Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Bojāgājušos nogādā Krievijā

Krievijas aviokompānija Metrojet (Kogalimavia), kam piederošā lidmašīna Airbus A321 sestdien nogāzās Sīnāja pussalā Ēģiptē, nogalinot visus uz borta esošos 224 cilvēkus, pirmdien aviolainera avārijā vainoja «ārēju mehānisku ietekmi». «Lidmašīna bija lieliskā stāvoklī,» vakar paziņoja viens no Metrojet vadītājiem Aleksandrs Smirnovs. «Mēs pilnībā izslēdzam lidmašīnas tehniskās nepilnības vai pilotu kļūdu.»

Izmeklētāji, kas strādā Airbus A321 nokrišanas vietā, pēc sākotnējās lidmašīnas atlūzu apskates paziņoja, ka aviolaineris pirms nogāšanās nezināmu iemeslu dēļ varētu būt sadalījies gaisā. Metrojet vadība uzskata, ka lidmašīna nevarēja vienkārši pati no sevis sadalīties.

«Nemēdz būt tādu lidmašīnas sistēmas kļūdu un kļūdu kombināciju, kas varētu novest pie tā, ka lidmašīna sadalās gaisā,» A. Smirnovu citē raidsabiedrības BBC krievu redakcija. «Tāpēc vienīgais iespējamais [sadalīšanās] iemesls varēja būt fiziska, mehāniska iedarbība uz lidaparātu.» Viņš neprecizēja, tieši kas varēja būt noticis, norādot, ka ir jāsagaida izmeklēšanas rezultāti.

A. Smirnovs apgalvo, ka lidmašīna, kas no Ēģiptes pilsētas Šarmeššeihas devās uz Sanktpēterburgu, neilgi pēc pacelšanās zaudējusi ātrumu un sākusi strauji samazināt augstumu, bet apkalpe neesot mēģinājusi sazināties ar gaisa satiksmes kontrolieriem.

Metrojet atklājusi, ka nokritušajam Airbus A321 aviolainerim 2001. gadā piezemēšanās laikā tika sabojāta astes daļa. Bojājumi esot novērsti, un aviokompānija neuzskata, ka tiem ir saistība ar notikušo aviokatastrofu. 26. oktobrī lidmašīnai veikta regulārā apskate, kuras laikā nekādas problēmas neesot atklātas. Pirms traģēdijas tā veikusi piecus lidojumus, pēc kuriem apkalpe nav uzskaitījusi tehniskas problēmas lidojuma žurnālā.

Dažādas versijas

Iepriekš izskanēja minējumi, ka pret Metrojet piederošo lidmašīnu varētu būt veikts terora akts, jo aviolaineris nokrita rajonā, kur darbojas ar džihādistu grupējumu Islāma valsts saistīti kaujinieki, kas pat uzņēmās atbildību par Airbus A321 notriekšanu. Ēģiptes un Krievijas izmeklētāji šo versiju ir noraidījuši. Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs vakar paziņoja, ka šajā izmeklēšanas stadijā neesot pamata izslēgt jebkādu notikušā versiju, tajā skaitā terorismu.

Aviācijas eksperti uzskata, ka viens no lidmašīnas sadalīšanās un nogāšanās iemesliem varētu būt strauja salona dehermetizācija. Vēl viena versija - metāla noguruma izraisītas plaisas. Tāpat netiek izslēgts, ka vainojama ir savulaik sabojātā astes daļa, kuras salabošanai bija nepieciešami trīs mēneši. Problēmas ar pavirši salabotu asti bija par cēloni 1985. gadā notikušajai Japan Airlines piederošā aviolainera Boeing 747SR avārijai, kurā dzīvību zaudēja 520 cilvēki.

To, vai lidmašīnas katastrofu izraisīja tehniskas problēmas vai apkalpes kļūdas, noteiks Ēģiptes, Krievijas un Francijas izmeklētāji, kuri strādā pie Airbus A321 melno kastu - pilotu kabīnes balss ierakstītāja un lidojuma datu ierakstītāju - datu analīzes.

Putina līdzjūtība

Pirmdienas rītā Sanktpēterburgas Pulkovas lidostā Krievijas valdības lidmašīnas nogādāja 144 aviokatastrofā bojāgājušo mirstīgās atliekas, kas pēc tam tika aizvestas uz morgu atpazīšanai. Bija paredzēts, ka pirmdienas vakarā no Ēģiptes izlidos vēl viena lidmašīna ar upuru pīšļiem, bet otrdien dienā Sankpēterburgā vajadzētu ielidot trešajai lidmašīnai. Kopumā avarējušajā lidaparātā atradās 217 pasažieri, to skaitā 25 bērni, un septiņi apkalpes locekļi. Visi cilvēki uz borta, izņemot piecus, bija Krievijas pilsoņi.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš kopš aviokatastrofas nebija parādījies sabiedrībā, vakar izteica līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem un solīja darīt visu, lai noskaidrotu avārijas iemeslus. «Šādās traģēdijās, šādās stundās ļoti svarīgi ir saņemt pašu tuvāko līdzcilvēku atbalstu, visas valsts līdzjūtību,» viņu citē Newsru.com. «Mēs sirdī un dvēselē esam kopā ar jums.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Airbus incidenti

2006. gada 9. jūlijs: pie Krievijas pilsētas Irkutskas nogāzās aviolaineris A310, laupot 124 dzīvības

2009. gada 1. jūlijs: Air France piederošā lidmašīna A330, kas lidoja no Riodežaneiro uz Parīzi, iegāzās okeānā, nogalinot 228

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?