešām neko nevarot paredzēt - «medus ražība ir mainīga no gada uz gadu un visu nosaka laikapstākļi». L. Rudzīte stāsta, ka «punus var dabūt tikpat labi kā iesācējs, tā arī pieredzējis biškopis».

Jautāta par to, kāds ir slikts medus, biškope teic, ka tas ir nenogatavināts medus: «Ja biškopis par ātru atņem medu bitēm, tas var sākt rūgt.»

Vai trūkst bišu

Nesenais britu pētījums liecina, ka vairāk nekā pusē Eiropas valstu nav pietiekami lielas bišu populācijas kultūraugu sējumu apputeksnēšanai. Redingas Universitātes zinātnieki, kas veica pētījumu, apgalvo, ka vissliktākā situācija esot Moldovā, Lielbritānijā, Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Somijā, kur medus bišu saimju pietiek tikai aptuveni ceturtdaļas sējumu apputeksnēšanai. Pētījumā teikts, ka medus bišu daudzums samazinājies pesticīdu un slimību dēļ.

Latvijas Biškopības biedrība (LBB) apšauba pētījuma rezultātus, norādot, ka Latvijā, gluži otrādi, bišu saimju skaits pēdējos gados ir ievērojami audzis. Pēc Lauksaimniecības datu centra informācijas, patlaban Latvijā reģistrētas 84 009 bišu saimes, un, analizējot situāciju pa gadiem, redzams, ka bišu saimju skaits tik tiešām turpina augt.

To, ka bišu Latvijā kļūst vairāk, uzsver arī biškope Lolita Rudzīte, norādot uz bitenieku sīvo konkurenci medus realizācijā. Tāpat viņa stāsta, ka LBB organizē kursus, kuros apmāca jaunos biteniekus, un par biškopību interesi izrādot gan pensionāri, gan jauni cilvēki, kuri grib sestdienas un svētdienas pavadīt pie dabas. Uz to, ka bitenieku kļūst vairāk, norāda arī LBB pētniece Ineta Eglīte.

Par augu aizsardzības līdzekļu (AAL) izvērtēšanu un reģistrēšanu Latvijā ir atbildīgs Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD). VAAD Augu aizsardzības departamenta direktore Dace Būmane skaidro, ka pirms katra jaunā AAL reģistrācijas VAAD sagatavo novērtējumu un secinājumu par to, vai AAL drīkst reģistrēt. Paralēli notiek starptautiskas speciālistu diskusijas par dažādu pētījumu rezultātiem un riska aprēķiniem. Konsultācijas ar citām ES dalībvalstīm attiecīgajā augu veselības, vides un klimatiskajiem apstākļiem atbilstošajā zonā ir obligātas. «Patlaban varam teikt, ka Latvijā reģistrētie AAL, ja tos lieto atbildīgi, ievērojot marķējumu, individuālos aizsardzības pasākumus un labu lauksaimniecības praksi, ir droši gan lietotājam, gan apkārtējai videi. Par pareizu AAL lietošanu ir atbildīgs pats lietotājs. Savukārt to, kā lietotājs rīkojas uz lauka, kontrolē VAAD inspektori,» izklāsta D. Būmane. Pērn, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, sarucis no biteniekiem saņemto sūdzību skaits. Tas skaidrojams ar to, ka izveidojusies laba sadarbība ar biškopības biedrību, un VAAD inspektori visā Latvijas teritorijā veikuši intensīvu skaidrojošo darbu par AAL lietošanas noteikumu ievērošanu.

Tīrs medus

PVD departamenta Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte Adrija Sietiņsone stāsta, ka pēdējos gados daudz tiek diskutēts par augu aizsardzības līdzekļu izmantošanu lauksaimniecībā un to ietekmi uz bitēm un biškopības produkciju. Tāpēc pērn, lai īstenotu neonikotinoīdu grupas darbīgo vielu ietekmes monitoringu, tika veiktas šīs grupas darbīgo vielu atlieku pārbaudes gan kultūraugiem (rapsim), gan biškopības produktiem. Tā Latvijas reģionos dažādās bišu novietnēs PVD inspektori noņēma 24 biškopības produktu (medus, ziedputekšņu, tā dēvētās bišu maizes) paraugus, lai veiktu izmeklējumus. Visos monitoringā ņemtajos medus, bišu maizes un ziedputekšņu paraugos atliekvielu saturs netika konstatēts. Tomēr PVD pircējiem iesaka biškopības produktus iegādāties legālās tirdzniecības vietās vai arī no pazīstamiem biteniekiem.

Arī biteniece L. Rudzīte atklāj, ka LBB izlases veidā no bišu ganāmpulkiem ņem paraugus un sūta uz Vāciju. «Latvijā nevaram sūdzēties par medus kvalitāti, jo joprojām esam zaļa un tīra valsts,» viņa norāda. Arī pētniece I. Eglīte apstiprina, ka medus Latvijā ir tīrs un cilvēkiem nevajadzētu būt satraukumam par tā izcelsmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Medus labās īpašības

Rapšu medus - ar maigu garšu, tāpēc izmantojams kafijas un tējas saldināšanai cukura vietā, jo nepiešķir dzērienam izteiktu medus aromātu un garšu.
Liepu ziedu medus - noder pret saaukstēšanās slimībām. Tam var piedēvēt visas tās īpašības, kādas piemīt liepziedu tējai.
Lapu izsvīduma medus - pēc vērtības skalas viens no vērtīgākajiem. Tas ir medus, ko bites ievāc laikā, kad dabā maz ziedu un iestājas vēsas naktis, bet dienas ir karstas.
Viršu medus - noder pret sirds asinsvadu slimībām, vitamīnu sastāva ziņā ir pats bagātākais medus. Ieteicams diabēta slimniekiem.
Griķu medus - uz citu medus fona atšķiras ar to, ka ir īpaši bagāts ar dzelzi.
Meža ziedu medus - stiprina imunitāti.
Meža aveņu medus - mīkstina klepu.
Avots: Lolita Rudzīte

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?