Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Blakussēdētājs

Viņi ierodas laikus, ir nevērīgi atturīgi, ar pāri malām plūstošu attieksmi: «Es esmu atnācis! Varat mēģināt mani iekustināt.» Līdz nodziest gaisma, vēl paspēj izmest pa vīpsnīgam jokam, bet, iestājoties tumsai, tie paliek pavisam klusi.

Pirmais cēliens ir apzināti kariķēts, tas ātri saprotams, - vīrs, kurš, skaidri redzams, patiešām cauras dienas pavada dīvānā vien, viņa pinkainais kalps ik pa brīdim izlien no aizkrāsnes, zirneklīgi rokas virpinādams un šķībzobu muti virinādams. Tad vēl kāds draugs uzdzīvotājs ar dīvainu gaitu un dakteris ar vēl dīvaināku. Tie ik pa brīdim gaumīgi «atslēdzas», tad atkal ieslēdzas, ir jautri. Mans blakussēdētājs ir stabili iekustināts smieklu virzienā, pinkainis kalps uz skatuves runā tik savādi, viņš ir tik netīrs un salīcis, un tik milzīgi vientiesīgs.

Vispirms tie ir tikai daži, reti smējieni, kas iejūk kopējos skatītāju smieklos, tie atbilst vientieša kalpa muļķīgajiem gājieniem vai viņa saimnieka nespējīguma bezgalīgumam, vai kāda cita šīs dīvaiņu kompānijas izdarībām.

Otrais cēliens uzsvērti neturpina šo jautrās saspēles līniju, tas sākas ar monologu, kurā izrādes galvenā varoņa - savādā guļavas - draugs stāsta par savu bērnību, te nekādu joku. Taču tiklīdz uz skatuves parādās netīrais, pinkainis kalps, mans blakussēdētājs acumirklī atdzīvojas kā adatas dūrienu saņēmis. Šķiet, viņš pat mēģina iekustināt savus apkārtējos, iedrošinoši smejoties un rādot ar īkšķi uz skatuves pusi. Lai arī tagad kalpa izdarības ir apzināti pieklusinātas, ar dažiem skatītājiem notiek tieši pretējais - tie aizvien vētraināk reaģē uz katru sīkumu, sak: «Aiziet, aiziet, tu taču to vari…»

Mans blakussēdētājs ir viens no aktīviem «uzmundrinātājiem», nojaušams, ka viņam patīk vārds «fraiers» - tā viņš klusā balsī vairākkārt nodēvē izrādes galvenā varoņa kalpu.

Protams, ir brīdis, kad komiskais apmet kūleni. To nevar nejust nedz trešajā rindā, nedz balkonā. Jā, ne jau no visiem zālē būtu gaidāma precīza kūleņošana līdz ar norisēm uz skatuves. Un tomēr. Ir brīdis, kad smiekli ir tiktāl nevietā, ka tie kļūst vienkārši ļauni. Jo tie nav muļķīša smiekli, tā nav nekāda vientieša nelaime, bet gan apzināti smiekli, ko, piemēram, mans blakussēdētājs pavada ar vertikāli pavērstas plaukstas likšanu pie pieres, sak: «Nu, cirvis.»

Un pat tobrīd, kad pinkaiņa kalpa Zahara Viļa Daudziņa aklās acis patiešām meklē glābiņu zālē, nevis uz skatuves (jo viņa glābiņš tajā - skatuves pasaulē - ir miris), vairākkārt izmokot ko līdzīgi savam vārdam «ahaaar», vārdu, kas garos mierīgas dzīves gados skanēja no Oblomova mutes un glāba viņu, dzīvei tur ārpusē tik nepiemēroto sulaini, pat tad es dzirdu klusinātu spurdzienu sev blakus. Un iedomājos, ka arī «nebūt» dažkārt ir labi saprotama izvēle iepretim šīs pasaules skaidrajam «būt».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?