Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Brexit rezonē no ASV līdz Austrālijai

Britu lēmums pamest Eiropas Savienību (ES) atbalsojas visā pasaulē. ASV prezidents Baraks Obama brīdinājis par tā dēvētā Brexit negatīvo ietekmi uz globālās ekonomikas izaugsmi, savukārt Austrālijā pirms nedēļas nogalē paredzētajām parlamenta ārkārtas vēlēšanām politiķi Lielbritānijas aiziešanu no ES izmanto, lai parādītu sevi labākā gaismā par konkurentiem.

Tikmēr Lielbritānijā gaidāmas «asiņainas» cīņas par abu lielāko partiju - konservatīvo un leiboristu - vadītāja amatu. Daudziem par pārsteigumu uz vakanto Konservatīvās partijas līdera krēslu savu kandidatūru neizvirzīs bijušais Londonas mērs Boriss Džonsons, savukārt leiboristu nometnē briest «apvērsums», jo partijas vadība izteikusi neuzticību Džeremijam Korbinam.

Visiem jāievelk elpa

Baltā nama saimnieks B. Obama, kurš aizvada pēdējos mēnešus amatā, norādījis, ka neskaidrība, ko radījusi gaidāmā Lielbritānijas izstāšanās no ES, ilgtermiņā «nepalīdzēs» jau tā zemajiem globālās ekonomikas izaugsmes rādītājiem. Viņaprāt, ja patiešām sāksies Brexit process, var apstāties investīciju plūsma uz Lielbritāniju un Eiropu. Tajā pašā laikā ASV prezidents mudinājis Briseli un Londonu šķirties draudzīgi. «Visiem ir jāievelk elpa. Domāju, ka tas būs sarežģīts, izaicinošs process, bet tam nevajag būt paniskam,» viņu citē izdevums International Business Times.

B. Obamas brīdinājumi daļēji sākuši piepildīties, jo viena no Singapūras lielākajām bankām - UOB - ceturtdien paziņoja, ka pārtrauks kreditēt nekustamo īpašumu iegādi Londonā. «Tā kā pēc Lielbritānijas referenduma joprojām valda neskaidrība, mums ir jānodrošina, ka mūsu klienti ir piesardzīgi ar ieguldījumiem Londonas nekustamajos īpašumos,» teikts bankas paziņojumā raidsabiedrībai BBC. Singapūras lielākā banka - DBS - turpinot izsniegt aizdevumus nekustamo īpašumu iegādei Londonā, tomēr iesakot klientiem uzmanīties.

Austrālijā Brexit tiek izmantots priekšvēlēšanu retorikā. Pašreizējais Austrālijas premjerministrs Malkolms Tērnbuls no centriski labējās Liberālās partijas norādījis, ka Lielbritānijas referenduma iznākums apliecina nepieciešamību pēc stabilitātes, kuru spējot nodrošināt tikai viņš. Savukārt lielākās opozīcijas partijas - leiboristu - vadītājs Bils Šortens M. Tērnbulu nodēvējis par vāju līderi un salīdzinājis viņu ar Lielbritānijas premjeru Deividu Kemeronu, kurš izsludināja ES referendumu, pakļaujoties spiedienam no paša vadītās Konservatīvās partijas.

Vēlas gāzt Korbinu

D. Kemerons līdz oktobrim atstās Konservatīvās partijas vadītāja un līdz ar to arī premjerministra amatu. Par favorītu cīņā uz partijas līdera krēslu tika uzskatīts B. Džonsons, kurš pirms referenduma bija viens no līderiem kampaņai, kas mudināja britus balsot par izstāšanos no ES. Tomēr viņš ceturtdien daudzus šokēja ar paziņojumu, ka nekandidēs.

Pārsteigums bija arī B. Džonsona pirmsreferenduma kampaņas labās rokas - tieslietu ministra Maikla Gova - lēmums izvirzīt savu nomināciju partijas vadītāja postenim. Gaidāms, ka viņa sīvākā konkurente būs iekšlietu ministre Terēza Meja, kura atbalstīja Lielbritānijas palikšanu ES. Cīņā iesaistījies arī bijušais aizsardzības ministrs Laiems Fokss, darba ministrs Stīvens Krebs un enerģētikas ministre Andrea Līdsoma.

Savukārt opozīcijā esošās Leiboristu partijas vadītājam Dž. Korbinam, no kura vadītās ēnu valdības pēc referenduma aizgājuši lielākā daļa locekļu, izaicinājuma cimdu gatavojas mest vairāki demisionējušie ēnu ministri. Dž. Korbins noraidījis leiboristu līderu atkārtotos mudinājumus atkāpties, norādot, ka tādējādi «nodotu» tos partijas biedrus, kuri viņu pērn ievēlēja amatā.

Pa vidu sarunām par gaidāmo Lielbritānijas izstāšanās procesu uzpeld arī jautājums par Skotiju, kur vairākums iedzīvotāju nobalsoja par palikšanu ES; reģiona premjere Nikola Stērdžena vēlas runāt ar Briseli par iespēju saglabāt Skotijai vietu ES arī gadījumā, ja no bloka izstājas Lielbritānija.

Pret iespējamām sarunām par Skotijas dalību ES iebilduši Francijas prezidents Fransuā Olands un Spānijas premjers Marjano Rahojs, kuri savās valstīs saskaras ar atsevišķu reģionu centieniem atšķelties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?